ChatGPT'nin asla yapamayacağı (ya da yapmayı reddedeceği) şeyler

ChatGPT hayatımıza girdiğinden beri tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanmaya çalışıyoruz. Fakat ChatGPT her isteğinizi de yapmıyor (ya da yapamıyor.) İşte, sohbet robotunun yapmayı reddettiği veya yapamadığı şeylerin listesi.

ChatGPT'nin asla yapamayacağı (ya da yapmayacağı) şeyler

ChatGPT şu anda olduğundan daha akıllı hale geldiğinde bile bazı konularda size yardım sağlamayı reddedecek. Bunun nedeni, OpenAI'nin ChatGPT'yi kötü niyetli faaliyetler için kullanmamanızı sağlayan çeşitli hükümler koyması.

Şu anda mevcut olan üretken yapay zeka ürünleri de bazı hatalar yapabiliyor. Hem de fazlasıyla... Google Bard'ın bazı gafları gibi bazıları pahalıya da mal olabiliyor. Bu, ChatGPT'ye her zaman güvenmemeniz gerektiği anlamına geliyor. Ve her zaman kendinizin kontrol edebileceği referanslar ve bağlantılar isteyin.

Çünkü ChatGPT'nin doğruluk sorunu çözülene kadar bir süre daha geçmesi gerekecek. Fakat ChatGPT'nin bir şeyler uydurabileceğini bildiğiniz sürece bu bir sorun olmayacaktır. ChatGPT'nin en büyük sorununu ele aldığımıza göre, ChatGPT'nin yardımcı olmayı reddedeceği bazı konulara birlikte göz atalım...

1. ChatGPT güncel internet verilerine erişim sağlayamaz

ChatGPT'nin ücretsiz sürümünün en büyük sorunu internete bağlı olmaması. Elbette ona interneti kullanarak ulaşıyor ve sorunuza internet üzerinden alıyorsunuz. Ancak ChatGPT, Eylül 2021'den sonraki verilere erişemez.

Yine de bu bir engel teşkil etmiyor. Çünkü, çeşitli kriterlerde spor ayakkabı modelleri bulmak için ChatGPT'yi denemeye karar verdik. Sohbet robotu bize verdiğimiz özelliklerle eşleşen "en iyiler" listesini sorunsuz olarak gösterebildi. Ayrıca fiyatları da listeledi ve modelleri kontrol etmemiz için YouTube bağlantıları da sundu.

Ancak bize verdiği fiyatlar, 2023'teki fiyatlarla çok farklı. Bu yüzden bota güvenerek 2022 ve 2023 yılında çıkan ayakkabı modellerini buraya bakarak almayı düşünmeseniz iyi olur. Yine de bize bir şekilde yardımcı olmayı başardı.

Fakat ChatGPT Plus kullanıyorsanız, Bing Arama Motoru aracılığıyla internetteki güncel verilere ulaşabiliyorsunuz. Ücretsiz seçeneğin de gelecekte benzer bir şekilde kullanılmasını bekliyoruz.

2. ChatGPT geleceği tahmin edemez

Üretken yapay zekaların elindeki muazzam miktardaki veri göz önüne alındığında, geleceği tahmin edebileceklerini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu ne yazık ki mümkün değil. En azından ücretsiz ChatGPT sürümü için... Bunun nedeni güncel verilere ulaşamaması değil.

Her şeyden önce, böyle bir görev yoğun bir kaynak kullanımı gerektirebilir. İkinci olarak, bunu yapabilen üretken bir yapay zeka modelini piyasaya sürmek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Gelecekteki ChatGPT modellerinin size bu konuda yardımcı olmasını beklememeniz gerektiğini söyleyelim. Tabii kendiniz bir tane oluşturmadığınız sürece.

3. ChatGPT özel bilgileri vermez

OpenAI, ChatGPT'yi beslemek için internetten veri toplarken muhtemelen telif haklarını da ihlal etti. Dahası, chatbot'un ilk versiyonlarında gizlilik denetimleri yoktu, bu da tüm verilerinizin sunuculara ulaşması anlamına geliyordu.

Sonrasında bunun aksine OpenAI, ChatGPT'ye diğer insanlar hakkındaki özel bilgilerin başkalarına verilmesini önleyecek kurallar yerleştirdi. ChatGPT kullanarak Jeff Bezos'un sağlık kayıtlarına ulaşamazsınız. Diğer sohbet robotlarının da bunu yapmasını asla beklemeyin.

ChatGPT suç işlemenize asla yardımcı olmaz

ChatGPT'nin mükemmel bir suç ortağı olacağını düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Çünkü OpenAI, bunun yaşanmaması için sohbet robotuna koruma önlemleri ekledi. Daha akıllı üretken yapay zeka modelleri ortaya çıktığında da bu durum asla değişmeyecek.

Hatta ChatGPT'nin gelecekteki sürümlerini kurnazlıkla atlatma olasılığınız daha da düşecek. Şu anda ise doğru soruları sorarsanız, ChatGPT yasadışı faaliyetlere yardımcı olabiliyor. Mesela, telif hakkına tabi içeriklerin ücretsiz olarak indirilebildiği siteleri sunmak veya antivirüs yazılımlarının tespit edemeyeceği kadar güçlü kötü amaçlı yazılımlar oluşturmanız konusunda size yardımcı oluyor.

Yani kısaca, buradaki tüm mesele yönlendirmelerin ne kadar iyi ve ikna edici olduğuyla ilgili.