En sevilen şarkılar, neden bir anda TikTok'tan kayboldu?

Taylor Swift, Harry Styles ve düzinelerce sanatçının müzikleri TikTok'tan kaldırıldı. TikTok'ta bu şarkılar kullanılarak yayınlanan binlerce video sessize alındı ve kullanıcılar eski şarkıları kullanarak yeni içerik oluşturamıyor. Peki ama tüm bunlar neden yaşanıyor?

En sevilen şarkılar, neden bir anda TikTok'tan kayboldu?

Dünyanın en popüler müziklerinden bazıları, Universal Music Group (UMG) ve TikTok'un bir lisans anlaşmasına varamamasının ardından 31 Ocak 2024 tarihinde TikTok'tan kaldırıldı. UMG, dünyanın en büyük sanatçılarından bazılarının müziklerini üreten ve pazarlayan müzik şirketi olarak tanınıyor.

UMG, sanatçılarının müziklerini TikTok'a lisanslıyordu, böylece müzikler video tabanlı sosyal platformda ses olarak kullanılabiliyordu. Kullanıcılar şarkıyı seçebiliyor ve arka plandaki sesle bir TikTok videosu kaydedebiliyordu.

Artık TikTok'ta herhangi bir UMG (Universal Music Group ) şarkısı aramaya çalışırsanız, bulamayacaksınız. Ve hesabınızda UMG şarkılarını içeren eski TikTok'larınız varsa, bunların sesinin kapatıldığını göreceksiniz.

UMG, Taylor Swift, Drake, Olivia Rodrigo, Justin Bieber, Beyoncé, Harry Styles, Ice Spice, Selena Gomez ve düzinelerce daha fazla sanatçının şarkılarını yayınlıyor, şarkıların telif haklarını elinde bulunduruyor. Bu, TikTok'taki popüler şarkıları kullanan videoların artık sessiz olduğu anlamına geliyor. Bazıları hala müziği koruyor, ancak sese tıkladığınızda, bu ses mevcut değil diyen bir hata ile karşılaşıyorsunuz.

Sorunun nedeni, UMG ile TikTok arasındaki lisans anlaşmazlığı

Hem UMG hem de TikTok şarkıların kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. UMG yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Nihayetinde TikTok, müzik için adil bir değer ödemeden müzik tabanlı bir iş kurmaya çalışıyor." Yani, Tiktok bize daha çok para ödesin istiyoruz diyorlar. UMG, TikTok'un sanatçılar için ödediği telif ücretlerinin düşük olduğunu ve diğer sosyal medya servislerinin daha fazla ödeme yaptığını savunuyor.

TikTok ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Universal Music Group'un kendi açgözlülüğünü sanatçılarının ve söz yazarlarının çıkarlarının üstünde tutması üzücü ve hayal kırıklığı yaratıyor."

Kısacası, Çinli sosyal medya devi TikTok ile ABD'li müzik devi UMG arasında kavga çıktı. Bakalım, kim pes edip diğerinin istediğini yapacak?