Dinozor çağında eviniz tam olarak neredeydi? Bu harita cevabı veriyor...

Dinozorlar çağında yaşasaydınız, eviniz Dünya'nın neresinde olurdu? Merak ediyorsanız, cevap bu haritada gizli... Antik dünya haritası, kıtaların nasıl bölündüğünü ve yeniden şekillendiğini ortaya koyuyor. Kuzey Arizona Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar kullanılarak oluşturulmuş.

Dinozor çağında eviniz tam olarak neredeydi?

Bildiğimiz şekliyle Dünya'nın görünümü, yani kıtaların ve okyanusların yerleşim düzeni aslında nispeten yeni. Bugün gördüğümüz Avrasya, Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya'nın kara ve denizleri, birbirine benzer şekilde yerleştirilmiş geniş tektonik levhaların ürünü. Ancak bu yapboz parçaları, çok yavaş da olsa hareket ediyor. Bir insan ömrü içinde bunu fark etmek mümkün değil ama milyonlarca yıl ölçeğinde geri gidersek, Dünya'nın kara kütleleri onu bize tamamen farklı bir gezegen gibi gösterebilir.

PALEOMAP Projesi'nden C. R.Scotese'nin levha tektoniği verileri ve paleocoğrafik haritalarının yardımıyla, eski bir Google mühendisi olana Ian Webster tarafından yeni bir uygulama oluşturuldu ve bu uygulama zamanda geriye gitmemize ve milyonlarca yıl önce Dünya'nın nasıl göründüğüne göz atmanıza imkan veriyor.

Web uygulaması Pangea süper kıtası çağında 240 milyon yıl öncesinden gezegenimizin bir görünümü ile açılıyor, ancak 750 milyon yıl öncesinden günümüze kadar olan görünümleri seçme imkanınız da bulunuyor. Masaüstü kullanıcıları için, sol ve sağ tuşları basılı tutarsanız klavye ile kıtaların parçalanmasını ve nihayetinde bugün bildiğimiz şekli oluşturmasını bile izleyebilirsiniz.

Uygulamayı buradan açabilirsiniz.

Harita ayrıca, ilk omurgalılar, ilk homininler ve dinozorların yok oluşu gibi Dünya'daki yaşam tarihindeki önemli anları görmenizi sağlayan seçeneklere de sahip. Web sitesi, aradığınız bölgede yakınlarda hangi dinozorların yaşadığını da gösteriyor. Örneğin, Eustreptospondylus, Jurassic döneminde şu anda İngiltere olarak bilinen yerde yaşayan bir etoburdu.

Daha da ilginci, arama çubuğuna bir konum girerek, milyonlarca yıl önce konumun nerede olduğunu da öğrenebiliyorsunuz. Örneğin oturduğunuz semti yazarak ve belli bir zaman dilimi girerek, semtinizin dinozorlar çağında nerede olduğunu görme şansınız var.