Facebook'un Gizlilik İşlevi Başka Bahara Kaldı

Facebook'un müjdelediği gizlilik özelliğinin yakın zamanda gelmeyeceği anlaşıldı.

Gizlilik işlevi başka bahara kaldı!

Mayıs ayında "Geçmişi Temizle" özelliğini duyurduğunda birçok kişi bunun birkaç ay içerisinde gelecek bir yenilik olduğunu düşünmüştü. Ancak görünüşe göre kullanıcılar Facebook'un bu özelliği kendilerine sunnması için uzunca bir süre daha beklemek durumunda.

Facebook yetkilisi David Baser, Recode'a verdiği röportajında "Geçmişi Temizle" işlevinin "2019'un bahar aylarında" test aşaması için hazır olacağını belirtti. Baser'a göre Facebok için verileri kimliklerden ayıran teknolojinin geliştirilmesi düşünüldüğünden daha uzun sürüyor ve bu durumun sorumlusu, geliştirmede ortaya çıkan büyük teknik engeller.

Bu engeller Baser'a göre ilk olarak Facebook'un arama verilerini dört ana başlıkta toplaması ile başlıyor: Web sitesi, kullanıcı kimliği ve ziyaretin gerçekleştiği zaman bilgileri farklı yerlerde depolanıyor. Ve Facebook bu verileri zaman ve saat aralığına göre depoladığı takdirde bir geçmiş verisini herhangi bir kullanıcı ile ilişkilendirmek oldukça zor bir hâle geliyor. Baser'ın ifadelerine göre sosyal medya devi, bu amaç için kullanıcı odaklı bir veri depolama sistemi geliştirerek "Geçmişi Temizle" gibi bir işlevin kullanılmasını mümkün hâle getirebildi.

Bu, elbette ki Facebook'un yakın zamanda ortaya çıkan veri sızıntısı fiyaskosu ile daha da kötüye imajını düzeltmek için yeterli değil. Bu senenin F8 toplantısında en çok öne çıkan işlevin gelmesinin ise neredeyse bir yıl alacak olması ise bu konuda sosyal medya devine yardım etmiyor. Yine de en azından bir Facebook yetkilisinin bu işlev hakkında bir açıklama yapmış olması, iyi bir durum ve artık bunun geç olsa da işlev için biraz daha belirli bir tarih verilmiş durumda.

Okuyucu Yorumları