Far Cry 5 İnceleme

Ubisoft'un son şaheseri Far Cry 5'i oynadık! Peki, Far Cry 5 nasıl, satın almaya değer mi? İnceledik!

İnceleme: Far Cry 5

Çoğu zaman yoğunluktan dolayı incelediğim her oyunu bitirecek kadar vaktim olmuyor. Oyun hakkında fikir sahibi olacak kadar oynayıp bırakmak zorunda kalabiliyorum. Ancak son dönemde Ubisoft, karşıma öyle oyunlar çıkardı ki tüm çalışma sistemim alt üst oldu. Önce Origins beni esir etmişti ki halen bu esaret devam ediyor. Üstüne şimdi bir de başıma Far Cry 5 çıktı. Daha ilk trailer'ını izlediğim zamandan beri oyunu oynamak için bekliyordum. Görüyorum ki beklediğime de değdi. Far Cry 5, kesinlikle bana Origins'e ara verdirecek kadar müthiş bir oyun olmuş.

Kıyamet günü konusu oyunlarda ağırlıklı olarak bilim kurgu teması işlense de Far Cry 5 konuyu farklı bir açıdan ele almış ve bunu çok da iyi başarmış. Oyun, dünyanın sonunun geldiğine inanan ve sonrasında ne pahasına olursa olsun hayatta kalma isteğiyle gözleri kararmış bir grup insanın körü körüne bağlandığı, Eden's Gate adlı bir tarikatı konu alıyor.

Joseph Seed ve kardeşleri tarafından kurulan bu tarikat, Montana'da bulunan Hope County'de arazileri teker teker satın almaya başlar. Seed'e göre işaretler barizdir ve kıyamet yaklaşırken kurtuluş ancak ona yakın olanlar için mümkün olabilecektir.

Joseph Seed, müritlerini dış dünya ile her türlü iletişimi kesmeye teşvik ederken bir yandan da diğer insanları tarikata katılmaya zorladığı için en sonunda devreye güvenlik kuvvetleri girer ve Joseph Seed için yakalama kararı çıkartılır ki, işte biz de oyuna tam bu noktada dahil oluyoruz.

Hope County'e "huzuru" getirin

Hope County'e

Far Cry 5'teki amacımız elbette peygamberliğini ilan eden Joseph Seed'i tutuklayıp, kasabaya "huzuru" getirmek. Fakat bu iş bu kadar kolay değil, zira daha oyunun başında gördüğümüz gibi Joseph Seed'i kurtarmak için kendini helikopterin pervanesine atacak kadar gözü kara müritleri var.

Daha da ötesinde, Joseph Seed'e ulaşmak için önce Jacop ve John isimli, abisinin izinden "kendi yöntemleriyle" giden erkek kardeşleri ve size "sonsuz mutluluğu" vadeden Faith Seed ile karşılaşmanız gerekiyor. Tabii ki bunun içinde yapmanız gereken çok sayıda görev, ele geçirmeniz onlarca gereken bölge ve kurtarmanız gereken sayısız karakter de yer alıyor. Ha, burada küçük bir ipucu ve tavsiye: Bence oyuna başladığınızda kuzey görevlerini sona bırakın ve Far Cry 5'te ilk göreviniz olan Fall's End ile başlayıp, bu bölgede takılın.

Karakterinizi yaratın

Karakterinizi yaratın

Far Cry 5'te elbette karakter yaratma bölümü mevcut. Bu ekran fiziksel özellik kısmında çok detaylı hazırlanmış olmasa da, bolca kıyafet ve aksesuar seçeneğiniz var. Bunlardan bazıları ücretsiz iken, elbette büyük çoğunluğu ücretli olarak sunuluyor ve oyun ilerledikçe bu alanda yer alan seçenekleriniz zenginleşiyor.

Market kısmında elbette tek seçeneğiniz kılık kıyafet değil. Far Cry 5 içinde helikopter ve uçaktan tutun da, zodyak bottan ATV'ye kadar çok sayıda araç kullanabiliyorsunuz ve dilerseniz bunları yine market üzerinden satın alabiliyorsunuz. Elbette silah ve ekipmanlar da bu işe dahil.

Eski oyunlar gibi, değil gibi

Eski oyunlar gibi, değil gibi

Far Cry 5, farklı bir coğrafyaya, farklı bir temaya sahip olsa da daha birinci dakikadan itibaren itiraz edilemeyecek şekilde eski oyunlara benziyor. Far Cry 5'te, Dunia Engine'in geliştirilmiş bir versiyonu kullanılıyor. Sabah saatlerindeki pus, güneşin ağaçların arasından süzülüşü ve gece ışıl ışıl parlayan yerleşimler... Her şey, zor beğenen bir insanın bile inkar edemeyeceği bir ahenk içinde, göze de oldukça güzel gözüküyor. Çevre tasarımı konusunda söylenecek, eleştirilecek pek bir şey yok.

Ambiyansı tamamlayan müzik ve ses efektleri ise yine fazlasıyla başarılı. Özellikle aksiyonun ortasındayken, kendinizi oyunun ritmine fazlasıyla kaptırıyor ve vurulup yere düşmemek için bir ağacın arkasına son anda atladığınızda, gamepad başında kendinizi dudağınızı ısırmış veya kollarınız kasılmış halde bulabiliyorsunuz.

