Chrome OS Sanal Masaüstü Özelliğine Kavuşabilir

Google'ın işletim sistemi Chrome OS üzerinde görülen bu yenilik, popüler macOS özelliğini Chromebook'lara getirebilir!

Chrome OS için yeni masaüstü!

Sanal masaüstü denetimi, profesyonel kullanıcıların ve işlerini farklı kanallara ayırarak daha verimli çalışmak isteyenlerin oldukça sık başvurduğu bir işletim sistemi özelliği durumunda. Bu özellik, macOS üzerinde oldukça önemli bir konumda ve bunu bilen Microsoft, Windows 10 işletim sistemine de aynı özelliği ekledi. Ancak görünüşe bakılırsa giderek gelişen bir işletim sistemi daha bu özelliği kazanmak üzere.

Chrome OS için sanal masaüstü denetimi özelliğinin üzerinde çalışıldığı doğrulandı ve görünüşe bakılırsa Google, bu özelliği Chrome OS üzerinde sunmaya çok yakın. Chrome OS üzerinde "Virtual Desks" ismiyle anılan özellik, Chromium açık kaynak kodlu projesi üzerinde rastlanan yeni kodlara göre Gerrit kaynak kodu yönetimi altında "Virtual Desks 1: Initial scaffolding" kodu aynı zmaanda sanal masaüstü özelliği için eklenen değişik arayüz ögelerini de tanımlıyor. Örnek olarak "sanal masaüstü arayüz alanı", "sanal masaüstü görüntülerini içerecek olan bir çubuk" ve "yeni masaüstü butonu", özelliğin kullanılmasını sağlayacak olan temel ögelerin arasında. Özelliğin kaynak kodlarını kullanan 9to5Googgle'ın YouTube üzerindeki videosunda "New Desk" butonunun henüz bir işleve sahip olmadığı görülüyor. Bu da özelliğin geliştirme sürecinin çok başlarında olduğunu gösteren bir durum.

Google, sanal masaüstleri arasında geçiş yapmak için parmak hareketleri veya fare ile özel komut vermek gibi seçenekler sunabilir. Sanal masaüstleri arasında geçiş yapmak, pencere taşımak vb. işlevler için macOS ve Windows 10 farklı kısayollar sunuyor. Ancak özelliğin geliştirilmeye yeni başlandığı bu erken safhada Google'ın özellik ile ilgili ek olarak ne getirebileceğini kestirmek oldukça güç. Geliştirme sürecinin bu erken safhası, bize özelliği Chrome OS'in hangi sürümünde görebileceğimiz konusunda net bir bilgi de vermiyor.

Chrome OS'in Windows 10 ve macOS üzerinde bulunan özelliklere kavuşarak gelişmeye devam etmesi ilgi çekici bir durum. Ürün yelpazelerinde üst seviye Chromebook seçeneklerini bulunduran üretici sayısı giderek artıyor. Google'ın işletim sisteminin giderek artan bir hızla gelişmeye devam etmesi, yakın gelecekte Chrome OS'i daha geçerli bir seçenek haline getirebilir.

Okuyucu Yorumları