CES 2013: Yeni Ürünler, Yeni Trendler

Televizyonlar, tabletler, telefonlar, kameralar... İşte CES 2013'te patlayacak büyük bombalar!

Bombalar patlamaya hazır!

Detaylı CES 2013 galerimiz için tıklayın...

Las Vegas'da yapılacak CES fuarında tüm büyük üreticiler yeni teknolojilerin ve ürünlerin tanıtımını yapacak. 8 Ocak'ta başlayacak fuarda sunulacak ürünlerin çoğu hala çok gizli tutuluyor. Sizler için hazırladığımız dosyada karşımıza çıkması muhtemel ürünlere bir göz atıyoruz.

Yeni yılın ilk günlerinde bu ışıltılı Amerikan kentinde bir araya gelen üreticiler yeni teknolojilerinin tanıtımını yapacak. Görünen o ki 2013'de OLED ve Ultra HD TV rüzgarı esecek. Mevcut ürünler mükemmelleştirilecek, yeni ürünler geliştirilecek. Yeni dev ekranlı, Full HD çözünürlüklü telefonlarla karşılaşacağız. Sayısız ultrabook ve tablete dair haberler duyacak, Nvidia ve Intel'in yeni platformlarıyla tanışacağız. Bu sene fotoğrafçılar da unutulmayacak. Fotoğraf fuarı PMA da CES'in bir bölümü olduğundan yeni yılın dijital kamera modellerinden de haberdar olacağız.

TV: OLED, Ultra HD ve "Gizli" TV

Bu sene televizyon üreticilerinin ağzı çok sıkı diyebiliriz. Şu ana kadar yeni ürünlere dair çok az somut bilgi elde edilebilmiş durumda. Ama 2013'de karşımıza çıkacak iki eğilim şimdiden belli oldu bile.

Ultra HD ve 4K ibarelerinin ardında Full HD'nin iki katı yani 3840 x 2160 piksel minimum çözünürlük sunan bir teknoloji var. 2012'de Sony, Toshiba ve LG 84 inçlik modellerinin tanıtımını yapmış, Samsung 70 inçlik bir ilk ürünü tanıtmıştı. Şimdiyse LG 84 inçlik modelin yanına 65 ve 55 inçlik modelleri koyarak CES'de gövde gösterisi yapacak. CES 2013'de diğer üreticilerin, yeni çözünürlüğü destekleyen çeşitli boyutlarda pek çok yeni modelin tanıtımını yapmasını bekliyoruz. Bu teknolojinin önündeki en büyük engel henüz bu kadar yüksek çözünürlüğü destekleyen herhangi bir film olmaması!

Samsung'un "Gizli" Televizyonu

Samsung'un

Samsung: Yeni TV Fikri

CES'e dair en çok ilgi uyandıran televizyon söylentileri, Samsung'un geliştirmekte olduğu iddia edilen yeni TV fikriyle ilişkili olanlar. Samsung söylentilere dair bir açıklama yapmamakta kararlı görünüyor. Blog yazarlarının sızdırdıkları bilgilere bakılırsa Samsung şeffaf bir panel hatta tamamen şeffaf bir tasarım üzerinde çalışıyor. Ayrıca Samsung web sitesinde ortaya çıkıp internette dolaşmaya başlayan bir fotoğrafta, diklemesine asılmış televizyon görülüyor. Televizyonun neden bu şekilde asıldığı, bunun tasarımın bir gereği mi olduğu yoksa sadece estetik tercihe mi dayandığı henüz bilinmiyor. Bunu ancak CES'de yapılacak tanıtımda öğrenebileceğiz.

Hala OLED

CES 2013'ün ilgi çeken temalarından bir diğeri OLED televizyonlar. Samsung ve LG stantlarında süper ince OLED televizyonlar olacağı biliniyor. LG ayrıca, yaklaşık bir yıl önce tanıtımını yaptığı OLED TV 55EM9700'ün Şubat ayından itibaren Güney Kore'de satışa sunulacağını ve fiyatının 11 milyon won (yaklaşık 18000 TL) olacağını açıkladı.

