Facebook'tan Şok Eden Bir İtiraf Geldi

Facebook'un Cambridge Analytica skandalı hakkında yaptığı son açıklama, durumun ne kadar kötü olduğunu gözler önüne serdi.

Facebook'tan şok eden itiraf

Facebook'un yaptığı itiraf niteliğindeki açıklamaya göre Cambridge Analytica 50 milyon değil, 87 milyon kullanıcının kişisel verilerine sahip olabilir. Baş Teknoloji Sorumlusu Mike Schroepfer, Facebook'un "veri erişimini kısıtlama" ile ilgili yazdığı blog gönderisinde bu yeni sayıdan bahsetti. Etkilenen hesapların büyük çoğunluğu (70.5 milyon) Amerika'da yaşıyor, ancak geri kalan %19 başta İngiltere, Kanada, Avustralya ve Hindistan olmak üzere tüm dünyadan kullanıcılar içeriyor.

Facebook'tan Şok Eden Bir İtiraf Geldi

Facebook, veri ihlaline karışan uygulamanın ne miktarda veriyi CA ile paylaştığını veya tam olarak kaç kişinin durumdan etkilendiğini bilmediğini açıkladı. Platform, var olan en pahalı araçları kullanarak en yüksek rakama erişmeye çalıştıklarını ve "thisisyourdigitallife" uygulamasını kullananların ve arkadaşlarının sayısını bulduklarını söyledi. Bu da gerçek rakamın 87 milyondan daha az olabileceği anlamına geliyor.

9 Nisan'da CA'nın veri ihlalinden etkilendiği düşünülen tüm kullanıcılar, durumla ilgili bildirim alacak. Kullanıcılar direkt olarak haber akışlarından bu linke ulaşabilecek, ayrıca hangi Facebook uygulamalarının hangi kişisel verileri talep ettiği konusunda da bir bilgilendirme sistemi devreye girecek.

Schroepfer, başka Facebook uygulamalarının de kişisel verileri benzer şekilde ihlal etmiş olabileceğini söyledi. Şimdilik platform gereken tüm önlemleri almış olsa da, haberiniz olmadan kişisel verileriniz farklı uygulamalar tarafından ihlal edilmiş olabilir.

Türkiye'de 223 Kişi Kullandı

Cambridge Analytica'nın geliştirdiği uygulamayı ülkemizde 223 kişinin kurduğu açıklandı. Ancak Facebook'un platform kurallarına aykırı biçimde uygulamayı kuran kullanıcıların Facebook arkadaşlarının ve onların arkadaşlarının da verileri toplandığı için toplamda 234 bin 584 kişinin kişisel verilerine erişilmiş oldu.

Okuyucu Yorumları