CHIP Online test etti: Mono Lazer Yazıcılar

Düşük tüketim masrafları ve yüksek hız. CHIP Online 10 mono lazer yazıcıyı sizin için test etti.

Test: Lazer Yazıcılar

Metin bastırmak isteyen birisinin renklere niye ihtiyacı olsun ki? Tempo, yüksek baskı kalitesi ve düşük tüketim masrafları, siyah-beyaz lazer yazıcıları ideal büro asistanı yapıyor. Sizlere sadece büronun dışında da tüm performansını gösterecek 10 Mono-Lazer yazıcı göstereceğiz.

Kağıtsız bir büro hayali yine bir düş olarak kalıyor: E-Mailler, bilgilendirmeler, haberler, hesaplamalar - çalışma masası üzerinde çıktı olarak durmaları gereken şeyler. Özellikle sık ve çok miktarda metin dokümanları bastıranlar bir siyah-beyaz lazer yazıcı seçmeliler - tabi ön şart olarak renklerden vazgeçilecek. Lazer yazıcılar bariz bir şekilde çok daha keskin çıktı sonuçları veriyor, hızlı çalışıyorlar ve yüksek miktarlarda bile ılımlı maliyetlerle çalışıyorlar. Buna ek olarak çıktıları gerçek doküman ile birebir eş kalite ve değerde ve mürekkep püskürtmeli yazıcılardan farklı olarak tonerlerinin kuruması gibi bir ihtimal yok.

Büronuzdaki yazıcıyı değiştirmek mi istiyorsunuz? Sizlere işini mükemmel yapan 10 Mono-Lazer yazıcı tanıtacağız.

Test Birincisi: Lexmark E350d

Test Birincisi: Lexmark E350d

Lexmark neredeyse tüm kriterlerde tam puan aldı. Yüksek hızda baskı yapıyor - hem de en iyi kalitede. Yazıcı, sadece baskı masraflarında ortalama değerlerin üzerine çıkamıyor.

Donanım ve Kalite
Gerçekten kompakt olan Lexmark, metin ve grafikleri çok iyi kalitede kağıt üzerine işliyor. E350d arkalı önlü baskı için çift yönlü bir birime sahip. Bu iş için yazıcı 32 MB belleğe sahip ki isterseniz bunu 160 MB'a kadar genişletebiliyorsunuz - eğer sıkça büyük doküman ve PDF-Dosyaları bastırıyorsanız son derece önemli. İki satırlık bir ekran size durum bilgilendirmeleri gösteriyor. Tam dolu toner ile Lexmark yazıcı 9000 sayfa basabiliyor - gerçi cihaz ile beraber verilen toner 1500 çıktıya ancak yetiyor. Aylık toplam baskı hacmi maksimum 80.000 kağıt olarak belirlenmiş. Kağıt kutusuna bir kerede 250 kağıt yerleştirebiliyorsunuz, ekstra bir kağıt kutusu ile bunu 800'ye çıkarabiliyorsunuz.

Ergonomi ve Baskı-Maliyetleri
10 sayfa metin için 23,5 saniye harcayan Lexmark bu değerle zamanın en hızlı lazer-yazıcısı olmayı başarıyor. 10 sayfalık bir PDF için 46 saniyeye, grafikli bir doküman için 10,4 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Bekleme modundan çıkıp ilk sayfanın elinize ulaşması ise 7,2 saniye sürüyor. E350d sadece baskı maliyetlerinde ortalama değerler sunuyor: sayfa başına maliyet 0.24 $ - testte 9. sırada olan yazıcı ise 0,18 Dolara maliyet oluşturuyor. Bu neredeyse %35 civarında bir fark. Sevindirici: yazıcının belge çıktıları iyi anlaşılabilir derecede.

Sonuç : kalite, hız, ergonomi ve donanım - Lexmark tüm bu alanlarda "en iyi" notunu alıyor - tabi baskı maliyetlerine göz yummak gerekiyor. Bu sınıf birincisine en yakın sonuçları HP Laserjet P3005 veriyor. Baskı hızı Lexmark kadar yüksek olmayabilir ama bunun yerine daha hesaplı.

Fiyat: 358,00 USD + KDV

Uygun Fiyat: Kyocera FS-1030D

Uygun Fiyat: Kyocera FS-1030D

Her şeyden önce ucuza baskı yapmak isteyenler Kyocera FS1030D'ye yönelebilir. Ama hız konusunda bir miktar fedakarlık yapmak zorundasınız.

