Fotoğraf da çekiyorlar: Yeni iPod'lar burada!

Apple'ın patronu Steve Jobs fotoğraf çeken iPod'larla geri döndü: İşte Apple'ın yepyeni canavarları.

Apple'dan yenilik yağmuru!

Bu kapsamlı haberimizde yeni iPod' modellerinin yanı sıra eklenen şaşırtıcı özellikleri, yurt dışı fiyatlarını, Steve Jobs'un sağlık durumunu, Apple'ın mali durumunu, ilginizi çekecek piyasa rakamlarını ve daha pek çok ilginç detayı öğrenebileceksiniz.

Apple, San Fransisco'da gerçekleştirdiği senelik etkinlikte yeni modellerini tanıttı. Bu etkinlikte Steve Jobs da sürprüz yaparak boy gösterdi.

Apple'ın patronu çok iyi bir zamanlamayla sahnedeki yerini aldı ve yeni Apple ürünlerini, heyecanla beklenen yeni iPod'ları tanıttı.

Oldukça zayıf görünen Steve Jobs, karaciğer nakli geçirmişti. Apple'ı destekleyen herkese teşekkür eden Jobs, merak edilen sağlık durumundan da bahsetti. Bir trafik kazasında ölen, 20'Li yaşlardaki bir gencin karaciğerinin kendisine nakledildiğini söyleyen Jobs, duygusal bir şekilde bu genç adamın cömertliği sayesinde hayatta olduğunu söyledi. Orada bulunan seyircilere de organ bağışının öneminden bahsetti.

54 Yaşındaki Steve Jobs'un sağlığı bir magazin konusu değil, bu adamın hayatı da magazin değil. Onun sağlığı, şirketin sağlığıyla doğrudan bağlantılı. Onunla ilgili haberler hisse senetlerinin değerini etkiliyor. İşte bu yüzden Steve Jobs'un sağlık durumu, borsada senetleri olanlar için çok önemli.

Apple'ın inanılmaz piyasa değeri

Apple'ın inanılmaz piyasa değeri
Apple'ın senetleri Steve Jobs'un sağlığına bağlı

Apple'ın hisse senetleri bu iki katına çıkarak şirketin toplam piyasa değerini 155 milyar dolara taşıdı. iPhone'un rakibi olan BlackBerry'i üreten Research in Motion'u üçe katlayan bu piyasa değeri halen Microsoft'un 221 milyar dolarlık değerinin gerisinde.

Büyük şirketlerin karakterlerinde ve başarılarında CEO'larının büyük payı vardır. Hatta Apple için bu durum o kadar geçerli ki, Steve Jobs'un ortaya çıkışının iPod'ları gölgede bırakıp bırakmayacağı bile tartışıldı. Ama korkulan olmadı. Eskisine göre daha uygun fiyatlı ve daha geniş kapasiteli iPod'ların tanıtımı yabancı basın tarafından başarılı bulundu.

Jobs'un zamanlamasının çok iyi olmasının bir sebebi de Amerika'da tatil sezonunun yaklaşması. Alışverişin tavan yaptığı bu dönemde tanıtımlar bütün şirketler için hayati bir önem taşıyor. Geçen yılın son çeyreğinde Aralık ayı ağırlıklı satışlar, Apple'ın cirosunun yüzde 30'unu oluşturuyordu.

Tatil ve indirimler!

Tatil ve indirimler!
Kimse neler olacağını bilmiyor

Apple iPod'un Amerika'daki taşınabilir medya oynatıcılar içerisindeki Pazar payı yüzde 70. iPhone ve Mac bilgisayarlarla birlikte bu ürünün popülaritesi Apple'ı bir tüketici elektroniği devi haline getirdi.

Bütün iPod'larda fiyatlar düştü. Örneğin iPod Touch 30 dolarlık indirimle 199 dolara satılıyor. Apple'ın tek sorunu rakipleri ya da Steve Jobs'un sağlığı değil. Amerikalı tüketicinin sağlığı ve alışveriş heyecanı, umudunu yılbaşına bağlayan bütün Amerikan şirketlerine soğuk terler döktürüyor. Yüzde 10'a yaklaşan işsizlikle kaç iPod satabileceklerini henüz bilmiyorlar.

