Dünya'nın yaşayan en yaşlı hayvanı Jonathan: Kaç yaşında olduğuna inanamayacaksınız!

Dünya'nın yaşayan en yaşlı kara hayvanı olarak kayıtlara geçen Jonathan ile tanışın: Kaç yaşında olduğuna inanamayacaksınız...

Dünya'nın yaşayan en yaşlı hayvanı kaç yaşında?

Kaplumbağa Jonathan, 2022'de Dünya'nın en yaşlı kaplumbağası oldu ve 190 yaşına girdikten sonra Guinness Dünya Rekorları tarafından ödüllendirildi. Fotoğraf kayıtlarına göre 1832'de yumurtadan çıktığı kabul ediliyor, ancak bu yılın Kasım ayına kadar resmi bir doğum günü kutlanmamıştı.

Guardian'ın bildirdiğine göre, Jonathan'ın doğum günü İngiliz denizaşırı topraklarının valisi Nigel Phillips tarafından 4 Aralık 1832 olarak ilan edildi. 190. yaşı, Güney Atlantik Okyanusu'ndaki St Helena adasındaki evinde üç günlük bir parti ile kutlandı.

Vali konağında kaplumbağa dostu doğum günü pastası eşliğinde gerçekleştirilen geceye sürüngen dostları ve yöre halkı davet edildi. Hem dünyanın yaşayan en yaşlı hayvanı hem de insan kayıtlarındaki en yaşlı kaplumbağa için uygun bir kutlama olduğu söylenebilir.

Jonathan ve bakıcısı Joe Hollins

Jonathan bir Seyşeller dev kaplumbağası (Aldabrachelys gigantea hololissa) ve prestijli en yaşlı kaplumbağa tacını, 1965 yılında 188 yaşında hayatını kaybeden radyasyonlu kaplumbağa Tu'i Malila'dan aldı. Teknik olarak, resmi rekorda kullanılan tanımlama, tüm kaplumbağaları, su kaplumbağalarını ve kaplumbağaları içeren kabuklu sürüngenlerin bir takımı olan en yaşlı chelonian olduğu.

Kaplumbağanın bu büyük yaşını belirten herhangi bir resmi belge olmadığı için, rekor kıran yaşı aslında 1882'de Seyşel Adaları'ndan St Helena'ya vardığında çekilmiş eski bir fotoğrafa dayanan bir tahmin. Fotoğrafta Jonathan tamamen yetişkin görünüyor ve muhtemelen en az 50 yaşında, bu da onun en az 1832'de doğduğunu gösteriyor.

Dünya üzerinde geçirdiği etkileyici süre, insanlık tarihinin en ölümcül savaşlarını gördüğü, hayatta olduğu süre içerisinde 39 ABD başkanının değiştiği ve Napolyon'la tanışmayı çok az bir farkla ıskaladığı anlamına geliyor. Ancak yavaş yaşam temposu, bazı şeyleri yapmamış olmasına sebep oldu ve 184 yaşına kadar banyo yapmadı.

190 yaşını neredeyse tüm kara hayvanlarından daha iyi taşımasına rağmen, Jonathan'ın yaşını göstermeye başladığı ve koku alma duyusunu kaybetmesinin yanı sıra kör olduğu, ancak yine de muz ve marul göbekleri gibi favori yemeklerine karşı yoğun bir iştahı olduğu belirtiliyor.