Donanım ve Kalite
Çıktılar bu uygun-fiyatlı modelde de iyi bir kaliteye sahip. Bir ağ bağlantısından (sonradan temin edilebilir) FS-1030D de vazgeçmelisiniz ama bunun yerine cihaz çift-yönlü birimi ile arkalı önlü baskı yapabiliyor. Bir WLAN modülü yine istek üzerine temin edilebiliyor. Kullanım alanı dört LED ve iki düğmeden oluşuyor. Sıra dışı: bir Compact-Flash kart okuyucusu ile yazının dâhili hafızasına metinler, makrolar veya formüller yollayabiliyorsunuz.

Ergonomi ve baskı maliyetleri
Kyocera FS-1030D 10,9 Sone ile pek de sessiz değil ama yinede bu çalışma sesi alışılmayacak seviyede değil. Bekleme modunda 3,8 Watt güç tüketimi ile cihaz enerji konusunda son derece tasarruflu davranıyor. Kyocera kolayca kullanılabiliyor ve çok geniş sürücü ayarlamaları sunuyor. Toner kartuşu 7200 sayfa için yetiyor. 0.10 $ sayfa başı maliyeti ile testimizdeki en hesaplı Mono-Lazer olmayı başarıyor. Bekleme modundan çıkıp ilk sayfayı elinize ulaştırması 10 saniye sürüyor, 10 sayfalık bir metin dokümanını basması ise 40 saniye sürüyor. Yani büyük çapta baskı işlemleri için bir miktar sabretmeniz gerekiyor.

230 € ile FS-1030D testteki en ucuz siyah-beyaz lazer yazıcı değil ama hiç biri bunun kadar ucuza baskı yapmıyor. Ayrıca cihaz sonradan eklemeler ile farklı özelliklere kavuşabiliyor. Eğer daha ucuz, daha kompakt, daha sessiz ve daha hızlı bir alternatif arıyorsanız Dell Laser Printer 1720, 210 € ile uygun-fiyat kategorisinde iyi bir alternatif oluyor. Ama Dell tüketim maliyeti konusunda biraz daha yükseklerde kalıyor.

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası

Top 5'te her şeyden önce düşük baskı maliyeti ve yüksek basım hızı kombinasyonları, karar değişkenlerini oluşturuyor.

1. Sıra ve Test Birincisi: Lexmark E350d
Daha hızlısı yok: 23,5 saniyede Lexmark 10 sayfa metni çıkarmayı başardı. Hatta bekleme modundan çıkıp size ilk sayfayı ulaştırması bile 7,2 saniye sürüyor. Fakat bunun yerine 0.24 $ sayfa başı maliyeti ile cihaz ortalama bir değere ulaşabiliyor. Birinci sınıf donanım özellikleri sarasında otomatik arkalı önlü çıktı için çift-yönlü birimi var, tam dolu toner yaklaşık 9000 sayfa için yetiyor. Kompakt yazıcı aylık baskı hacmi olarak 80.000 sayfaya ulaşabiliyor. Test birincimiz tüketim maliyeti dışında tüm dileklerinizi gerçekleştiriyor.

Fiyat: 358,00 USD + KDV

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası2. Sırada: HP LaserJet P3005
Hız burada da mevcut: 10 sayfalık bir mektubu LaserJet 27 saniyede kağıda dönüştürüyor. Kağıt tablası 600 sayfa alabiliyor ama seçime bağlı olarak 1000 sayfaya kadar genişletilebiliyor. Mesela tekil sayfa girişi 15 mektup zarfı alabiliyor ki bu kadar fazlasını testimizdeki hiçbir ürün yapamadı. Sayfa başına maliyet 0.18 $ civarında. Bu konuda Kyocera daha başarılı. Yazıcıların dizeli: büyük toner kartuşu sayesinde ancak 13.000 sayfadan sonra yenisine ihtiyacınız oluyor. Fakat güce ve yere ihtiyacınız olacak. 42 x 86 cm ile FS-1030D bayağı büyük bir yer kaplıyor ve 16,2 Kg ağırlığı sebebiyle pek de kolay yerinden oynatılabilir gibi değil. Bir ağ bağlantısı (P3005N), çift yönlü baskı (P3005D) veya her ikisini de isteyenler (P3005DN) cüzdanları biraz daha genişçe açmalılar.

Fiyat: 589,00 USD + KDV

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası3. Sırada: Oki B4600
B4600, 10 sayfalık metni hızlı sayılabilecek 31,5 saniyede basıyor. Sayfa başına 0.25 $ gözden çıkarmalısınız. Işıklandırma öğesi olarak Oki, LED diyotları kullanıyor. Bunlar daha çabuk ışıklanıyor daha az hareketli parçaları var ve lazer biriminden daha kompaktlar. Bu şekilde yazıcı bekleme modundan çıkıp bir sayfa bastırması 6,7 saniye sürüyor. Lazer birimli yazıcılarda bu süreç için en azından iki saniyeye daha ihtiyacınız var. Bekleme modunda çıkardığı 2,6 Sone'lik gürültü ile sadece çok sessiz ortamda duyulabilir bir ses yayıyor. B4600 aylık 5000 sayfa baskı-hacmine ulaşabiliyor ve bir toner kartuşu ile 7000 sayfa çıkarabiliyor. 250 sayfalık kağıt tepsisi seçime bağlı olarak 800 kağıdı alabilecek şekilde genişletilebiliyor. Bütçenizi biraz daha genişletirseniz ağ bağlantısını destekleyen Oki B4600n'i alabilirsiniz.

