Çin, uzay istasyonu için son adımı da attı; Dünya için yeni tehlike kapıda belirdi

Çin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na rakip olacak kendi uzay istasyonunu inşa etme yolunda son adımını da attı. Ama bu adım Dünya için yeni bir tehlike anlamına da geliyor.

Çin son adımı da attı, yeni tehlike kapıda belirdi

Çin, inşa etmekte olduğu kendi uzay istasyonunun üçüncü ve son modülünü de fırlattı ve Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) rakip olmak için alçak Dünya yörüngesindeki iddialı projesini tamamlamaya bir adım daha yaklaştı.

Yerel basında çıkan haberlere göre laboratuvar modülü, Pazartesi günü saat 03:27 ET'de Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Sitesinden kalkan bir Long March 5B roketinde yer alıyordu.

23 tonluk Mengtian ("Cennet Rüyası" anlamına gelir) modülü, Çin'in Tiangong ("Cennet Sarayı") adlı üç modüllü uzay istasyonunun T şeklindeki yapısını oluşturmak için kardeş modülleri Wentian ve Tianhe ile alçak Dünya yörüngesinde buluşacak. Uzay istasyonunun ilk modülü Tianhe, Nisan 2021'de yörüngeye fırlatılırken, Wentian bir yıldan fazla bir süre sonra Temmuz 2022'de onu takip etti.

Everyday Astronaut'un söylediğine göre, Mengtian, uzay istasyonunun çekirdeği olan Tianhe'nin ön girişine yanaşacak ve robotik bir kol daha sonra onu Tianhe modülünün iskele tarafına yerleştirecek. Haziran ayında Çin, iki modülün yerleştirilmesini denetlemek için uzay istasyonuna üç astronottan oluşan bir ekip gönderdi. Mürettebatın Aralık ayında Dünya'ya dönmesi bekleniyor, bu noktadan sonra Shenzhou-15 mürettebatı görevi devralacak.

Çin devletine ait haber ajansı Xinhua'ya göre, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), sıvı fiziği, yanma bilimi ve uzay teknolojisi ile ilgili çeşitli mikro yerçekimi deneyleri yapmak için Mengtian laboratuvarını kullanacak. Tianhe'den farklı olarak Mengtian, astronotlar için yaşam alanları içermiyor.

Tiangong uzay istasyonu, boyutunun yaklaşık dörtte biri olmasına rağmen, Çin'in ISS'ye cevabı olarak görülüyor. Çin, uzay istasyonunu yılsonuna kadar tamamen inşa etmeyi ve çeşitli deneyler yapmak için Tiangong'da sürekli bir astronot ekibi akışı sağlamayı umuyor.

Çin'in uzay ajansı, Ay ve Mars için planlanan gelecekteki görevlerle uzay programında ilerleme kaydediyor. Ancak CNSA, roketlerinden çıkan enkazların Dünya atmosferine yeniden girdikten sonra nereye düştüğü konusunda dikkatli gözükmüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında, Long March 5B'den gelen enkaz kuzey Borneo'daki bölgelere düştü ve 2020 ve 2021'de, Afrika'nın batı kıyısı ve Hint Okyanusu boyunca çekirdek aşamadan 30 metrelik enkazın düştüğü önceki olaylar yaşandı.

Bu sefer de, Mengtian modülünü yörüngeye yükselten Long March 5B'nin çekirdek aşamasının, dönüşünde Dünya atmosferinden kontrolsüz bir yeniden giriş yapması bekleniyor. Parçalarının nereye düşebileceği henüz belli değil, ancak bu tür bir serbest düşüş, yüzeydeki kalabalık alanlar için tehlikeli olabilir.