Evrenin interaktif haritası yayınlandı: Evrende gezinmenin en kolay yolu, bu interaktif haritadan geçiyor

Evrenin interaktif haritası yayınlandı: Milyarlarca yıldız ve gezegen içeren 200 bin galaksiyi sadece ekran başında keşfetmeniz artık mümkün.

Evrende gezinmenin en kolay yolu, bu interaktif haritadan geçiyor

Uzay meraklıları artık evrenin en derin köşelerini keşfetmek için bilim kurgu filmlerine bel bağlamak ya da James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen görüntüleri beklemek zorunda değil. Johns Hopkins Üniversitesi'nden gökbilimciler evrende gezinmenizi sağlayan yeni bir interaktif harita oluşturdular.

Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması tarafından 20 yıl boyunca toplanan verileri kullanan harita, insanların evrenin daha önce yalnızca bilim insanlarının erişebildiği kısımlarını deneyimlemesine olanak tanıyor.

Ücretsiz olarak görüntülenebilen ve indirilebilen harita, her biri milyarlarca yıldız ve gezegen içeren 200.000 galaksinin gerçek konumunu ve gerçek renklerini gösteriyor.

Johns Hopkins'te profesör olan haritanın mimarı Brice Ménard şunları söyledi: 'Büyürken astronomi resimlerinden, yıldızlardan, nebulalardan ve galaksilerden çok ilham aldım ve şimdi insanlara ilham vermek için yeni bir resim türü yaratmanın zamanı geldi."

Dünyanın dört bir yanındaki astrofizikçiler yıllardır bu verileri analiz ediyor ve binlerce bilimsel makale ve keşfe imza atıyorlar. Ancak hiç kimse güzel, bilimsel olarak doğru ve bilim insanı olmayan insanların da erişebileceği bir harita oluşturmak için zaman ayırmamıştı. Neyse ki sonunda yapıldı.

Evrenin haritasına buradan ulaşabilirsiniz.