Covid-19 salgınının laboratuvardan kaynaklandığı iddiası yine gündemde

Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün laboratuvardan sızdığına yönelik iddialar, Wall Street Journal'ın yeni bir haberi ile tekrar gündeme geldi.

Covid-19 hakkında yine aynı iddia

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD Enerji Bakanlığı (DOE) artık Covid-19 salgınının muhtemelen bir hükümet laboratuvarındaki bir sızıntıdan kaynaklandığını düşünüyor.

Bu değerlendirme, yakın zamanda Beyaz Saray ve seçilmiş Kongre üyeleriyle paylaşılan gizli bir istihbarat raporunda açığa çıktı. ABD istihbarat topluluğunun Covid-19'un kökenleri konusunda yapılan araştırması gibi görünen rapor, DOE'nin SARS-CoV-2 hakkındaki değerlendirmesini zaman içinde değiştirdiğini gösteriyor. Journal'ın bildirdiğine göre, teşkilat daha önce salgının nasıl başladığı konusunda "kararsız" olduğunu söylese de, "yeni istihbarat, akademik literatür üzerinde daha fazla çalışma ve hükümet dışındaki uzmanlarla istişare"ye maruz kaldıktan sonra görüşleri değişmiş gibi gözüküyor.

Bu yeni istihbarat halka açıklanmadı, bu nedenle teşkilatın fikrini neyin değiştirdiği tam olarak belli değil. ABD istihbarat topluluğunun bir parçası olan ve ülke genelinde hassas laboratuvarlardan oluşan bir ağ sürdüren DOE, tesis güvenliği ve olası eksiklikleri konusunda kendisine benzersiz bir bakış açısına sahip.

DOE artık laboratuvar sızıntısı hipotezini desteklese de, bu değerlendirmenin "düşük güven" ile yapıldığı belirtiliyor. Başka bir deyişle, yetkililer halen tam olarak neler olup bittiği konusunda kesin bir fikre sahip değil. Yine de Journal, FBI'ın daha önce aynı sonuca vardığını hatırlatarak, DOE'nin salgının bir laboratuvar sızıntısı sonucu başladığı sonucuna varan ikinci federal kurum olduğunu bildiriyor.

Geniş araştırma kaynaklarına rağmen, ABD istihbarat topluluğunun çoğu Covid-19'un kökenleri konusunda tarafsız kaldı. Geçmişteki birçok kongre oturumunda, İstihbarat Direktörü Avril Haines ve CIA Direktörü William Burns dahil olmak üzere üst düzey istihbarat yetkilileri, bir laboratuvar sızıntısının belirgin bir olasılık olarak kaldığını belirttiler. Başkan Trump yönetimindeki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin eski müdürü Robert Redfield de dahil olmak üzere bazı üst düzey federal yetkililer de salgının bir laboratuvar sızıntısı sonucu başladığına dair kişisel inançlarını ifade ettiler. Ayrıca, kısa bir süre önce sunulan rapor, görünüşe göre istihbarat topluluğunun kesişen bir merkezi olan Ulusal İstihbarat Konseyi'nin, salgının doğal zoonotik bulaşmanın bir sonucu olarak başladığını hala "düşük güvenle" değerlendirdiğini belirtiyor.

Bir laboratuvar sızıntısı olasılığı dünya çapında pek çok kişi için etkileyici bir kaynak düşüncesi olsa da, pek çok başka sağlık uzmanından oluşan büyük bir grup teoriye yönelik eleştirilerini sürekli olarak dile getirdi. Bilim camiasındaki pek çok kişi, Covid-19'un büyük olasılıkla insanlardan hayvanlara zoonotik bulaşma yoluyla "doğal kökenli" bir sürecin sonucu olarak ortaya çıktığını iddia ediyor.