Tüm Dünya 2024 yılını yaşarken, bu ülkede takvimler halen 2016 yılını gösteriyor

Dünyanın her yerinde 2024 yılı yaşanırken, bir ülke var ki halen 2016 yılını yaşıyor. Peki ama aradaki bu 8 yıllık büyük fark nasıl oluşuyor?

Tüm Dünya 2024 yılını yaşarken, bu ülkede takvimler halen 2016 yılını gösteriyor

Eğer tekrar 2016 yılına dönmek isterseniz, kullanabileceğiniz çok basit bir yol olduğunu muhtemelen bilmiyorsunuz. Ama bu yolu takip etmek, tam olarak bir zaman yolculuğuna çıkacağınız anlamına gelmiyor.

Etiyopya’ya seyahat etmek sizi gerçekten zamanda geriye taşımayacak olsa da, ülkenin şu anda 2016 yılını yaşıyor olması oldukça ilginç bir durum.

Bugün dünyanın büyük bir kısmının kullandığı takvim olan Gregoryen takvimi her zaman standart takvim değildi. Bu takvimin kabul edilme süreci ve süreç içerisinde ülkelerin 10 ile 13 gün arasında bir zaman kaybetmesinin hikayesini buradaki haberimizde okuyabilirsiniz.

Dünyadaki çoğu ülke artık Gregoryen takvimini kullanıyor olsa da, yılı ölçülebilir dönemlere bölmenin diğer yollarını kullanan birkaç ülke de var. Örneğin Etiyopya’da 13 aylık bir takvim kullanılıyor. Bu aylar Meskerem, Tikimt, Hidar, Tahsas, Tir, Yakatit, Maggabit, Myazya, Ginbot, Sene, Hamle, Nehasa ve Pagume olarak adlandırılıyor. Etiyopya takviminde, yıla bağlı olarak 30 gün, 31 gün ve 28 veya 29 günlük aylardan oluşan karışık bir ay sistemi yerine her biri 30 gün olan 12 ay bulunuyor ve bu ayların ardından artık yıl olup olmadığına bağlı olarak beş veya altı gün süren son bir ay geliyor.

Ziyaretçilerin kafasını daha da karıştıracak bir şekilde, günün saatleri de aynı sistemi takip etmiyor ve günler, gece yarısı yerine sabah 6:00’da başlayan 12 saatlik iki yarıya bölünüyor.

Etiyopya’nın neden 2016 yılını yaşadığının cevabı MS 500’e kadar uzanıyor

Gregoryen takvimi gibi Etiyopya takvimi de İsa’nın doğuşunu temel alıyor. Katolik Kilisesi, MS 500’de, İsa’nın doğduğu zamana ilişkin hesaplamalarını değiştirdi, ancak Etiyopya kilisesi bunu yapmadı ve tüm farklara ek olarak bu, Etiyopya yeni yılını Gregoryen takvimine göre 11 Eylül’e yerleştiriyor. Afrika’nın hiçbir zaman sömürgeleştirilmemiş tek ülkesi olan Etiyopya, eski hesaplamaları kullanmaya devam ettiğinden dolayı hala 2016 yılında yaşıyor.