Televizyonlara Tadilat

Samsung'un 2012'de piyasaya çıkan televizyonlara yeni özellikler katacak Evolution Kit cihazını CES'de tanıtması bekleniyor. Televizyonun arkasındaki uygun girişlere takılacak ufak bir kutudan ibaret olan cihaz, eski nesil Samsung televizyonların, yeni modellerin standart olarak sahip olduğu işlem ve grafik gücüne kavuşmasını sağlıyor.

LG Google TV

Google TV konusu son yıllarda ara sıra gündeme geldi. Bu sefer LG, Google işletim sistemi kullanan televizyonlar üreteceğini açıkladı. Google TV'ler şimdilik sadece Amerika pazarı için üretilecek; diğer piyasalarla ilgili henüz herhangi bir bilgi yok.

Tabletler: Daha Güçlü, Daha Ucuz

Tabletler: Daha Güçlü, Daha Ucuz

CES 2013'de farklı üreticilerden pek çok yeni tabletin sunulacağı kesin. Ama Nvidia ve Intel'in yeni platformları, tablet cephesinin asıl ilgi çeken konuları olacak gibi.

Söylentilere bakılırsa Nvidia, tablet ve akıllı telefonlar için dördüncü nesil platformu Tegra'nın sunumunu yapacak. Henüz ayrıntılar tam olarak netleşmese de kod ismi "Wayne" olan Tegra platformunun 28nm teknolojisine dayandığı, dört çekirdeğe sahip olduğu ve daha az enerji harcayacağı biliniyor. Yeni Tegra'nın hangi frekansta çalışacağı henüz açıklanmadı. Grafik gücü açısından yeni Tegra'nın öncüllerini geride bırakacağı kesin çünkü 12 yerine 72 adet GPU çekirdeğine sahip.

Yeni Intel İşlemcileri

Windows 8'li tabletler için özellikle tasarlanan Atom "Clover Trail" daha yeni piyasaya çıktı sayılır ama ardılı ufukta belirdi bile. Anlaşılan o ki "Bay Trail T" yeni işlemcinin, "Valley View" ise yeni platformun ismi olacak. HD 4000 grafik muhtemelen DirectX 11 desteği sunacak, Clover Trail gibi 32nm teknolojisi kullanmaya devam edecek. Yeni platform, tabletlerde daha uzun pil ömrü sunacak. Yeni platformu kullanan ilk modellerin 2014 başlarında piyasada olması bekleniyor. Ama ilk örnekler CES'de görücüye çıkabilir.

Ucuz Tabletler Yükselişte

Google Nexus 7'nin gördüğü ilginin ardından şimdi de Acer ucuz bir model Iconia Tab B1'le başarı kazanmak istiyor. 7 inç ekranlı tablet 1024 x 600 piksel çözünürlük sunuyor. Yeni modelde PowerVR SGX 531 grafik çipi ve 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci olacağı da gelen bilgiler arasında. Tablet sadece 512 MB RAM'e ve 8 GB flaş hafızaya sahip olacak. Hafıza büyük ihtimalle kart aracılığıyla arttırılabilecek. Android 4.1.2 Jelly Bean yüklü gelen cihaz büyük ihtimalle Google Nexus 7'ye yakın bir fiyattan satışa sunulacak.

CES'de yeni ucuz tabletinin tanıtımını yapacak bir diğer firma da Asus. ME-172V iddialara bakılırsa tek çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, 7 inç ekran ve Mali-500MP GPU'ya sahip olacak. İşletim sistemi olarak Android 4.1 kullanacağı söylenen tablet, kullanılan "cılız" donanımı yansıtacak şekilde sadece 99 dolar gibi bir fiyattan piyasaya sunulacak.

