FIFA 15 ne kadar iyi? İnceledik!

Efsane serinin son halkası FIFA 15'i hem yeni nesilde, hem de eski nesilde inceledik! İşte kararımız

FIFA 15 İnceleme

Not: Tüm ekran görüntüleri PlayStation 4'ten alınmıştır.

Yıllardır devam eden gelenek bu yıl da sürüyor; EA Sports, FIFA serisinin yeni oyunu FIFA 15 ile yine karşımızda. Ama bu kez pek alışık olmadığımız bir durum var ortada. Oyun hem eski nesil, hem de yeni nesil konsollar (ve tabii ki PC) için piyasada.

Biz, FIFA 15'i hem Xbox 360'da, hem de PlayStation 4'te oynama imkanı bulduk ve şunu peşin peşin söyleyebiliriz: Şu an ortada iki farklı FIFA 15 var. Oynanış açısından olmasa da, görsellik açısından durum tam anlamıyla bu. İncelememizin ilerleyen kısımlarında, bu farktan daha ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

İsterseniz gelin, Dünya için muhtemelen en ufak bir önemi olmayan ama bizim için büyük önem taşıyan yenilikten bahsedelim. Türkiye Futbol Federasyonu'nun yıllardır devam eden yanlış uygulamaları nedeniyle bir süredir FIFA serisinde bulunmayan "Süper" Lig'imiz, FIFA 15 ile birlikte seriye geri döndü. Süper Lig'de bulunan 18 takımın tamamı ve kadroları, oyunda eksiksiz olarak yer alıyor. Futbolcu modellemeleri çok az sayıda futbolcu için gerçeğe yakın olsa da, herhangi bir stadımıza oyunda yer verilmese de, Süper Lig, FIFA 15'i bizim için önemli yapan etkenlerden biri.

Oyun modları bildiğiniz gibi...

Oyun modları bildiğiniz gibi...

FIFA serisi, zaten son birkaç yıldır oturmuş bir sisteme sahip. Oyun modlarını bilmeyen, artık yok denecek kadar az. FIFA 15'te de bildiğimiz, tanıdığımız oyun modları yerli yerinde duruyor. En basitinden, Kick-Off ile hızlı bir maç yapabiliyor, Sezon ya da turnuva oynayabiliyor, profesyonel kulübümüzle zafer peşinde koşabiliyoruz. Üstelik tüm bunları istersek yerel olarak, istersek multiplayer olarak oynamamız mümkün.

Ve tabii ki, FIFA Ultimate Team efsanesi tüm haşmetiyle FIFA 15'te de karşımıza çıkıyor. Bu oyun modunun genelinden bahsetmeye gerek yok herhalde; zaten birkaç yıldır pek çoğumuz işin uzmanı olmayı başardık. Ama bu yıl önemli bir yenilik var: Oyuncu kiralamak. Artık Ultimate Team'deki takımımız için birkaç maçlığına oyuncu kiralayabiliyoruz. Örneğin bir oyuncuyu 3 maçlığına kiralamışsak, bizim için 3 maç oynuyor ve işi bitince takımdan ayrılıyor.

Bir diğer Ultimate Team yeniliği ise, "Concept Squad" adını taşıyor ve oyuncular, kendi "rüya takımlarını" burada kurabiliyor.

Maç günü heyecanı

Maç günü heyecanı

Ana ekrandaki sekmeler arasında, "Match Day Live" isimli bir sekme mutlaka dikkatinizi çekecek. Bu sekme, oyuna başlarken seçtiğiniz favori takımınızla ilgili haberleri, takımın istatistik liderlerini, gelecek maçını ve lig tablosunu içeriyor.

Ama bunları okuduğunuzda, Match Day Live'ı sadece bir bilgi ekranı olarak da düşünmeyin. Match Day Live, aslında küçük çaplı bir oyun modu. Play Next Match seçeneğine girdiğinizde, favori takımınızın o hafta gerçek dünyada oynayacağı maçı, FIFA 15'te oynayabiliyorsunuz.

Ligler, oyuncular...

Ligler, oyuncular...

FIFA 15'te, yine çok sayıda lisanslı lig, milli takım ve oyuncu var. İtalya Serie A ligi oyunda eksiksiz yer alırken, daha önceki oyunlarda yer alan Brezilya Ligi, FIFA 15'te yer almıyor.