Fiyat: 239,00 € + KDV

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası4.Sırada: Brother HL-5250DN
HL-5250DN, 10 sayfalık bir metni çıkarmak için 27,1 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Sayfa başı maliyeti ise 0.24 $. Tavsiyemiz cihazı çalışma masanızın yakınlarına koymamanız yönünde: zira 11,8 Sone ile cihaz baskı yaptığında ciddi ciddi gürültü oluşturuyor. Bekleme modunda ise 1,4 Sone ile resmen fısıldıyor. Bir toner ile 7000 sayfa basabiliyor, çift-yönlü birime sahip ve ağ bağlantısına destek veriyor. Vazgeçmeniz gereke bir unsur ise ekran çünkü cihaz uyarıları LED ışıkları ile gösteriyor. Ayıca dolu bir depo tepsisinin sinyalini verecek olan sensor eksik. Kötü: tepsi dolduğunda yazıcıyı durdurabilecek tek şey ortaya çıkan kâğıt yığını oluyor.

Fiyat: 349,00 USD + KDV

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası5. Sırada: Samsung ML-3051N
Kompakt Samsung yazıcı, ağ bağlantısı desteği sunuyor ve 10 sayfa uzunluğundaki bir dokümanı 29 saniyede basıyor. Bunu yaparken 0.26 $ gibi yüksek bir sayfa başı maliyete sebep oluyor. Tonerden tasarruf tuşu ile yine de maliyeti düşürmek mümkün oluyor. Tam dolu bir toner ile cihaz 8000 sayfa basabiliyor. Çalışırken 7,5 Sone gibi dayanılabilir bir ses, bekleme modunda fanları 2,6 Sone gibi rahat duyulabilir bir ses çıkarıyor. Bu ses seviyesi sakin bir çalışma ortamında rahatsız edebiliyor. Seçime bağlı olarak temin edebileceğiniz kağıt tepsisi ile 250 kağıtlık depoyu 500'e çıkartabiliyorsunuz.

Fiyat: 320 € (yurtdışı fiyatı)

Tek bir bakışta: 1 ve 5. Sıra arası

Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arası

Arka sıralarda da baskı sırasındaki tüketim maliyeti ve hız fark yaratıyor. Ön sıralara ulaşamayanlar ille de kötü olacak diye bir şart yok, ki bunu 9. sırada buluna Uygun-Fiyat önerimiz kanıtlıyor.

Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arası6. Sırada: Dell Laser Printer 1720
Dell lazer yazıcı 10 sayfayı 29 saniye gibi kısa bir sürede çıkartabiliyor. Bekleme modudan çıkıp ilk sayfayı size ulaştırması ise 8,2 saniye sürüyor. Baskı maliyeti ise 0.22 $. Kağıt haznesi 250 kağıt alabiliyor ama seçime bağlı olarak 800'e çıkartılabiliyor. WLAN isteyenler ise fiyat farkını ödeyerek bu özelliğe kavuşabilirler. Tam dolu bir toner ile yazıcı 6000 sayfaya ulaşabiliyor. Can sıkıcı: 9 Watt bekleme modu güç tüketimi ile en tasarruflu yazıcı olan Kyocera'dan iki kat daha fazla harcıyor.

Fiyat: 210 € (yurtdışı fiyatı)

Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arası7. Sırada: Oki B4400
Üçüncü sıradaki B4600'ün küçük kardeşi oldukça hızlı çıktı veriyor ve 10 sayfalık metni 27 saniye içinde hazır edebiliyor. Daha az sevindirici bir durum: 0.27 $ ile testimizdeki en yüksek sayfa başı maliyeti oluşturuyor. Akrabası gibi bu da lazer birimi yerine ergonomik LED diyotları kullanıyor. Bu şekilde cihazın bekleme modundan çıkıp ilk sayfayı elinize ulaştırması 6,8 saniye sürüyor. 1,4 Sone ile bekleme modunda cihazı ancak çok sessiz bir ortamda duyabiliyorsunuz. Eğer bütçeniz yeterli ise B4400n'i ağ desteğiyle alabilirsiniz. Yazıcı tam dolum ile sadece 3000 sayfa çıkarabiliyor - bu sebepten dolayı rakiplerinin bayağı bir arkasında kalıyor.

