Elon Musk, kendisini eleştiren çalışanları işten çıkarmakla suçlanıyor

SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ı alenen eleştiren çalışanlar, yasadışı bir şekilde işten çıkartıldıklarını iddia ediyor.

Elon Musk, kendisini eleştiren çalışanları kovuyor mu?

SpaceX, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nun (NLRB) Elon Musk'ı eleştiren açık bir mektup yazdıkları için şirketin çalışanlarını yasadışı bir şekilde işten çıkardığını iddia eden bir şikayet başvurusuyla karşı karşıya.

Geçtiğimiz yıl bir grup SpaceX çalışanı, Musk'ın davranışlarının dikkat dağıtıcı ve utanç verici olduğu yönündeki şikayetlerini dile getirmek üzere bir açık mektup hazırladı. Söz konusu dönemde Musk, şirketin yönetimini devraldıktan sonra adını X olarak değiştirdiği Twitter'ı satın almaya çalışıyordu. Bu olayın ardından SpaceX, mektubun yazılmasına katkıda bulunan çalışanların işine son verdi.

Yapılan şikayette NLRB, SpaceX'i çalışanları mektupla olan bağlantıları hakkında sorgulamakla ve çalışanlara bu görüşmeler hakkında konuşmamalarını söylemekle suçluyor. NLRB sözcüsü Kayla Blado Reuters'e yaptığı açıklamada SpaceX'in, işçilerin daha iyi koşullar için topluca mücadele etme haklarını ihlal ettiğini ifade etti.

SpaceX'in çalışanlar arasındaki mesajları okuduğunu ve ekran görüntülerini gösterdiğini iddia eden çalışma ajansı, şirketin çalışanların açık mektubu dağıtmasını engellemeye çalıştığını da iddialarına ekledi. SpaceX'in ayrıca çalışanları örgütlü faaliyetlere katılmaları halinde istifa etmeye zorladığı ve işten çıkarma tehdidinde bulunduğu da iddia ediliyor.

NLRB, SpaceX'ten 120 gün boyunca çalışan haklarıyla ilgili bir bildiri yayınlamasını ve diğer şeylerin yanı sıra şirketin işten çıkardığı çalışanların her birine özür mektupları yazmasını istiyor. SpaceX'in suçlamaları kabul etmemesi halinde NLRB idari hukuk yargıcı ile yapılacak duruşmanın 5 Mart 2024'te gerçekleşmesi planlanıyor. Yargıcın vereceği karar kurula temyiz edilebileceği gibi federal temyiz mahkemesine de götürülebilir.