ChatGPT ismindeki "GPT" kısaltması ne anlama geliyor? GPT ne demek?

Son dönemin popüler teknolojisi olan ChatGPT'nin isminin içinde yer alan GPT kısaltması tam olarak ne anlama geliyor? GPT kısaltmasının açılımı ne?

ChatGPT'deki "GPT" kısaltması ne anlama geliyor?

ChatGPT, son yılların en heyecan verici teknolojik yeniliği olabilir. Çeşitli konularda insan benzeri konuşmalar yapabileceğiniz bir üretken yapay zeka yazılımı olan ChatGPT, her zaman doğru yanıtlar vermese bile istemlerinizin çoğunu başarıyla yanıtlayabiliyor. İsmindeki “sohbet” (Chat) kısmı, işlevine zaten bir miktar işaret ediyor. Peki ama “GPT” kısmının anlamı ne?

ChatGPT'nin GPT'si ne anlama geliyor?

GPT, Generative Pre-trained Transformer, yani Üretken Önceden Eğitilmiş Dönüştürücü’nün kısaltmasıdır. Büyük dil modellerinin temelindeki teknolojiye aşina olduğunuz sürece, bu terimler AI ürününün ne olduğunu net bir şekilde açıklar. Ayrıca, “Sohbet Üretken Önceden Eğitilmiş Dönüştürücü”nün kolaylıkla akılda kalan bir isim olmadığını da söyleyebiliriz.

ChatGPT, geniş çapta kullanıma sunulan ilk üretken yapay zeka ürünüdür. Microsoft ve Google, sırasıyla Bing Chat ve Google Bard hizmetleri ile hızlı bir şekilde ardından gelmiş olsa da, çoğu kişi muhtemelen tüm üretken AI ürünlerini ChatGPT’ler olarak anacaktır. Bu, iPad olmasa bile bir tablete iPad demeye veya kağıt mendillerin tamamını Selpak olarak adlandırmaya benzetilebilir.

Tabii ki, OpenAI daha tüketici dostu bir isim seçebilirdi. Ancak, “GPT”nin ne anlama geldiği hakkında hiçbir fikirleri olmasa bile ChatGPT'nin hatırlanabilir bir adı bulunuyor.

Nispeten, Bing Chat (Microsoft'un iyileştirmelerine sahip ChatGPT) ve Google Bard daha basit pazarlama terimleridir. Ancak bu isimler hemen tanınamazlar ve onları yapay zeka ile ilişkilendiren özel bir isimleri bulunmaz.

Teknolojiyi tanımlayan bir isim

OpenAI, yazılım için kolay bir isim seçmek yerine, yapay zeka sohbet robotuna güç veren teknolojiyi açıkça tanımlayan bir isim seçti. Üretken Önceden Eğitilmiş Dönüştürücü kısmı, AI ile bu konuşmaları mümkün kılan teknolojiyi tanımlar ve Geeky Gadgets’ın açıkladığı üzere, her terimin bir anlamı vardır.

Bunların ilki olan “Üretken”, basit bir şekilde AI’nin metin oluşturma yeteneğini ifade eder. Yapay zeka, ona bir istem gönderdiğinizde uyarlanmış metinle yanıt verir. Bu yanıtlar önceden belirlenmemiş veya kaydedilmemiştir. ChatGPT’yi ne kadar çok kullanırsanız, bu özelliğin önemini o kadar çok fark edeceksiniz.

“Önceden eğitilmiş” kısmı ise, ChatGPT’nin şu anda olduğu noktaya gelmek için çok sayıda eğitim aldığı anlamına gelir. Dil modeli, internetten ve kullanıcı tarafından oluşturulan bilgi istemlerinden gelen çok miktarda veriyle eğitildi. ChatGPT’nin insan dilini anlamasını ve her geçerli soruya yanıt üretmesini sağlayan özelliği de bu eğitimidir. Buradaki “geçerli soru” detayı, hizmeti kötüye kullanımı engellemek için cevap vermesine izin verilmeyen sorulardan dolayı önemlidir. Bazı soruların cevaplarını biliyorsa bile, bir kanun ihlali olacaksa bu sorulara yanıt vermez.

Son olarak, “Dönüştürücü” kısmı, OpenAI’nin kullandığı sinir ağı mimarisini ifade eder. Bu, yapay zekanın dilin bağlamını anlamasına imkan tanır. Ve bu, insan dilini anlama ve aynı şekilde yanıt verme yeteneği, herhangi bir ChatGPT benzeri ürün için temel bir özelliktir.

Tabii ki, ne yaptığını ve nasıl çalıştığını bildiğiniz sürece ChatGPT’nin ne anlama geldiğini anlayıp anlamamanız önemli değildir. Ancak ChatGPT ve benzeri ürünlere aşina olmak, yakın gelecekte çok önemli bir avantaj olabilir.