Disket üretiminde ayakta kalan son adam: Tom Persky ile tanışın...

“Disket işinde ayakta kalan son adam” disket üretim şirketinin çok fazla ömrü kalmadığını kabul ediyor: Karşınızda Tom Persky...

Disket üretiminde ayakta kalan son adam: Tom Persky

Disketlerin miladı son kullanıcılar ve pek çok sektör için dolmuş olsa da halen bazı insanlar tarafından kullanılıyor, şirketler de disket üretmeye ve satmaya devam ediyor. Floppydisk.com, disketlerin satışı ve geri dönüşümü konusunda uzmanlaşmış ABD merkezli bir şirket ve kurucusu Tom Persky kendisini "disket işinde ayakta kalan son adam" olarak tanımlıyor. On yıllardır faaliyet gösteren şirket, CD ve DVD çoğaltma da dahil olmak üzere disk veri transferleri gibi başka hizmetler de sunuyor, ancak gelirinin büyük bir kısmı boş disket satışından geliyor.

Persky yeni yayınlanan Floppy Disk Fever adlı kitabında, disket üreten son şirketlerden olan Sony'nin on yıldan uzun bir süre önce üretimi durdurmasına rağmen, bu saygıdeğer depolama ortamının bazı amaçlar için nasıl kullanılmaya devam ettiğini anlatmış.

Peki dünyada kimler hala disket kullanıyor? Persky'ye göre, disketlere ihtiyaç duyan makineler kullanan endüstriyel kuruluşlar var. Persky, daha geçen ay, Japon hükümetinin bazı yasaları değiştirmek zorunda kaldığını, birçok devlet dairesiyle veri paylaşımı yapılırken hala disket ve CD-ROM ortamlarının kullanılmasını istediklerini de kitabında hatırlatmış.

Öte yandan havayolu endüstrisinin de büyük bir müşteri olduğunu söylüyor. "Muhtemelen bugün dünyadaki uçak filosunun yarısı 20 yıldan daha eski bir teknoloji olan disketleri kullanıyor" diyor. Sağlık sektöründen de müşterilerinin olduğunu söyleyen Persky, bazı tıbbi ekipmanların hala veri aktarımı için disketlere ihtiyaç duyduğunu, ancak en büyük müşteri potansiyelinin nakış sektöründe olduğunu belirtiyor. Persky’ye göre hala disketten tasarım yüklemek için üretilmiş çok sayıda nakış makinesi kullanılıyor.

Şirketin stoklarında şu anda 3,5 inç, 5,25 inç ve 8 inç gibi çeşitli formatların yanı sıra "oldukça nadir bulunan bazı disketler" de dahil olmak üzere tahmini yarım milyon disk bulunuyor. Persky’ye göre bu işin önünde hala 4 yıllık bir ömür var. Sonrasında ise, disket üretimini durdurabileceklerini ifade ediyor.