CES'de hem Android hem de Windows işletim sistemli daha pek çok tabletin tanıtımının yapılacağı kesin.

Full HD Akıllı Telefonlar

Full HD Akıllı Telefonlar

Dünyanın en büyük cep telefonu fuarı MWC, CES'den sadece birkaç hafta sonra gerçekleşecek olsa da bazı üreticilerin beklemeden yeni ürünlerinin tanıtımını yapacağı kesin. Herkesin ilgisi çok yüksek çözünürlüklü dev ekranlarda olacak. Ayrıca işletim sistemi cephesinde sürpriz bir gelişme var: telefonlar için Linux.

Samsung'un büyük ekranlı telefonlarla yakaladığı başarıyı gören diğer üreticiler, büyük ekran pastasından pay kapmak için harekete geçti. Sonuçta karşımıza bir sürü dev ekranlı "Phablet", "Smartlet" çıktı.

Huawei, neredeyse kare tasarımıyla irice bir iPhone'a benzeyen Ascend D2'nin tanıtımını yapacak. Huawei'nin rakibi ZTE, şapkasından iki dev ekranlı telefon çıkartacak: resmi duyurusu yapılan ZTE Nubia Z5 yanında henüz doğrulanmamış bir dedikodudan ibaret olan ZTE Grand S. Her iki telefonda da 5 inç ekran bulunuyor. Bir diğer söylentiyse Sony'nin yine 5 inçlik Xperia Z'nin tanıtımını yapacağı yönünde.

Full HD Akıllı Telefonlar

Ama piksel sayısı az ise dev ekranın ne anlamı var ki? Bu nedenle yeni 5 inç ekranlı telefonların Full HD çözünürlük sunmasını bekliyoruz. 1920 x 1080 piksel desteği olursa büyük ekran avantajı tam olarak kullanılabilir. Cep Telefonu kameraları da yüksek çözünürlük çılgınlığından etkilenecek. Üst seviye akıllı telefonların 12 megapiksel kameralara sahip olacağını sanıyoruz. Bir üst seviye telefonun günümüz koşullarında rekabet edebilmesi için sahip olması gereken bazı temel özellikler var. Her şeyden önce LTE ya da dual band Wi-Fi aracılığıyla çok hızlı internet bağlantısı sunması gerekiyor. CES'de tanıtılmasını beklediğimiz telefonların neredeyse hepsi bu özelliklere sahip. İşlem gücü açısından dört çekirdekli işlemciler hala en üstün teknoloji gibi görünüyor. Bu alandaki en büyük oyuncular Nvidia, Qualcomm ve Samsung. CES'de tanıtılacağı kesin olan tek Intel telefon Motorola RAZR i.

Android + Linux

Android + Linux

CES'de tanıtılacak cep telefonlarının ağırlıklı olarak Android işletim sistemini kullanan cihazlar olacağı kesin. Yeni BlackBerry sürüm 10'un resmi tanıtımının yapılmasına henüz en az dört hafta var. Android cephesinde yeni bir gelişme olması beklenmiyor: Google büyük ihtimalle 4.1 JellyBean'e güvenmeye devam edecek.

Ama heyecan verici yeni gelişmeler olmuyor değil. Anlaşılan o ki Linux Ubuntu'nun akıllı telefonlar için geliştirilen bir mobil sürümüyle karşılaşacağız. Ubuntu kullanan ilk akıllı telefonlar 2014 başlarında piyasada olacak. Ama Ubuntu'nun ayrı bağımsız bir işletim sistemi değil de bir Android eklentisi olarak geliştirildiği "Ubuntu for Android" çözümü bu yıl kullanıma sunulacak. Farklı üreticilerin Ubuntu yüklü Galaxy Nexus cihazlar tanıtması da bekleniyor. İlk bakışta Windows Phone 8'i andıran işletim sisteminin neye benzeyeceği herkesin merak ettiği bir konu.

