Donanıma para dökmeden oyun hızınızı artırın!

PC'nizin oyun performansı sizi memnun etmiyorsa, donanıma para dökmeden onu hızlandırmanız mümkün!

Oyunları bedava hızlandırın!

Eskimeye başlayan bilgisayarınızın oyun performansı sizi memnun etmiyor mu? Yeni bir ekran kartı ve işlemci tabi ki FPS'lerinizi ayaklandırabilir, ancak bunu yapmadan önce PC'nizi tek kuruş ödemeden hızlandırmanızı sağlayacak ipuçlarımızı mutlaka gözden geçirmenizi öneriyoruz. İpuçlarımızı uyguladıktan sonra belki de donanıma para harcamanıza hiç gerek kalmayacak.

Son grafik sürücülerini yükleyin

Bir PC oyuncusu için en önemli şeylerden bir tanesi, en son grafik sürücülerini kullanmaktır. Böylece grafik kartınızdan en iyi performansı aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Nvidia işlemcili grafik kartları için sürücüleri buradan indirebilir, AMD işlemcili kartlar için buraya tıklayabilir ve en son Catalyst sürücüsünü indirebilirsiniz.

Grafik sürücüleri için kartınızla gelen CD'ye veya Windows Update'in kurduğu sürücülere takılmayın. Özellikle son çıkan oyunları iyi bir performansla ve uyumlulukla oynayabilmek için Nvidia veya AMD'nin son sürücülerini kurmalısınız.

Grafik sürücünüzün ayarlarını biraz karıştırın

Grafik sürücünüzün ayarlarını biraz karıştırın

Grafik sürücünüzün ayarlarını biraz karıştırın

En son grafik kartı sürücülerini yükledikten sonra size grafik performansı sağlayacak birkaç önemli ayar var. Bu ayarların grafik kalitesini etkileyebileceğini de unutmamanızda fayda var.

Grafik sürücünüzün denetim masasında 3D oyunlarla ilgili bir grup ayar göreceksiniz. Nvidia GeForce sürücülerinde "3D ayarlarını yönet", AMD'nin Catalyst sürücülerinde "Oyun" bölümünü bulmalısınız. Bu menüler altında doku filtreleme, Yatay Sync (veya V-Sync), tessellation gibi çeşitli seçenekler göreceksiniz. Tüm bu ayarlar, oyun performansınıza etki edebilir. Örneğin doku filtrelemeyi kısarak oyun performansınızı artırabilirsiniz.

Antialiasing denetimi genellikle oyunun kendisine bırakılır, ancak bu ayarı da düşürerek bir miktar perfromans kazanabilirsiniz.

V-Sync ayarını ekrandaki "yırtık" efektini engellemek için genellikle açık bırakmanız gerekir. Ancak bu ayarı devre dışı bırakarak bir miktar performans artışı sağlayabilirsiniz.

Bellek ve işlemci kaynaklarını boşaltın

Bellek ve işlemci kaynaklarını boşaltın

Gereksiz başlangıç öğelerini devre dışı bırakarak sisteminizdeki işlemci ve RAM kaynaklarını artırabilirsiniz. Özellikle oyunlar için güçsüz kalan bir sisteminiz varsa, bu yolu izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Başlangıç öğelerini Windows 7'de msconfig aracıyla, Windows 8'de ise Görev Yöneticisi'nin Başlangıç sekmesinde düzenleyebilirsiniz. Bunun yanında CCleaner gibi iyi bir üçüncü parti araçla gereksiz öğeleri sisteminizden kaldırabilirsiniz.

Oyunun kendi ayarlarına göz atın

Performansta en büyük artışı, muhtemelen oyunun kendi içerisindeki ayarları değiştirerek sağlayacaksınız. Grafik sürücünüzün denetim masasında olduğu gibi çözünürlük, doku, ışıklandırma ve antialiasin ayarlarını değiştirerek performans artışı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Doku ayarlarını düşürmek, ışıklandırma kalitesini ve antialiasing'i kısmak veya çözünürlüğü düşürmek, oyun performansı üzerinde en önemli artışı sağlayacak seçenekler arasındadır.

Bazı grafik işlevlerini kapatmak, oyun performansında büyük bir artış sağlayabilir. Üstelik bu, her zaman oyunun çok daha kötü görüneceği anlamına gelmiyor.

Okuyucu Yorumları