Chrome'a yeni "gizli" özellik: "Düşük güç modu" nedir, nasıl açılır, ne işe yarıyor?

Chrome 108 ile birlikte gelen gizli özellik, tarayıcınızın bilgisayarınızın pilini öldürmesini engelliyor.

Chrome'a yeni "gizli" özellik: Chrome artık laptop pilinizi öldürmeyecek!

Günümüzde Google Chrome hala en popüler web tarayıcısı olmaya devam ediyor. İnternet kullanıcılarınn büyük kısmı Chrome kullanıyor ve herkes onun bilgisayarın pili için ne kadar aç olduğunu da biliyor. Ne kadar çok sekme açar ve ne kadar çok eklenti yüklerseniz, Chrome o kadar çok enerji çekiyor.

Neyse ki Google, nihayet tek adımda etkinleştirebileceğiniz resmi bir "düşük güç modu" çözümünü uygulamaya koydu. Chrome 108 sürümünde “Enerji Koruma” özelliğini kaldıran Google, bu yeni seçenek sayesinde arka plan aktivitesini, görselleri ve kare hızını minimuma indirip pilinizi korumayı hedefliyor. Bu üç bileşen sınırlandığında, performansta da bir değişiklik görülmesi kaçınılmaz. Animasyonlar ve sayfa kaydırmada takılmalar yaşanabilir. Ancak bu, eğer laptopun pili daha uzun dayanacaksa, katlanılabilir bir durum olacaktır.

Bununla birlikte, bu özellik çok yeni olduğu için Energy Saver'ın gerçekte ne kadar pil tasarrufu sağlayacağı belli değil.

Chrome 108'de Düşük Güç Modu nasıl etkinleştirilir?

İlk adım, Chrome'u 108 sürümüne güncellemek. Otomatik olarak güncellenmediyse, sağ üst köşedeki üç noktayı tıklayıp Yardım > Hakkında'yı seçerek Windows, Mac veya Linux'ta güncellemeyi yapabilirsiniz.

Daha sonra biraz araştırma yapmanız gerekecek, çünkü Google (henüz) yeni seçeneği kullanıcı dostu bir hale getirmedi. Tarayıcının adres satırında chrome://flags yazıp Enter tuşuna basın. Gelecek olan sayfada “battery” aramasını yaparak “Enable the battery saver mode feature in the settings” ayarını bulun. Bu ayarı Enabled durumuna getirin. Sonrasında “Relaunch” düğmesine basarak tarayıcıyı yeniden başlatın. Bundan sonra, Ayarlar bölümüne geldiğinizde “Performans” bölümünün altında “Enerji Tasarrufu” seçeneğini göreceksiniz.

Buradan iki seçeneğiniz var: Dizüstü bilgisayarınız yüzde 20 pil seviyesine ulaştığında Enerji Tasarrufunu etkinleştirebilir ya da dizüstü bilgisayarınız fişten çekildiğinde bu özelliği açık tutmayı seçebilirsiniz.

Özellik, menü çubuğunuzda bir elektrikli yaprak olarak görünecektir. Burada iki Enerji Tasarrufu modu arasında geçiş yapamazsınız, ancak istediğinizde tamamen devre dışı bırakabiliyorsunuz.