Deve koronavirüsü, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'ndaki taraftarları tehdit ediyor

Kronik sağlık sorunları olan taraftarları 2022 Katar Dünya Kupası’nda tehdit eden büyük tehlike: Deve koronavirüsü.

Dünya Kupası’nda deve tehdidi

Bilim insanları, Katar'daki 2022 FIFA Dünya Kupası’nın "kaçınılmaz olarak potansiyel bulaşıcı hastalık riskleri oluşturduğu" konusunda uyardılar. Ana endişeleri COVID-19 ve maymun çiçeği iken, koronavirüs çetesinin bir başka çirkin üyesi için de bir uyarı mevcut: Orta Doğu solunum sendromu, yani MERS.

Tüm kıtalardan yaklaşık 1,5 milyon ziyaretçi, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana düzenlenen en büyük uluslararası etkinliklerden biri olan 2022 FIFA Dünya Kupası'nı izlemek için Katar'a akın etti. Bunun gibi toplu etkinlikler her zaman bir tür bulaşıcı hastalık riski taşır, ancak yeni bir çalışmaya imza atan araştırmacılar, devam eden sağlık krizlerini göz önünde bulundurarak tehdidin bu yıl özellikle yüksek olduğunu savunuyorlar.

Üç araştırmacı, COVID-19 ve maymun çiçeği uyarılarının yanı sıra Katar'daki taraftarların farkında olması gereken MERS tehdidini de vurguluyor. Üstelik bu konuda yalnız da değiller. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin yakın tarihli bir raporu, Dünya Kupası sırasındaki potansiyel tehditler arasında COVID-19, MERS-CoV ve maymun çiçeğini göstermişti.

MERS nedir; belirtileri neler?

Tıpkı COVID-19 gibi, MERS'e de bir koronavirüs neden olur. Virüsün yarasalardan kaynaklandığına inanılıyor, ancak develer patojenin ortak rezervuarları ve genellikle enfekte insanlardan sorumlu kabul ediliyorlar. Tipik olarak semptomlar ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi, COVID-19'a çok benziyor.

MERS ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da rapor edildi ve o zamandan beri 27 farklı ülkede 2.600 vakaya ve 935 ölüme neden oldu. Vakaların çoğu Suudi Arabistan'da yaşandı: 2.193 bildirilen vaka ve 854 ölüm. Ancak Katar da dahil olmak üzere Orta Doğu'nun başka yerlerinde de az ama önemli sayıda vaka görüldü.

2,9 milyon nüfusa sahip Katar'da toplamda 28 MERS vakası görüldü. Sadece 2022'de üç vaka belgelendi. Bu kulağa çok fazla gelmiyor ama araştırmacılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar gibi hastalık geliştirme riski taşıyan kişilerin riskin farkında olmaları ve develerle her türlü temastan kaçınmaları gerektiğini savunuyor.

Katar'dan gelen epidemiyolojik veriler, 28 MERS vakasının develerle temas öyküsü olduğunu söylüyor. Bu nedenle, ciddi hastalık geliştirme riski daha yüksek olan kişilere, tek hörgüçlü develerle temastan, çiğ deve sütü veya deve idrarı içmekten ya da düzgün şekilde pişirilmemiş et yemekten kaçınmaları tavsiye ediliyor.