Hala 50 yıl önceki kadar görkemli görünüyor: Dünya’nın en ünlü fotoğrafı 50 yaşında

NASA’nın muhteşem “Mavi Bilye” fotoğrafı 50. yaşını kutluyor ve halen, 50 yıl önceki kadar görkemli görünmeyi sürdürüyor...

Dünya’nın en ikonik fotoğrafı artık 50 yaşında

Tüm zamanların çekilmiş en ikonik fotoğraflardan biri olan yukarıdaki kare, 1972 yılında NASA tarafından yayınlandı ve "Mavi Bilye" olarak biliniyor. İşte bu fotoğraf, bu hafta 50 yaşına bastı ve hala 1972'deki kadar büyüleyici göründüğü bir gerçek.

NASA, altın yıl dönümünü kutlamak için fotoğrafı tweet'ledi ve şöyle yazdı: "NASA’nın Orion uzay aracı eve dönüş yolculuğuna devam ederken, aynı zamanda Apollo 17 ekibi tarafından 7 Aralık 1972'de çekilen ikonik 'Mavi Bilye' Dünya fotoğrafının 50. yılını kutluyoruz."

Fotoğrafın bir kişiden ziyade tüm Apollo 17 mürettebatına atfedilmesi dikkat çekici. Apollo 17 mürettebatı, Görev Komutanı Eugene Cernan, Komuta Modülü Pilotu Ronald Evans ve Ay Modülü Pilotu Harrison Schmitt'ten oluşuyordu. Cernan ve Schmitt, ay modülü ile Ay’a indiler. Evans ise, Ay yörüngesindeki komuta ve hizmet modüllerinde kaldı.

Fotoğraf, Dünya'yı Akdeniz'den Antarktika'ya kadar gösteriyor ve bu yolculuk Apollo yörüngesinin güney kutup buz örtüsünü fotoğraflamayı mümkün kıldığı ilk seferdi. Resmin sağ üst tarafında o dönemde Hindistan’da ortaya çıkan bir siklon da görünüyor.

Fotoğraf 5:39'da, fırlatmadan beş saat altı dakika sonra çekildi. Apollo 17, NASA'nın Apollo programının son göreviydi. Astronotlar, 12 gün 14 saat ile en uzun insanlı Ay iniş görevi rekorunu kırdıktan sonra 19 Aralık 1972'de Dünya'ya döndüler.