Herkesin cevap aradığı soru: Evcil kedilerin sokakta dolaşmasına izin vermeli mi, vermemeli mi?

Evinde kedi besleyenlerin içinden çıkamadığı bilmece: Kedimizin sokağa çıkmasına izin verelim mi, vermeyelim mi? Yeni bir araştırma, net bir cevap veriyor!

Kedimizi sokağa salalım mı, salmayalım mı?

Evcil kedilere nasıl davranılması gerektiği ve neleri yapmalarına izin verilmesi veya verilmemesi internet üzerinde sıklıkla tartışılan bir konu. Özellikle kedilerin evde mi kalmaları gerektiği, yoksa dışarıda gezmelerine izin vermenin daha mı iyi olduğu kedi sahipleri tarafından uzun süredir tartışılıyor. Ancak, yakın tarihli bir çalışma, en azından Washington DC'de, dostlarınızın evden çıkmasına - muhtemelen düşünmediğiniz sebeplerden dolayı - oldukça kesin bir şekilde karşı çıkıyor.

Çalışmanın başyazarı ve Maryland Üniversitesi Çevre Bilimi ve Teknolojisi Bölümü'nde (ENST) doktora öğrencisi olan Daniel Herrera yaptığı açıklamada "D.C.'deki evcil bir kedinin, sokakta rakunlarla aynı alanda bulunma olasılığının yüzde 61 olduğunu keşfettik" dedi. Ayrıca "kızıl tilkilerle yüzde 61 ve Virginia opossumlarıyla yüzde 56 örtüşüyorlar" diye ekledi ve bunun kediler için büyük bir sorun olduğunu belirtti.

Rakunlar sevimli olabilir ancak Herrera’nın açıkladığına göre aynı zamanda "Amerika'nın en üretken kuduz vektörü." Ayrıca kızıl tilkiler ve keseli sıçanlar da kuduz yayabildiği için Herrera, "kedilerimizi dışarıda bırakarak sağlıklarını önemli ölçüde tehlikeye atıyoruz" diyor.

Daha iyi bilinen sebeplerin arasında ise, kedilerin yetenekli avcılar olmaları ve bazen yerel hayvan popülasyonları için yıkıcı sonuçlar doğurabilmeleri yer alıyor. Ancak bu avcılar çok yetenekli olsalar da, avlarını seçme konusunda pek titiz değiller.

Herrera, "Pek çok insan, kedilerin fareler gibi yerli olmayan popülasyonları avladığını düşünürken, aslında küçük yerli türleri avlamayı tercih ediyorlar" dedi ve devam etti: “Kediler korku nedeniyle fareleri gözden uzak tutuyorlar, ancak yerli olmayan kemirgen popülasyonunu kontrol ettiklerine dair gerçekten hiçbir kanıt yok. Asıl endişe, D.C. ekosistemine fayda sağlayan yerli popülasyonları yok etmeleri.

Araştırmaya göre, kediler ekosistemde gerekli bir role yerleşen "başka bir yırtıcı" değiller. Bir habitatta bir kedi bulma olasılığı, doğal vahşi yaşamı öngören herhangi bir göstergeden ziyade insan nüfusu yoğunluğuyla olumlu bir şekilde bağlantılı. Başka bir deyişle, küçük avcıların herhangi bir yerde doğal olarak yaşamaları yerine yerlerini biz belirliyoruz.

ENST'de yardımcı doçent ve Herrera'nın danışmanı Travis Gallo, "Bu habitat ilişkileri, kedilerin dağılımının doğal faktörlerden ziyade büyük ölçüde insanlar tarafından yönlendirildiğini gösteriyor" dedi ve ekledi: "İnsanlar, kedilerin arazide nerede olduklarını büyük ölçüde etkilediğinden, bu kedilerin karşılaştıkları risk derecesini ve yerel vahşi hayata verdikleri zararın miktarını da insanlar belirler."

Herrera'ya göre çözüm çok basit: Kedilerinizi içeride tutun, özellikle de yerel yaban hayatı popülasyonlarıyla etkileşime girme ihtimalinin yüksek olduğunu unutmayın.