Far Cry 5'te neler var neler yok

Far Cry 5'te neler var neler yok

Grafikler çok fazla iyileştirilmiş olsa da; harita kullanımı, konunun işlenişi, silah mekaniklerinin değiştiğini söylemek zor. Ancak zamanında çok sevdiğimiz kuleye tırmanarak haritayı açma mekaniği, bu oyundan itibaren yerini görevleri yaptıkça bizi haritanın daha derinlerine yönlendiren, senaryoyu öne çıkartan bir oynanışa bırakmış durumda.

Bu arada, oyunda Seed'lere karşı mücadele verirken yalnız değilsiniz. Hayır, çevrede size görev veren NPC'leri kastetmiyorum; oyunda GFH, yani Guns for Hire adında bir yardımcı birlik yer alıyor. Bu birlikte 9 adet NPC bulunuyor ve bunların arasında sessiz olmanız gereken görevlerde kullanabileceğiniz Jess Black adında bir okçu gibi yoldaşlarınız yer alırken, köpek, kedi ve ayı (ayrıca bir at da olsaymış iyiymiş) gibi hayvan dostlarınız da yer alıyor.

Far Cry 5'te açık dünya konsepti ile artık istediğiniz görevi istediğiniz zaman yapmanız mümkün. Bu da oyunun başında olma sürenizi bir hayli uzatıyor. Yan görevleri de dahil ettiğinizde oynanış süresi 80 saate varabiliyor ki, bu oldukça uzun bir süre. Buna bir de Co-Op ve Far Cry Arcade'i de eklediğinizde, Far Cry 5 ile uzun soluklu bir geleceğiniz olacak diyebiliriz. Ha, bu arada oyun sürekli aksiyonun içinde geçmiyor; zira doğayla bütünleşme olanağı da veriyor. Dilerseniz oltanızla bir nehir başında balık tutabilir veya avlanmak için ormanın derinliklerine dalabilirsiniz. Ayrıca oyunda, kısıtlı da olsa bir craft sistemi yer alıyor; ancak ağırlıklı olarak envanter bazlı bir sistemin benimsenmiş olduğunu da söyleyelim.

Bu arada seviye sistemi yerini Far Cry 5'te "Perk" adında bir sisteme bırakıyor. Oyun içinde tecrübeyle orantılı olarak kazandığınız perk puanlarını çeşitli yetenek ve özellikleri açmak için harcıyorsunuz. Bunlar arasında sualtında daha fazla kalabilme ve paraşüt yetenekleri olduğu gibi, daha fazla silah taşıma gibi özelliklerin de yer aldığını söyleyelim. Özellikle kuzeye giderken, bu özelliğe bir hayli ihtiyacınız olacak.

Son bir iki söz daha...

Son bir iki söz daha...

Artık incelemenin sonuna yaklaşırken, Far Cry 5'in açık dünya konsepti ile size geniş bir hareket alanı ve özgürlük sunmasının çok iyi, ancak bazen kafa karışıklığına sebep olabildiğini de söyleyeyim. Mesela diyelim ki bir görev aldınız ve oraya doğru yola çıktınız. Yolda bir NPC ile karşılaşıyorsunuz ve size bir görev öneriyor. Hazır, onu yakalamışken, bu yan görevi de yapayım, yoluma öyle devam edeyim derseniz, hah, işte benimle aynı yerdesiniz; o yan görevden bu yan göreve sürükleniyor ve sonra bir bakıyorsunuz ki, ana görevi daha yapamamışsınız. O anlamda oyunun biraz dağınık olduğunu söylemek lazım.

Son olarak ise, özelikle açık dünya oyunlarında karşılaştığımız ilginç bugların Far Cry 5'te de bulunduğunu söylemek lazım. Bu konuda herkesten farklı bir şey duydum, ancak benim karşılaştıklarım arasında, vurduğum adamların yeniden farklı bir noktadan doğması ve bir kafesin üzerine atlayacakken karakterimin paraşüt açıp haritanın altına düşmem gibi hatalar var. Bunlar oyunun geneline etkide bulunmuyor yalnız, bunu söyleyeyim. Olan buglar da yavaş yavaş güncellemelerle giderilecektir zaten.

SONUÇ

SONUÇ

Sonuç olarak Far Cry 5, kesinlikle aynı AC: Origins'de de olduğu gibi parasının hakkını veriyor. Ubisoft'u bir kere daha tebrik etmek lazım. Ortaya kesinlikle oynamanız gereken bir oyun çıkartmış. İster PlayStation 4, ister PC, isterseniz Xbox'ınız olsun; Far Cry 5 ile büyük keyif alacağınız açık.

Puan: 90

+ Safkan aksiyon
+ Grafikler ve ambiyans
+ Açık dünya konsepti
+ Zengin yan görevler
+ Uzun oynama süresi
+ Far Cry Arcade
- Bazı görevler bir yerden sonra tekrarlanmaya başlıyor
- Güncelleme alması lazım
- Navigasyon sistemi tepki süresi

KÜNYE

Tür: Aksiyon, FPS, Macera
Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, PC
Dağıtımcı: Ubisoft Entertainment
Geliştirici: Ubisoft Montreal

Okuyucu Yorumları