EA Sports FC 24 İncelemesi: FIFA gitti, FC 24 geldi

EA Sports, yılların FIFA serisini artık yanına FIFA’yı almadan sürdürüyor ve bu yeni dönemin ilk oyunu FC 24 adıyla karşımıza çıktı. Peki, FC 24 FIFA oyunları kadar iyi mi? Yoksa bize FIFA’yı aratacak mı? FC 24’ü tüm detaylarıyla inceledik; kararımızı verdik.

EA Sports FC 24 İncelemesi

Her yeni yıl, futbolseverler için yeni bir FIFA oyunun heyecanına sahne oluyordu. Oluyordu diyoruz; zira artık EA Sports’un FIFA oyunları yok. Şirket, FIFA ile biten lisans anlaşmasını yenilemedi ve yoluna EA Sports FC 24 adıyla devam etmeye karar verdi.

İşte bu FC oyunlarının ilki olan FC 24, tüm görkemiyle karşımızda. Oyunun adı değişti, kadın futboluna verilen ağırlık önemli oranda artırıldı, Ultimate Team modunda artık kadınlarla erkekleri aynı takımda buluşturma imkanına kavuştuk. Ama oyunu oynamaya başladığınızda şunu anlıyorsunuz: Aslında isim değişikliği ile çok da bir şey değişmedi. EA Sports’un futbol oyunu geçtiğimiz yıl ya da öncesindeki yıl neyse, halen aynı şeyleri vaat ediyor.

Evet, EA Sports FC 24'ü açtığınızda tam olarak bunu hissedeceksiniz. Bu yıl da aynı seçeneklere sahipsiniz. Hızlı bir şekilde bir maça girebilecek, bir Turnuva başlatabilecek, bir profesyoneli oyundaki tüm hayatı boyunca yönlendirdiğiniz Oyuncu ve Menajer kariyer modlarına erişebilecek, eğlenceli Volta sokak futbolu modu ile zaman geçirebilecek ve tabii ki kendi süper takımınızı oluşturmak için oyuncu paketleri satın aldığınız Ultimate Team’de ter dökeceksiniz.

Oynanışta da benzer şeyleri hissetmemeniz için pek bir neden yok. Maç içi grafikler, grafik motorunda yapılan bazı önemli iyileştirmeleri saymazsak FIFA 23 ile çok benzer. Yapay zeka rakipler yine zaman zaman aşırı derecede saçmalayabiliyor olsalar da size tatmin edici bir mücadele sunabiliyor. Bir kez daha hızlı olan fark yaratıyor ve tabii ki Ultimate Team modunda para saçanlar, oyuna bir değil, birkaç adım önde başlıyor.

EA Sports FC 24: Neler yeni?

Buraya kadar yeni isimle birlikte değişmeyenleri anlatmaya çalıştık. Öyleyse gelin, şimdi de nelerin yeni olduğuna bakalım.

Her oyuncunun istatistiklerini gerçek hayattaki benzerlerinin yetenekleriyle ilişkili özel becerilerle güçlendiren bir Oyun Tarzları sistemi var. Örneğin Lionel Messi "Teknik top kontrolü" Oyun Tarzı’na sahipken, Nicola Barella “Amansız fizik gücü” ile geliyor. Bu sayede Messi dripling yaparken avantaj sağlarken, Barella kolay kolay yorulmuyor. Oyuncular genellikle birkaç Oyun Tarzına sahip olabiliyor. Tüm bunlar maçlara çeşitlilik katıyor ve belirli oyuncuları nasıl kullanacağınız konusunda daha fazla seçeneğe sahip olmanızı sağlıyor.

Ultimate Team: Geliştirmeler

Bir diğer yenilik, Ultimate Team'e eklenen ve oyuncularınızın seviyesini çeşitli görevleri tamamlayarak yükseltmenize olanak tanıyan Geliştirmeler. Şartları uyan bir oyuncuyu sahip olduğunuz ya da size sunulan Geliştirme seçenekleri ile gelişme sürecine sokabiliyor, görevleri tamamlayarak oyuncunun gelişmesini sağlayabiliyorsunuz. Eğer RPG oyunları oynayan biriyseniz, oyuncuların karakterlerini durmadan seviye atlatmaya ve kişiselleştirmeye çok da yabancılık çekmeyeceksiniz.

FC 24'ün kariyer modları, bazı geliştirmeler dışında FIFA 23 ile benzer bir deneyim vaat ediyor. Menajerlik kariyerindeki yeni taktiksel vizyonlarla oynamak ve bunların işe yaradığını görmek heyecan verici. Ne yazık ki Oyuncu kariyeri Menajerlik kariyeri kadar ilgi çekici görünmüyor. Yeni sistem eğlenceli olabilse de, kiralık gitmek gibi bazı temel özelliklerin moddan çıkarılması pek iyi olmamış. Bu yüzden FC 24'te sunulan diğer modlara göre, Oyuncu kariyerinin biraz geride kaldığını söylemek mümkün.

Oynanış yine rakipsiz

EA Sports FC 24'ü oynamanın FIFA 23’ten biraz daha eğlenceli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. FC 24 en önemli olduğu yerde, yani oynanışında parlıyor. Oynarken bize her zamankinden daha iyi hissettirdiğini söylemek mümkün ve oynayarak geçirdiğimiz zamandan gerçekten de keyif aldık.

Özellikle çok fazla hayranı bulunan Ultimate Team modunda kadın ve erkekleri aynı takımlarda görmek ilginç bir deneyim. İlk başlangıçta bu durum size garip gelebilse de, Ultimate Team modunun yıllardır değişmeyen dinamikleri açısında önemli bir yenilik olduğu kesin.

Sonuç: FC 24, FIFA’nın bıraktığı yerden devam ediyor

EA Sports, FC 24 ile FIFA formasını çıkartıp yeni bir forma giyiyor. Ama aslında karşımızda duran FIFA 23’ün farklı bir isimle karşımıza çıkan, geliştirilmiş ve önemli yeniliklerle güçlendirilmiş yeni sürümünden başka bir şey değil. Ve şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: FIFA ismini kaybetmek, oyunun temel dinamiklerine hiç bir zarar vermemiş. Oyunu oynadığımız süre boyunca, kimse FIFA ismini aramadı; eksikliğini hissetmedi. Takım ve oyuncu lisansları, bir kaç eksik dışında eksiksiz bir şekilde oyunda yerini alıyor. Oynanış son derece eğlenceli. Grafikler bazı bug’lar olsa da oldukça iyi görünüyor. Ve uzun yıllardır aldığımız keyfi bu oyunda da alabiliyoruz.

Bazılarının beklediği gibi EA Sports, futbol oyunlarını yeniden keşfetmiyor. Zaten böyle bir şey yapmasına da gerek yok. EA Sports FC 24, kesinlikle çok iyi bir futbol simülasyonu ve bu yıl da karşısında ciddi bir rakibi yok.

EA Sports FC 24 Artılar

  • Alıştığımız, keyif veren oynanış
  • Yeni Geliştirmeler ve Oyun Tarzları
  • Geliştirilmiş grafikler
  • Ultimate Team'de kadın ve erkek oyuncuları aynı takımda kullanabilme

EA Sports FC 24 Eksiler

  • Ultimate Team’de yine parayı veren düdüğü çalıyor
  • Oyuncu kariyeri geriye gitmiş
  • Volta modu çok fazla geri planda kalmış

Oyun puanı: 90