Donald Trump'ın Truth Social sitesi, para öğüten kara bir deliğe dönüşmek üzere

Eski ABD başkanı Donald Trump'ın Truth Social sosyal medya platformu, iki yıla yakın sürede kaybettiği para ile tam bir kara deliğe dönüşmek üzere.

Donald Trump'ın Truth Social sitesi, para öğüten kara bir deliğe dönüşmek üzere

Donald Trump’ın sosyal medya sitesi Truth Social, yayına girmesinden iki yıldan az bir süre sonra internetten kaybolma yolunda ilerliyor olabilir. Yeni federal dosyalar, Trump’ın birçok işletmesi gibi Truth’un da büyük miktarlarda para kaybettiğini (73 milyon dolar) ve kaçınılmaz olarak iflasa doğru sürüklendiğini gösteriyor. Sitenin iş ortakları, sitenin yakın zamanda kayıplarını telafi edemeyeceğinden endişeli görünüyor.

Bu kötü mali durum, sosyal medya işini halka açmaya yönelik başarısız bir girişimin arkasındaki Digital World Acquisition Corp (DWAC) tarafından bu hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yapılan başvuruda ortaya çıktı. Truth Social’ın 2022’nin ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesinden bu yana yalnızca 3,7 milyon dolar gelir elde ettiği belirtiliyor. Buna karşılık şirket o yıl içinde 50 milyon dolar kaybetti ve 2023’ün ilk yarısında da 23 milyon dolar kaybetti.

Özel amaçlı bir satın alma şirketi olan DWAC, aylardır, SPAC anlaşması yoluyla işi halka açma umuduyla Truth Social’ın sahibi olan Trump Media & Technology (TMTG) ile birleşmeyi sonuçlandırmaya çalışıyor. Ancak birleşme planları geçen yıl açıklandığından bu yana düzenleyici soruşturmalar ve mali sıkıntılarla boğuşuyor ve DWAC, son başvurusunda kendisi ile TMTG arasındaki birleşme başarısız olursa Truth Social'ın uzun süre ayakta kalamayacağından endişe ediyor. Şirketin başvurusunda, TMTG’nin vadesi gelen yükümlülüklerini karşılamak için yeterli fona sahip olmadığına dair şüpheler vurgulanıyor ve birleşme tamamlanamazsa, geleneksel finansman kaynakları yoluyla ek fon sağlamanın zor olabileceği belirtiliyor.

Trump’ın yaptığı açıklamalar ve ihlallerin ardından diğer sosyal medya platformlarında aldığı tepkilerin (ve yasakların) ardından kurulan Truth Social, piyasaya sürülmesinin ardından hemen sorunlarla karşılaştı. Açık kaynaklı Fediverse sitesi Mastodon’dan uygunsuz bir şekilde kod çalmakla suçlandı. Uzun bekleme listeleri, kayıt sorunları ve kullanıcıların gezinmesini zorlaştıran diğer teknik sorunlar gibi çok sayıda UX sorunu yaşandı.

İronik bir şekilde, Trump’ın sansürsüz bir ortam vaat etmesine rağmen, geçtiğimiz Eylül ayında yayınlanan bir araştırma, Truth Social’ın içerik denetleme stratejisinin diğer rakip sitelere göre kesinlikle daha agresif olduğunu gösterdi.

Trump’ın Truth Social ile yaşadığı sıkıntılar, eski ABD Başkanının şu anda yaşadığı mali ve hukuki karmaşanın sadece bir parçasını oluşturuyor. Kendisine karşı dört aktif dava bulunan Trump, ciddi ve potansiyel bir mali tehlikeyle karşı karşıya. Bütün bunların yanı sıra, bir kez daha ABD başkan adayı olarak hazırlıklarını sürdürüyor.