İşlemci fiyatlarıyla ilgili kötü haber: Fiyatlar daha da artacak

Yeni bir bilgisayar almak isteyenlere kötü haber: Bu yıl içinde işlemci fiyatları daha da artacak...

Kötü haber: İşlemci fiyatları artacak!

RAM fiyatları düşeceği haberleri sevindirici olsa da, işlemci fiyatlarının tam tersine artması bekleniyor. Amerikalı işlemci devi Intel, işlemci fiyatlarını artırmaya hazırlanırken, Nikkei, yonga üreticisinin bu yıl içinde amiral gemisi CPU’larının yanı sıra Wi-Fi ile diğer bağlantı yongalarının fiyatlarını da artıracağını söylüyor.

Intel, işlemcilerinin fiyatlarını arttıracağı konusunda geçtiğimiz günlerde müşterilerini bilgilendirmişti. Intel, bunun sebebi olarak devam eden enflasyon, artan malzeme, nakliye ve işçilik maliyetlerini gösterirken, fiyat artışının ne oranda olacağına ilişkin bir bilgi paylaşmadı. Nikkei’ye göre fiyat artışı yüzde 20 oranında olacak.

Fiyat artışlarının düşüş eğilimi gösteren PC sevkiyatlarını etkileyeceği düşünülüyor. Geçtiğimiz günlerde Gartner yaptığı bir açıklamada, dünya çapında PC sevkiyatlarının bu çeyrekte yaklaşık olarak yüzde 13 oranında düştüğünü açıklarken, bunun PC pazarı için son 9 yılın en büyük düşüşü olduğunu söylüyor.

Gartner’a göre bölgesel çapta, özellikle Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki PC pazarı yüzde 18’lik daha büyük bir düşüş eğilimi yaşanırken, Gartner araştırma direktörü Mikako Kitagawa, bunu COVID-19 ile başlayan toplam hacimde büyük bir gerileme olarak ifade ediyor.

PC pazarı sallanırken ve Intel işlemci fiyatlarını artırmaya hazırlanırken, GPU tarafında ise tam tersi işler oluyor. Büyük GPU sıkıntısı, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen kripto para piyasasının düşüşü sayesinde sona erdi. Kripto para madencileri ellerindeki kartları çıkartırken, piyasada ekran kartı bolluğu yaşanmaya başlamış durumda.

Eğer bir oyun bilgisayarı kurmayı düşünüyorsanız, GPU fiyatlarında düşüş yaşanır ve işlemcilere henüz zam gelmemişken, elinizi çabuk tutmanızda fayda olabilir.