Daha detaylı bilgi vermek gerekirse... FIFA 15'te tam 35 lisanslı lig, 600 lisanslı takım, 41 lisanslı stadyum ve 16.000'den fazla gerçek oyuncu var. Bu ligler arasında en etkileyici olanıysa, İngiltere'nin Premier Lig'i. EA Sports, Premiere Lig ile ilgili ne var ne yoksa, FIFA 15 için lisanslamış. Öyle ki, bir Premier Lig maçı oynarken kendinizi gerçekten TV'de maç izliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ekranda çıkan bilgi grafikleri bile, gerçek hayatla bire bir aynı. Durum böyle olunca, tüm Premiere Lig stadyumları da bire bir oyunda yer alıyor. Stadyum sayısının bu kadar fazla olmasının bir nedeni de zaten bu.

Yeni oynanış dinamikleri

Yeni oynanış dinamikleri

FIFA, uzun zamandır en büyük rakibi Pro Evolution Soccer'ı satış rakamlarında ezip geçiyor. Bunda pek çok etkenin katkısı var ama en önemli etken, FIFA serisinin her geçen gün Arcade olmaktan çıkıp iyiden iyiye bir simülasyona dönüşmesi ve bu sayede sunduğu gerçeklik hissi.

FIFA 15 için de aynı durum söz konusu ama bu kez EA Sports, simülasyona doğru giderken hantallaşan oynanışa dur demiş gibi görünüyor. İlk dikkat çeken, oyunun biraz hızlanmış oluşu. Yine taktikler, diziliş, oyuncu seçimleri önemli tabi ama FIFA 15, bu kez dengeyi tutturmayı başarmış.

Oyunu oynarken hemen fark edeceğiniz, belki beğeneceğiniz, belki de nefret edeceğiniz bazı değişiklikler söz konusu. Öncelikle FIFA 15'te defans yapmak, daha önce hiç olmadığı kadar zor. Bunun nedenlerinden biri oyunun hızlanması olabilir ama asıl neden, bazı oyuncuların durdurulamayacak kadar hızlı oluşları. Eğer elinizde Ronaldo, Bale ya da Messi gibi bir oyuncu varsa, topu ona atıp rakiplerine toz yutturarak kaleye gitmesini çok sık seyredeceğinizi baştan söyleyelim.

Hava koşulları da, oyuna doğrudan etki ediyor. Ağır bir zeminde oynamanızla tertemiz bir zeminde oynamanız arasında dağlar kadar olmasa da, önemli farklar var ve hemen hissediliyor.

Ignite motoru, yeni nesil ve eski konsollar

Ignite motoru, yeni nesil ve eski konsollar

Aslında bizi yeni nesil konsollarda nelerin beklediğinin ilk sinyallerini FIFA 14'ün Ignite motoru ile yenilenerek PS4 ve Xbox One'a gelen sürümü vermişti. Eğer FIFA 15'i bu iki konsoldan birinde (ya da güçlü bir PC'de) oynarsanız, "bugüne dek oynadığımız futbol oyunlar aslında çizgi filmin hallicesiymiş" diyeceğinizin garantisini verebiliriz.

Burada Xbox 360 ya da PS3'teki FIFA 15'in görsel kalitesinden bahsetmeyeceğiz. Zaten FIFA 14 ile sınırlarının sonuna ulaşan bu iki konsolda grafik anlamında bir yenilik beklenmiyordu. Ama konu yeni nesil olduğunda, durum oldukça farklı. Maç içerisindeki sinematiklerde göreceğiniz detaylar, tabii ki gözünüz alışıncaya kadar, bir süre ağzınızı açık bıraktırtacak kadar iyi. Yağmurlu havada ıslak çime basılınca fışkıran su, yağan yağmurda ıslanan ve çamurlanan formalar, futbolcuların kramponları ile kaldırdıkları çimler, yine futbolcuların maç içerisindeki hareketleri, hakemler... Belki de daha önemlisi, ekrana girip üzerine uzanmak isteyeceğiniz kadar gerçek görünen çimler... Bunların hepsi, bize yeni neslin sunduğu nimetler tabii ki.

FIFA 15 ne kadar iyi? İnceledik!