Fiyat: 199,00 € + KDV

Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arası8.Sırada: Brother HL-5240
Taze toner ile HL-5240 7000 sayfa basabiliyor. Bir sayfanın maliyeti ise 0.24 $ ama bekleme modunda çıkardığı 1,6 Sone hiç de sessiz sayılmaz.

Eksik: çit yönlü birim ve ağ bağlantısı sunamıyor Brother. Kâğıt haznesi 250 adet alabiliyor; istek üzerine 750'ye çıkarılabliyor.

Fiyat: 276,00 USD + KDV

9.Sırada: Kyocera FS-1030D
Cihaz aslında testte daha iyi bir sıralama alabilirdi. Fakat baskı kalitesi ve hız konusunda cihaz birçok puan kaybetti. 10 sayfalık bir metin dokümanı çıkarmak için 40 saniyeye ihtiyaç duyuyor, ki bu değer yakın rakibinden 10 saniye daha uzun. Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arasıAma bunun yerine 0.18 $ sayfa başı maliyeti ile en hesaplı yazıcı olmayı başarıyor. 1,4 Sone ile bekleme modunda cihazı duymanız neredeyse imkânsız. Baskı yaparken ise daha da iyi: çünkü 10,9 Sone gürültü değeri ile öne çıkmayı başarıyor. Tam dolum ile cihaz 7200 sayfa çıkarabiliyor - ortalama bir değer.

Fiyat: 230 €

10. Sırada: HP LaserJet P2015n
Kompakt bir şekilde inşa edilmiş HP yazıcının sesi bayağı bir yüksek ve daha bekleme modunda iken 3,2 Sone değerine ulaşabiliyor. Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arasıTam dolu toner ile 7000 sayfa çıkarabiliyor, ortalama değerler veren diğer özellikleri dışında tüketim maliyeti konusunda cihaz kendini gösteriyor. Sayfa başına maliyeti 0.24 $.

Baskı hızında yazıcının pek de geri kalır bir tarafı yok, 30 saniye içinde 10 sayfalık metin elinize ulaşmış oluyor. Bir ağ bağlantısı mevcut; sonradan donatabileceğiniz kısımlar 550 sayfalık kağıt haznesi veya büyük baskı-görevleri için daha fazla bellek olabilir. Arkalı önlü baskı yapmak isteyenler çift yönlü birime sahip farklı modellere yönelebilir.

Fiyat: 423,00 USD + KDV

Tek bir bakışta: 6 ve 10. Sıra arası

Sonuç: Yanlış özellikten tasarruf etmeyin

Sonuç: Yanlış özellikten tasarruf etmeyinTop 10 listemizdeki yazıcılarda kalite farklılıkları minimum seviyede. Hız konusunda bile hiçbir yazıcı ortalamanın çok altında değerler sunmuyor. Az miktarda baskı yapanlar yüksek bir satış fiyatını düşük bir tüketim maliyeti ile dengeleyebilirler.

Yazıcı seçimini donanım ve kullanım amacına bağlı olarak yapın: tek kişilik büroda veya ev kullanımında cihazın sessiz ve kompakt olmasına dikkat edin. Bir ağ bağlantısından vazgeçebilirsiniz. Bellek miktarını da kolayca göz ardı edebilirsiniz. Zaten az baskı yapıldığında sayfa başına maliyet önemini yitiriyor. Bu durumlarda 6 ile 8. sıra arasındaki yazıcılar ön plana çıkıyor.

Ağ üzerinden çözüm
Eğer bir çalışma yerinde birden çok kişi yazıcıya erişim sağlayacaksa bir ağ bağlantısı çok işinize yarayabilir. Çok miktarda baskı yapılacaksa en az 128 MB bellek tavsiye edilir. Çift yönlü birim ise arkalı önlü çıktı alma imkânı sağladığından kağıttan ve doğal olarak maliyetten tasarruf yapabilirsiniz. Temelde bu duruma uygun olan cihazlar Top 5 diyebiliriz. En çok da test birincisi Lexmark E350d ve ikinci sıradaki HP LaserJet P3005 rakiplerini özellikle hız konusunda geride bırakmayı başarıyor.

Çok ucuz
Uygun-Fiyat önerimiz Kyocera FS-1030D, 230 € ile en düşün baskı maliyetine sahip. Ayrıca sonradan yükseltme imkânı da sunuyor. Daha ucuz, daha kompakt, daha sessiz, daha hızlı ve Uygun-Fiyat kategorisinde alternatif olarak sunabileceğimiz Dell Laser Printer 1720 (210 €) var. Ama Dell modelinde baskı maliyetleri bir miktar yükseliyor.

Okuyucu Yorumları