Debian 9, 26 Aylık Geliştirmeden Sonra Karşımızda!

Önemli Linux dağıtımlarından biri olan Debian, 26 ayın ardından, yeni sürümü ile kullanıcılarının karşısına çıktı!

26 aydan sonra karşımızda!

Debian Projesi, 26 aylık bir geliştirme sürecinin ardından Debian 9 "Stretch" i çıkardı. Bu sürüm önümüzdeki beş yıl boyunca desteklenecek, yalnız üç yılda yerini başkası alacak.

Debian Projesi bu sürümü, Debian Projesi'nin orijinal olarak başında bulundan ve 28 Aralık 2015'de 42 yaşında vefat eden Ian Murdock'a adadı. Debian FTP'de anısına yazılan bir yazı, Murdock'un Free Software ve Debian Projesi üzerindeki etkisini açıklıyor.

Bu sürümde, Iceweasel ve Icedove'un yerine Firefox ve Thunderbird getirilmiş. Artık proje bu markaları sürümlerine dahil edebiliyor. MariaDB varsayılan MySQL varyantı yapılmış, yeni sürüme güncelleyen herkes için bu otomatik olacak.

Güvenlik açısından da bu önemli bir sürüm. GnuPG'nin yeni sürümü ile, eliptik eğri şifrelemesi, daha iyi varsayılan ayarlar, daha modüler bir mimari ve geliştirilmiş smartcard desteği geliyor.

Debian 9 bir çok güncellenmiş paketle geliyor. Linux Kernel artık 4.9 sürümünde ve LibreOffice 5.2 sürümünde. Diğer tüm masaüstü ortamları da daha modern sürümlere güncellenmiş.

Debian 8 "Jessie" sürümü üzerine güncelleyecekseniz, buradan (İngilizce) kapsamlı güncelleme talimatlarına bakabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları