CES 2013'te tanıtılan otomobil teknolojileri!

Çok yakında bildiğiniz otomobiller tarih olacak; yerlerine işte bunlar gelecek!

Otomobillerde büyük değişim!

CES 2013'te bükülebilen kağıt tablet, OLED ekranlı buzdolabı, içbükey TV, "Steam Box" ve dokunmatik cihazlar dışında belirli bir kesimin ilgi odağı olan bir konu daha vardı: Otomobiller. Son senelerde akıllı ceplerle beraber çok iyi geçinen otomobiller, CES 2013'de daha da sıradışı teknolojilerle karşımıza çıktılar. İşte CES 2013'de otomobil meraklılarını heyecanlandıran tanıtımlar, yenilikler:

Chrysler Uconnect

CES 2013'de tanıtılan yeni Uconnect, gösterge panosunda bir navigasyon sistemine sahip olmanızı sağlıyor. Önceki Uconnect göstergelerinde çalışmayacağını düşündüğümüz sistem, bu sene piyasaya sürülecek 2013 Ram 1500, 2013 SRT Viper ve 2014 Fiat 500L üzerinde yer alacak. Uconnect Access sistemi ise Wi-Fi, ses, metin mesajı, acil durum çağrısı, aracı uzaktan yönetme gibi işlevlere izin veren bir seçenek.

Inrix'ten dünyanın ilk park yeri bulma sistemi

Inrix'in CES'de gösterdiği park navigasyonu sistemi, ParkMe ve Parkopedia gibi veritabanlarına bağlanarak, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 36 ülkede sokakların dışındaki 18.000 park yerinden gerçek zamanlı bilgi sağlayabiliyor. Sistem size sadece boş bir yerin bulunduğunu değil, park edebileceğiniz kaç boş yerin bulunduğunu ve bunun size ne kadar mal olacağını da gösteriyor.

Ford'dan uygulama hamlesi, Toyota ve Lexus

Ford'dan uygulama hamlesi, Toyota ve Lexus

Ford'dan uygulama hamlesi

Otomobil üreticileri genellikle becerilerini birbirlerine kaptırmak istemezler. Ancak görünüşe bakılırsa Ford, Sync Applink'i temel alan evrensel bir yapı meydana getirmek istiyor. Bu sistem, rakip otomobil üreticileri dahil diğer şirketlerin otomobil içi uygulamaları ücretsiz olarak çalıştırmasına izin verecek.

Ford'un bu planı, sadece uygulama geliştiricilerinin ve otomobil üreticilerinin işini kolaylaştırmayacak, aynı zamanda alternatif gösterge birimi piyasası için yeni olanaklar sunacak.

Toyota ve Lexus, gelişmiş güvenlik araştırma otomobilini gösterdi

Google ve Audi otomobil otomasyonuna önem verirken, Toyota ve ona ait Lexus bölümü, şu an sürücülerin en doğru kararı vermesine yardımcı olacak teknolojiler üzerinde duruyor. CES 2013'de üç yüksek çözünürlüklü kamerayla donatılmış güvenlik aracını (LS sedan) gösteren Lexus, bu şekilde 150 metreye kadar uzaklıktaki nesneleri algılayabiliyor. 360 derecelik ışık algılama ve mesafe tayini (LIDAR) lazerleri ise, 67 metreye kadar uzaklıktaki nesneleri görebiliyor. 3 radar birimi, kavşaklardaki diğer araçları izlerken, araçta yönü tayin eden bir GPS ve bir ivmeölçer de bulunuyor.

Eski otomobillere akıl dopingi ve fazlası

Eski otomobillere akıl dopingi ve fazlası

Delphi'den eski otomobillerle iletişim kurabilen "el yapımı" cep

1996 veya daha yeni model bir otomobiliniz varsa, onu akıllı cep uygulamalarıyla yönetilen otomobillere biraz olsun yaklaştırabilirsiniz. Delphi'nin kibrit kutusu büyüklüğündeki cihazı, otomobilin OBDII portuna bağlanarak aracınızı akıllı cebinizden kontrol etmenize izin veriyor. Böylece uzaktan kapıları açabiliyor, motoru çalıştırabiliyor ve fazlasını yapabiliyorsunuz. Otomobilinizin modeline göre Delphi'nin cihazı, yakıt seviyesi, akü sağlığı, ortalama hız gibi çeşitli bilgileri cebinizin ekranına getirebiliyor.

Ford'dan uygulama geliştirme programı

Ford, isteyen herhangi bir geliştiricinin uygulama yazabileceği Ford Developer Program'ı CES'de duyurmayı tercih etti. Kayıtlı geliştiricilere bir yazılım geliştirme kiti sunacak olan şirket, onların kod kitaplıklarına ve belgelere de erişmesine izin verecek. Böylece geliştiriciler, "mobil uygulamalar arasında iki yollu iletişim" kuran uygulamalar yazabilecek ve Sync özellikli Ford otomobilleri için sürücünün sesli komutlarıyla çalışan uygulamalar geliştirebilecek.

Okuyucu Yorumları