Euro NCAP, otomobillerdeki dijital kontrollere savaş açıyor

Otomobil modelleri için güvenlik reytingleri yayınlayan Euro NCAP, yeni kurallarında, sürücünün dikkatini dağıtan dijital ekranları güvenlik açısından olumsuz bir özellik olarak değerlendirecek ve daha fazla fiziksel kontrolü şart koşacak.

Euro NCAP, otomobillerdeki dijital kontrollere savaş açıyor

"Dolu araç" seven otomobil sürücüleri için kötü bir haberimiz var. Otomobil güvenlik testlerini yapan Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı (NCAP), 2026'dan itibaren otomobil üreticilerini, araç kokpitlerinin içini boşaltmaya zorlayacak.

Avrupa'daki otomobil üreticileri, daha güvenli sürüşü teşvik etmek amacıyla, temel işlevler için dokunmatik ekranları kullanmayı bırakmaya teşvik edilecek. Avrupa Yeni Otomobil NCAP, Ocak 2026'da, değerlendirdiği araçların beş yıldızlı tam güvenlik derecesi almak için fiziksel kontrollere sahip olmasını gerektiren yeni kurallar getirmeye hazırlanıyor. Başka bir deyişle yeni modellerde giderek azalan fiziksel tuşlar ve kontroller, geri gelmek zorunda kalacak.

Euro NCAP testi gönüllülük esasına dayanmakla birlikte, Tesla, Volvo, VW ve BMW gibi şirketler, potansiyel alıcılara araçlarının güvenliğiyle övünmek için beş yıldız puanlarını kullanıyorlar. Ayrıca otomobil sürücüleri de kendileri ve aileleri için güvenli bir araç ararken Euro NCAP puanına büyük önem veriyor.

Ancak 2026'dan itibaren, içinde çok fazla dijital ekran bulunan araçlar, şoförün dikkatini dağıttığı için olumsuz değerlendirilecek ve puanı kırılacak, 5 yıldız alması mümkün olmayacak.