Elektrikli Volkswagen alev aldı, ortalık karıştı

Slovakya'da elektrikli bir Volkswagen ID.3'ün alev alması üzerine sosyal medyada elektrikli araç karşıtı bir yorum dalgası oluştu. Ama çok geçmeden gerçekler ortaya çıktı.

Elektrikli Volkswagen alev aldı, ortalık karıştı

Slovakya İtfaiye ve Kurtarma Teşkilatı, geçtiğimiz hafta başkent Bratislava yakınlarındaki Miloslavov'da elektrikli bir Volkswagen ID.3'ün alev aldığını bildirdi. Elektrikli araçların alev almaya daha yatkın olduğu yönündeki popüler efsane nedeniyle de, sosyal medyada elektrikli araç karşıtı bir yorum dalgası oluştu.

Olay yerel medya tarafından ülkede yaşanan "ilk elektrikli otomobil yangını" olarak lanse edildi. Ancak Alman otomobil üreticisinin kelimenin tam anlamıyla masum bir kurban olduğu ortaya çıktı. JOJ TV tarafından yayınlanan komşu bir evin güvenlik kamerası görüntüleri, otomobilin alev almadığını, onun yerine ateşe verildiğini ortaya koydu.

İtfaiye ve kurtarma ekipleri, olay meydana geldiğinde aracın duvar şarj cihazına takılı olmadığını bildirdi. Araç tamir edilemeyecek derecede ağır hasar görmüş olmasına rağmen, ironik bir şekilde, yüksek voltajlı akü paketi alev almadan ve yanmadan yangından kurtulmayı başardı. Güvenlik kamerası görüntüleri, aracın kısa bir süreliğine ön tarafına gizlice yaklaşan kimliği belirsiz bir kişi tarafından ateşe verildiğini gösteriyor.

Elektrikli araçların alev almaya eğilimli olduğu efsanesi, e-mobiliteye geçişe karşı ana argümanlardan biri olarak sıklıkla kullanılıyor. Elektrikli araç pazarı henüz görece yeni bir pazar ve yangınla ilgili olaylara ilişkin yeterli küresel veri bulunmuyor. Bununla birlikte, halihazırda mevcut olan veriler, yangın tehlikesi söz konusu olduğunda elektrikli otomobilleri içten yanmalı motorlara göre daha fazla destekliyor.

Elon Musk'ın Tesla'sı, Ulusal Yangından Korunma Derneği (NFPA) ve ABD Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre, 2012-2021 yılları arasında kat edilen her 210 milyon milde yaklaşık bir Tesla araç yangını olduğunu, ABD ortalamasının ise kat edilen her 19 milyon milde bir araç yangını olduğunu iddia ediyor.