FIFA serisinde çok eleştirilen kopyala - yapıştır seyirciler bile düzene girmiş durumda. Aslında yok değil; ama seyirciler o kadar güzel ve gerçek görünüyor ki, tekrarlanan insanlar gözü hiç rahatsız etmiyor.

EA Sports'un üzerine basa basa söylediği gibi, kalecilerin hareketleri de yeni nesilde bir başka güzel görünüyor. Kısacası, grafiksel anlamda hemen her şey, PC, PlayStation 4 ve Xbox One'da kusursuza yakın. Ama eski nesil konsollar yine Impact motoruna mahkum ve tüm bu gerçekçilikten pek nasibini alamıyor.

Kusursuza yakın; ama...

Kusursuza yakın; ama...

Dikkat ederseniz, bir önceki sayfada grafikler için "kusursuza yakın" dedik. Şimdi neden "kusursuz" diyemediğimizden bahsedelim. Biraz önce "ekrana girip üzerine uzanmak isteyeceğiniz kadar gerçek görünen çimler" dedik ama bu çimler, yani saha zemini, maçın ortalarına doğru patates tarlasından hallice bir zemine dönüşüveriyor. EA Sports, burada maç oynandıkça zeminin bozulması gerçeğini oyuna taşımak istemiş ama kaş yapayım derken adeta göz çıkartmış.

Ağır hava şartlarında zeminin bu denli bozulması kabul edilebilir ama günlük güneşlik bir havada bile zeminin Stamford Bridge'den İstanbul Olimpiyat Stadı'na dönüşmesi pek mantıklı değil. Üstelik bu durum, oyunun verdiği görsel keyfi de bir miktar azaltıyor. EA Sports bu durumu bir yamayla düzeltir mi bilemiyoruz ama düzeltmesinde büyük yarar var; orası kesin...

Her şey ne kadar da gerçeğe yakın derken bir anda bizi rüyadan uyandıran bir diğer detaysa, futbolcuların arada sırada yaptığı garip hareketler. Daha önceki FIFA'larda çok sık gördüğümüz oyuncuların birbirlerine çarpması ve yere düşerken "ilginç" kareografiler sergilemeleri sorunu, FIFA 15'te de devam ediyor. Gerçi bu kez benzer sahnelere daha az rastlıyoruz ama keşke hiç rastlamasaydık demekten de kendimizi alamıyoruz.

Biraz da taktik konuşalım

Biraz da taktik konuşalım

Takımımızın sahadaki dizilişini ve taktiğini belirlediğimiz taktik ayarları, FIFA 15'te büyük yol kat etmiş. Son birkaç yılın FIFA'sında oyuncu değiştirmek için bile ufak çaplı bir eziyet çektiğimiz bu ekran, şimdi daha derli toplu ve çok daha kullanılabilir durumda. Üstelik göze de daha hoş görünüyor.

Siz FIFA oynarken atak mı oynamayı tercih ediyorsunuz yoksa defans yapmak mı işinize geliyor bilemeyiz. Ama EA Sport'un, bu yıl oyuna yeni bir defans anlayışı eklediğini söyleyelim. Tüm takımı kendi ceza alanınızın etrafına toplayıp etten bir duvar örmenizi sağlayan "Park the Bus", beraberlik bize yeter diyenlerin ya da bir gol atıp üzerine yatmak isteyenlerin en büyük silahı olabiliyor.

...Ve sonuç

...Ve sonuç

FIFA 15, kesinlikle "olmuş" bir oyun. FIFA 14 zaten iyi bir oyundu ve EA Sports bu yıl o iyi oyunu alıp daha da iyi bir hale getirmiş.

Yeni nesil bir konsola ya da güçlü bir PC'ye sahipseniz ve daha önceki yıllarda eski nesille FIFA oynadıysanız, FIFA 15'i oynarken yepyeni bir deneyim yaşadığınızı hemen hissedeceksiniz ve eminiz bu çok hoşunuza gidecek. Eski nesil konsol sahipleri ise, görsel şöleni bir kenara bırakırsak, yine iyi bir FIFA oyunuyla bir sene daha bolca zaman geçirebilecekler. Çünkü elinizde hangi cihaz ya da sistem olursa olsun, FIFA 15 içi boş bir oyun değil. Sadece sunduğu oyun modları bile, tüm bir seneyi sıkılmadan geçirtecek kadar başarılı.

Okuyucu Yorumları