Yepyeni Ultrabook'lar

Yepyeni Ultrabook'lar

2012'de üstü açılabilir esnek ultrabook cephesinde sadece Lenovo Yoga ve Dell XPS 12 vardı. CES 2013'ün bu kategori için oldukça bereketli geçmesi bekleniyor. Ayrıca Intel'in yeni diz üstü ve ultrabook neslinin temelini oluşturacak teknolojileri tanıtması da muhtemel.

Ultrabooklar, CES 2012 ziyaretçilerinin en çok ilgi duyduğu ürünlerdi. Bu yıl ultrabook meraklısı ziyaretçilerin karşısına ultra ince ve aşırı hafif bilgisayarlardan fazlası çıkacak. Yapılan ilk açıklamalara bakılırsa karşımıza bolca kapaklı ve üstü açılabilir ultrabook çıkacak. Bu özel ultrabook kategorisinde, kullanıcının ekranı döndürerek aynen bir dizüstü bilgisayar gibi klavyeyle kullanabildiği Lenovo Yoga ve Fujitsu Lifebook T902 gibi cihazlar bulunuyor. Ekranını yukarı kaydırdığınızda klavyesi ortaya çıkan modellere 2012'de zaten alışmıştık. Bu kategorinin CES 2013'deki temsilcisi Sony VAIO Duo 11 olacak.

Güçlü Ultrabook: Samsung Series 7 Ultra

Az sayıdaki ultrabook üreticilerinden birisi olan Samsung, CES'den çok kısa süre önce yeni modelinin tanıtımını yaptı. 19 mm kalınlığında ve 1.65 kg ağırlığında olan ultrabook, farklı konfigürasyonlarda karşımıza çıkacak. Metal bir kasaya sahip olan cihazda, 350 cd/m² gibi çok yüksek bir parlaklık oranına sahip olan 13.3 inç Full HD ekran kullanılacak. Cihazda ayrıca arkadan aydınlatmalı klavye, JBL hoparlör ve AMD Radeon HD 8570M grafik işlemcisi bulunacak. Intel Core i5 ya da i7 işlemci, 256 GB'a kadar SSD, 16 GB hafıza, USB 2.0/3.0 desteği, LAN, kart okuyucu, HDMI çıkışı ve mini VGA çıkışı barındıran cihazın fiyatıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Intel Shark Bay: Daha Fazla Güç, Daha Az Enerji Tü

Intel Shark Bay: Daha Fazla Güç, Daha Az Enerji Tü

Intel son yıllarda CES fuarını, yeni ürünlerini kamuoyuna duyurmak için kullandı. Bu sene "Shark Bay" kod isimli yeni PC ve notebook platformunun tanıtımını yapmasını bekliyoruz. "Haswell Y" kod isimli yeni işlemci mimarisi özellikle ilgi çekecek. 22nm bir çip olan Haswell Y, Intel'in GPU ile CPU'yu tek çipte bulunduran ilk SoC (System on a Chip) işlemcisi olacak. Bu, CPU, GPU ve tüm çip setinin tek bir çip üzerinde olacağı anlamına geliyor.

Güç tüketimi o kadar azaltılacak ki ultrabookların yaklaşık 24 saatlik kullanım sürelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Sesli kontrol ve bekleme kipi bulunan ilk ultrabookların bu sene karşımıza çıkacağı iddia ediliyor. Bekleme kipindeyken cihazlar web üzerinden bilgi almaya devam edecekler ama daha az enerji harcayacaklar.

Netbook ve Mini Diz Üstü Bilgisayarlar

Bundan birkaç yıl önce ucuz netbook'lar ve mini diz üstü bilgisayarlar olay yaratmış ve CES fuarının ilgi odağı olmuşlardı. Hatta bazı uzmanlar bu cihazların klasik diz üstü bilgisayarların sonunu getireceği kehanetinde bulunmuştu. Ama o zamanın netbook devleri olan Acer ve Asus'un dahi hiçbir girişimde bulunmadığını görünce rahatlıkla söyleyebiliriz ki, netbook ve mini diz üstü bilgisayar kategorisi artık ölü.

