Çocuk takip uygulamaları, hiç de sanıldığı kadar masum değilmiş

Android platformundaki pek çok popüler çocuk takip uygulamalarının hiç de sanıldığı kadar masum olmadıkları ortaya çıktı.

Bu uygulamalar sandığınız kadar masum değilmiş

Android üzerinden insanlara çocuklarını takip etme imkanı sunan bazı mobil takip uygulamalarının, ebeveynlerin kişisel verilerini üçüncü taraf firmalara sızdırdığı ortaya çıktı. Cybernews araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, en popüler 10 çocuk izleme uygulaması mercek altına alındı. Bu uygulamalar, toplamda 85 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bu uygulamalardan yaklaşık 50 milyon kez indirilen bir tanesinin “kritik risk taşıdığı” belirlendi.

Bu uygulamaların en büyük problemlerinden biri, üçüncü taraf izleme kodları içermesi. Bu da hem çocukların hem de onları izleyen ebeveynlerin verilerinin toplandığı anlamına geliyor. Toplanan bu veriler pek çok amaç için kullanılabiliyor, özellikle hedefli reklam için satıldığı düşünülüyor.

Uygulamaların ortalama iki izleyici taşıdığı, bazılarında bu rakamın dokuza kadar çıktığı belirtiliyor. Aynı cihaz üzerindeki diğer uygulamalar da bu izleme uygulamalarının verilerine ulaşabiliyor. Bu da potansiyel saldırganların hem çocukların hem de ebeveynlerinin konumunun izlenebileceği anlamına geliyor.