Evet, uyurken ağzı bantlamakla ilgili TikTok trendi tehlikeli olabilir

Sosyal medya platformu TikTok'tan son dönemde yayılan bir fikir var: Uyurken ağzı bantla kapatmak... Bu trendin amacı geceleri ağızdan nefes almayı durdurmak. Ancak uzmanlar bu fikir konusunda uyarıyor çünkü çok tehlikeli olabilir. Eğer burundan nefes alma probleminiz varsa mutlaka uzmana danışın.

Evet, uyurken ağzı bantlamakla ilgili TikTok trendi tehlikeli olabilir

Sosyal medya platformlarından dönem dönem yeni fikirler yayılıyor. Ancak bu fikirler kimi zaman tehlikeli olabilir. Son dönemde ortaya çıkan fikirlerden biri uyurken ağzı bantlamak ve bu şekilde burundan nefes almak. Bazı TikTok paylaşımlarında kişilerin adeta bir rehine gibi ağızlarını yatay olarak bantladığı görülüyor (ki bu en tehlikeli olabilecek yöntem) bazılarının ise dikey olarak daha küçük bant yapıştırdığı görülüyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi'nden Dr. Raj Dasgupta, “Obstrüktif uyku apneniz varsa bu çok tehlikeli olabilir" diyor. Zaten bu uyku bozukluğu en sık görülen uyku bozukluklarından biri. 2019 tarihli bir araştırmaya göre 30 ila 69 yaş arasındaki 1 milyardan fazla insanın bu duruma sahip. Hatta uzmanlar sayının çok daha fazla olabileceği görüşünde çünkü aslında milyonlarca kişi daha teşhis konulmamış durumda.

CLEVELAND CLINIC: ÖNERİLEN BİR ŞEY DEĞİL

Aynı konuyu Cleveland Clinic de bir makalesine taşımış ve "Ağız bantlama, uyku apnesi veya horlama için önerilen bir tedavi değildir" diyor. Uyku uzmanı Cinthya Pena Orbea da ağız bantlama konusunda neden şüpheci olunması gerektiğini anlatıyor.

Tiktok'ta yayılan videolara göre ağız bantlamanın amacı nefesi yeniden buruna yönlendirmek. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar sonuçsuz görünüyor. Örneğin 2022'de yapılan bir araştırma, 10 hastanın ağızları bantlandıktan sonra bile ağızdan nefes almayı denemeye devam ettiğini ortaya çıkarmış. (Bkz)

Dr. Orbea, "Ağız bandının faydalı olduğunu destekleyecek yeterince güçlü kanıt yok. Ağız bantlama, herhangi bir uyku bozukluğunu tedavi etmek için mevcut uygulamamızın bir parçası değil" diyor.

Dr. Pena Orbea, ağız bandı yerine, horlama ve uyku apnesi gibi durumları doğrudan ele almak için alternatif yöntemler kullanmayı öneriyor.

Örneğin horlama sorunu varsa sırt üstü yatmak yerine yan yatarak uyumak, burun bandı kullanmak gibi çözümleri deneyebilirsiniz. Ancak bu konuda en önemlisi bir uzmana danışmak. Çünkü horlama uyku apnesi gibi diğer durumların bir işareti olabilir.

AĞIZ BANTLAMA BOĞULMAYA YOL AÇABİLİR Mİ?

Makaleye göre ağzınızı kapatmak, tam ve derin nefes alma yeteneğinizi bozar. Ayrıca, yanlış türde bant kullanmaktan dolayı cilt tahrişi, alerjik reaksiyon veya kızarıklık da yaşayabilirsiniz. Orbea, "Ağızla bantlama, banttan alerjik reaksiyona veya cilt tahrişine veya kızarıklığa neden olabilir" diye uyarıyor.

AĞIZ BANTLAMA ÖNERİLMEZ

Ağız bantlama önerilmez çünkü bu viral eğilimin arkasındaki faydaları destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur. Horlama, ağız kokusu, uyku apnesi veya diğer solunum veya uyku ile ilgili durumlarınızı iyileştirme konusunda endişeleriniz varsa, daha güvenli alternatif tedaviler bulmak için bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız.

NEDEN BURUNDAN NEFES ALMAK GEREKİR?

Aslından insanlar çok uzun süredir geceleri burunlarından nefes almanın yollarını arıyor. Eğer geceleri burnunuz yerine ağzınızdan nefes alıyorsanız bu konunun çözümü için mutlaka bir uzmana danışın. Çünkü burnunuzdan nefes almak, ağızdan nefes almaktan daha sağlıklıdır. Ağızdan nefes almak geceleri horlamaya ve aşırı susuzluğa, yorgunluğa, huzursuzluğa, sabahları ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olabilir. Zamanla, bu şekilde nefes almak, üst ve alt dişlerin hizalanmadığı diş problemlerine yol açabilir.

Bu nedenle eğer geceleri burundan nefes almada probleminiz varsa altta yatan tüm sorunların tespiti ve kişiselleştirilmiş bir tedavi planı için ulak, burun ve boğaz doktoruna veya bir uyku uzmanına gitmek doğru çözümdür.