Kameralar: İnternet ve Android

Kameralar: İnternet ve Android

CES bünyesinde yer alan bir diğer fuar da PMA 2013. Önde gelen tüm fotoğraf makinesi üreticilerinin bir araya geldiği fuarda taşları yerinden oynatacak bir cihaz ya da teknolojinin tanıtımının yapılacağını sanmıyoruz. Ama pek çok kompakt kameranın ve DSLM'nin tanıtılacağını tahmin ediyoruz.

Giderek daha iyi kameralara sahip olan akıllı telefonlar, klasik dijital kameraları çok zora sokmuş durumda. Kamera üreticileri bu duruma çok farklı şekillerde tepki gösterdi. Güncel kompakt fotoğraf makinelerinin büyük optik yakınlaştırma özelliğini sunabilen hiçbir akıllı telefon yok. Bugün seyahat tipi yüksek kaliteli kompakt fotoğraf makineleri 20x yakınlaştırma yapabiliyor. Yeni modelleri daha fazla odak uzunluğu sunacağı kesin.

WLAN ve Android

Akıllı telefonların sahip olduğu internet bağlantısı avantajı, fotoğraf makinesi üreticilerini özel internet çözümleri üretmeye zorladı. Bugün pek çok fotoğraf makinesi WLAN sayesinde akıllı telefonları, tabletleri ya da kablosuz internet bağlantı noktalarını kullanarak internete bağlanabiliyor. En yaygın kullanılan WLAN fotoğraf makineleri Samsung tarafından üretiliyor.

Koreli üreticinin CES 2013'de daha fazla kompakt kamera tanıtacağını sanıyoruz. Diğer üreticiler de mutlaka kendi WLAN fotoğraf makinelerini tanıtacaktır. Daha kolay internet bağlantısı kurmanın bir yolunu sunan yeni bir teknolojiyle bile karşılaşabiliriz. LG'nin akıllı telefonlarla televizyonlar arasında iletişim kurmak için kullanmayı düşündüğü NFC teknolojisi bu tür bir çözüm olabilir.

Android işletim sistemi artık kompakt fotoğraf makinelerinde de kullanılıyor: Samsung Galaxy ve Nikon Coolpix S800c. Eğer söylentiler doğruysa CES 2013'de bu ikiliye bir üçüncü üretici katılacak: Polaroid. Söylentilere bakılırsa Android işletim sistemli yeni Polaroid fotoğraf makinesi 18 megapiksel çözünürlük sunacak ve 3.5 inçlik dokunmatik bir ekrana sahip olacak.

Yeni DSLR'ler Daha Sonra

Yeni DSLR'ler Daha Sonra

Yeni DSLR ve DSLM fotoğraf makineleriyle ilgili henüz çok az bilgi mevcut. Bunun nedeni, Japonya'da düzenlenecek olan bir sonraki büyük fotoğraf fuarı CP'nin, CES'den hemen sonra Şubat ayında düzenlenmesi olabilir. Canon, Nikon, Panasonic ve Sony gibi fotoğraf makinesi üreticileri, yeni teknoloji ve fikirlerini sunmak için, anavatanları Japonya'da düzenlenecek fuarın getireceği avantajlardan faydalanmak isteyecektir. Ama söylentiler doğruysa Samsung yeni fotoğraf makinesi DSLM NX300'ün tanıtımını CES'de yapacak. 20 megapiksel çözünürlük sunacak fotoğraf makinesinde NX 45mm F1.8 2D/3D lens kullanılmış. Dikkat çeken bir diğer söylentiye göreyse Nikon 1 serisinden iki yeni DSLM fotoğraf makinesinin tanıtımı yapılacak: Mevcut 1 J2'nin yerine geçecek 1 J3 ve yeni giriş seviyesi 1 S1.

Okuyucu Yorumları