Çin, inşa ettiği Tiangong uzay istasyonu için sert bir virajı daha döndüğünü açıkladı

Çin'in Shenzhou-14 görevi Tiangong uzay istasyonuna ulaştı. Bu gelişme, Tiangong için işlerin sona yaklaştığını gösteriyor...

Çin'in inşa ettiği Tiangong uzay istasyonu için dev bir adım daha

Çin’in Shenzhou-14 görevi Pazar günü ülkenin Tiangong Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde bağlandı. CNN'in söylediğine göre, uzay aracı, üç kişilik mürettebatı ile günün erken saatlerinde Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldıktan sonra yerel saatte saat ile 17: 42'de Tianhe mürettebat modülüne ulaştı. Bu başarı, Çin'in Tiangong'un tamamlanmasına yönelik önemli ilerleme kaydetmeye çalışacağı görevin astronotları için istasyonda altı aylık bir konaklamanın başlangıcını işaret ediyor.

Ülke, istasyonun kurulumunu yılsonuna kadar bitirmeyi umuyor. Önümüzdeki ay, Tiangong’un yeteneklerini genişletecek iki laboratuvar modülünün ilki fırlatılacak ve Ekim ayında bunu ikinci fırlatma takip edecek. Modüller, Çinli astronotların mikro yerçekimi ve yaşam bilimi araştırması yapmasına imkan tanıyacak. Ülke geçen yıl ilk tandem uzay yürüyüşünü tamamladıktan sonra, Shenzhou-14 mürettebatı, istasyonu genişletmeye hazırlamak için birden fazla EVA yapacak. Üç astronot arasında, ülkenin Shenzhou-9 görevi sırasında neredeyse on yıl önce uzaya giden ilk Çinli kadın olan Liu Yang da bulunuyor.

T-şeklindeki tüm yapı, tamamlandığında üç astronot için uzun vadeli konaklama ile uluslararası uzay istasyonunun büyüklüğünün yaklaşık beşte birini oluşturacak. Reuters'ın söylediğine göre Çin, ticari uzay uçuşlarının Tiangong'u ziyaret etmesine izin verme ihtimalini araştırıyor. Ayrıca uluslararası uzay ajanslarını da istasyonu ziyaret etmeye davet etti.