Dehşete düşüren bir dolandırıcılık: Ölen aile bireylerini klonlayan AI yaptılar

Hayatını kaybetmiş aile bireylerini taklit eden bir yapay zeka, insanları mutlu etmek yerine dehşete düşürüyor. Peki bu korkutucu öykü nasıl başladı; nelere sebep olabilir?

Ölen aile bireylerini klonlayan yapay zeka

Hayatını kaybetmiş aile bireylerinizi veya arkadaşlarınızı, yapay zeka sayesinde dijital olarak tekrar hayata döndürebilir misiniz? Evet, bu mümkün. Ama bunu teklif eden bir uygulama insanları dehşete düşürebiliyor. Peki nasıl?

Vera AI ismi verilen bu yapay zeka aslında bir chatbot. Kullanıcılar yapay zekaya ölen akrabaları hakkında kısa bilgiler veriyor ve yapay zeka da sanki o kişiymiş gibi sizinle sohbet etmeye başlıyor.

Elbette, ölen kişi hakkında detaylı bir analiz ve tanıma süreci olmadığı için, bu servis başlı başına, kullanıcı çekmek amacıyla yapılmış bir tür dolandırıcılık. Ancak teknik detaylar hakkında uzman olması beklenemeyecek pek çok insan bu tuzağa düşüyor ve ardından ölen akrabalarını veya arkadaşlarını taklit ettiğini iddia eden bir yapay zeka chatbot'unun yazdığı rahatsız edici veya saçma mesajlarla karşılaşıyorlar.

Küçük çocukların bu servisleri kullanması halinde ise psikolojilerinin bozulması riski var, zira henüz ölüm - yaşam - yapay zeka - dijital dünya gibi kavramlar hakkında bilgi sahibi olmayan çocukların ölen annesiyle, babasıyla, kardeşiyle konuştuğuna inanıp aldığı cevaplar karşısında dehşete düşmemesi imkansız.

Bu uygulama şimdilik, tepki alması üzerine, Kanada ve ABD'deki Google Play Store'dan kaldırıldı ama bize önemli bir detayı hatırlattı. Çok yakında yapay zeka, ölen yakınlarımızı taklit etmeye başlayacak ve bazıları bunda başarılı olacak. İnsanlar belki de dijital olarak yaşamaya devam etmek için, hayattayken kendilerini taklit eden yapay zeka klonlarını eğitecekler.

Üremek yerine yapay zeka klonu yaratmak

Aslında bu içgüdü, insanlığın kültüründe ve içgüdülerinde, çocuk doğurmak ve büyütmek olarak varlığını sürdürüyordu.

İnsanların, soyunu devam ettirmek, bildiklerini aktarmak ve bilinçaltının derinliklerinde, öldükten sonra da çocukları üzerinden varlığını devam ettirmek gibi içgüdüler nedeniyle üremeye yöneldiğini biliyoruz. Yakın gelecekte bu içgüdünün yapay zeka klonları üretmeye yöneleceğini tahmin etmek zor değil.