En az 10.000 GPU'ya sahip olan bir süper bilgisayar geliyor

Hindistan, yapay zeka alanında lider olabilmek için, çok büyük bir süper bilgisayar inşa etme kararı aldı. Çok yakında karşımızda en az 10.000 GPU'ya sahip bir süper bilgisayar görebiliriz.

Yapay zeka için en az 10.000 GPU'ya sahip bir süper bilgisayar geliyor

Yapay zekadan herkes çekiniyor ama ülkeler, rakiplerinden daha üstün olmak için de yapay zekayı geliştirmekten geri duramıyorlar. Şimdi Hindistan hükümeti, ülkenin yapay zeka altyapısını güçlendirmek için 10,300 Crore (1.24 milyar dolar) tutarında bir finansman paketini onayladı.

Bu yatırımın amacı, en az 10.000 GPU'ya sahip olması planlanan bir süper bilgisayar inşa etmek.

Hindistan'da yapay zeka devrimi

Hükümet, "IndiaAI Compute Capacity"nin bir parçası olacak makineyle ilgili başka ayrıntı vermedi, ancak makineyi inşa etmek için bir kamu-özel sektör ortaklığına ihtiyaç duyulmasını bekleniyor.

Bir diğer girişim ise yeni bir akademik kurumun kurulmasını öngörüyor. "IndiaAI İnovasyon Merkezi" adını alacak merkez temel modellerin geliştirilmesi ve uygulanmasına öncülük etmekle görevli olacak. Merkezin, yerli Büyük Çok Modlu Modeller (LMM'ler) ve alana özgü modeller üzerinde çalışması bekleniyor.

Fonlar ayrıca yapay zeka konusunda çalışan diğer üç girişime de aktarılacak:

  • Hem yeni başlayanlar hem de endüstri liderliğindeki yapay zeka projelerini ticarileştirmeyi hızlandırmak amacıyla finansmanı kolaylaştıracak olan IndiaAI Startup Financing mekanizması;

  • Kamu sektörü veri setlerini iyileştirmek için daha fazla nakit alacak olan IndiaAI Veri Setleri Platformu, böylece yerel yapay zeka kuruluşları ve hükümet, uygun yapay zeka uygulamaları oluşturmak için gereken verilere sahip olacak;

  • Lisans ve lisansüstü yapay zeka programlarına erişimi artıracak ve Hindistan genelinde - özellikle büyük şehirlerin ötesinde - yapay zeka alanında temel kursları düzenleyecek Yapay Zeka Laboratuvarları kuracak olan IndiaAI FutureSkills programı.