İşte bu yüzden fiyat indirimi yapılıyor ve bununla da kalmayarak ürünleri tüketicilere daha da çekici hale getirecek özellikler ekleniyor. Yeni özellikler arasında video kamera, FM radyo ve adımsayar, yeni iTunes yazılımı ve iPhone güncellemesi dikkat çekiyor.

İşte yeni iPod modelleri ve özellikleri

İşte yeni iPod modelleri ve özellikleri
Rengarenk ve beklenmedik özelliklerle donatılmış iPod'lar

İşte yeni iPod modelleri:

iPod Touch: Yeni modeller arasında 64 ve 32GB'lık olanlar dikkat çekiyor. 8GB'lık modelin ise fiyatı düşüyor. Daha hızlı işlemciler ve OpenGL ES 2.0 desteği de çok önemli gelişmeler.

iPod nano: 8GB'lık iPod nano iPod nano'da artık video kamera, dahili mikrofon, hoparlör, ses kayıt özelliği, Nike Plus ile senkronize olabilen adımsayar, FM radyo gibi bir sürü özellik yer alıyor. Pembe, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, gümüş ve siyah olmak üzere tam 9 renkte satışa sunuluyor.

iPod Classic: Yeni 160GB'lık model eski 120GB'lık modelle aynı boyutlarda.

iPod Shuffle: Pembe, yeşil ve mavi, gümüş ve siyah renklerde satılan iPod Shuffle'ın yeni renklere ilaveten özel bir paslanmaz çelik, 4GB modeli var.

Burada bir durup, "Ne oldu da Apple fikir değiştirdi ve iPod'a kamera koydu?" Diye sormak gerekiyor. Ve tabii ki iPod Nano'ya konulurken, iPod Touch'a konulmadı?

İşte fiyatlar:
iPod Touch: 8GB 199 dolar, 32GB 299 dolar, 64GB 399 dolar
iPod Classic: 160GB 249 dolar
iPod Shuffle: 2GB 59 dolar, 4GB 79 dolar
iPod nano: 8GB 149 dolar, 16 GB 179 dolar

İşte Apple'dan önceki sürprizler

İşte Apple'dan önceki sürprizler
Sağ gösterip sol vuran Apple...

Bu soruya Apple'ın cevabı ilginç "İlk başta iPod Touch'u nasıl pazarlayacağımızdan emin değildik. Telefonu olmayan bir iPhone muydu? Cep bilgisayarı mı? Sonuçta tüketiciler bize bunu bir oyun makinesi olarak gördüklerini söylediler. Çünkü pek çok ücretsiz oyun, çoklu dokunmatik bir ekran ve accelerometre vardı. Biz de tüketiciye uyduk."

"Şimdi bu cihaz App Store'da alışveriş yapmanın en uygun yolu ve biz de cihazın fiyatını düşürmeye odaklandık. Yeni özellikler eklemeye ihtiyaç duymadık ve herkesin karşılayabilmesini istedik" diyen David Pogue böylece pek çok şeyi açıklığa kavuşturmuş oldu.

Özetle insanlar iPod Touch'u Nindendo DSi gibi bir oyun makinesi olarak görüyor ve bu cihazda bir kameraya ihtiyaç duymuyor. Kamerasız bir iPod Touch daha uygun fiyatla satılabiliyor. Ancak durum gerçekten böyle mi? Pogue insanlar istemiyor dese de Apple, gerek yok dediği özellikleri sonradan eklemesiyle ünlü.

İşte bunun örnekleri:
"Kimse küçük bir ekranda video izlemek istemez"
Bir yıl sonra iPod video'yu çıkarttılar.

"İnsanlar Flash tabanlı müzik çalar istemiyor"
Apple iPod Shuffle'ı çıkarttı.

"Çoğunluk dijital medya oynatıcılarda FM radyoya ihtiyaç duymuyor"
iPod'a FM radyo eklendi.

Örnekler uzatılabilir ancak kısacası Apple'ın kısa bir süre sonra dediğinin tersini yapma alışkanlığı var.

Okuyucu Yorumları