135 yıl öncesine ait bir şişe mesajı keşfedildi; peki bu mesajda ne yazıyordu?

İskoçya’da bulunan ve bir şişe içerisinde duran mesaj, türünün en eski örneği olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor. Peki bu mesajda ne yazıyor?

135 yıl öncesine ait şişe mesajı bulundu; peki mesajda ne yazıyordu?

Dünya’nın en eski “şişedeki mesajı” bulundu. Bir viski şişesinin içine konmuş mesaj, WF Wightman Plumbing şirketinin sahibi Paul Allan tarafından Edinburgh'un Morningside bölgesindeki bir evde yapılan kazı işleri sırasında keşfedildi.

Tesadüfi keşfine şaşıran Allan, evin sahibi Eilidh Stimpson'a koştuğunu söylüyor. Stimpson, iki çocuğu okuldan eve dönene kadar beklemeye karar vermiş ve ardından notun kendisini ortaya çıkarmak için şişeyi bir çekiçle parçalamış.

Stimpson, “Notu cımbız ve kerpetenle çaresizce çıkarmaya çalışıyorduk ama not biraz yırtılmaya başladı. Daha fazla zarar vermek istemedik, bu yüzden maalesef şişeyi kırmak zorunda kaldık” diyor.

Karalanmış el yazısıyla kaplı yırtık kağıtta, "James Ritchie ve John Grieve bu zemini döşedi ama viskiyi içmediler. 6 Ekim 1887” yazıyordu. Allan, notun ev ilk inşa edildiğinde muhtemelen bir hizmetçi odasının altında bulunduğundan şüpheleniyor, ancak notu yazanların kimliği hakkında çok az şey biliniyor.

135 yıllık bu mesajın şimdiye kadar bulunan en eski şişe mesajı olduğu düşünülüyor. Daha önceki rekor, 2018 yılında Avustralya’da bulunmuş olan 132 yıllık bir mesaja aitti. Almanca olan mesaj, bir gemiden denize atılmış bir şişenin içinde bulunmuştu. Bununla birlikte, İskoçya'daki bu son bulgu gerçekse ve doğru bir şekilde tarihlendirilirse, o zaman dünyanın en eski şişe mesajı olarak etiketlenecek.