Fotoğraflar VW Dieselgate'in Boyutunu Gösteriyor

Bu fotoğraflar, Volkswagen'ı sarsan dizel emisyon skandalının boyutunu gözler önüne seriyor. Peki geri alınan bu kadar araca ne olacak?

Dizel skandalından geriye kalanlar

Volkswagen'in ABD "Dieselgate" skandalıyla ilgili sayıları düşündüğünüzde, aklınızın almaması normal. İddialar ve cezalarda 25 milyar dolar... Etkilenen araç sayısı 500.000... Depolamada 294 bin araç - bu rakamları idrak etmek zor. Reuters, VW ve Audi'nin etkilenen araçları nasıl sakladığını gösteren bir fotoğraf kompozisyonuyla bir kısmını perspektife koydu. Üstelik bu fotoğraflar, sadece tek bir toplama alanına ait.

Araştırmacılar, VW'nin gerçek dünya kirliliği seviyelerinin 35 kat daha yüksek olmasına rağmen, testler sırasında araç emisyonlarını azaltan bir yazılım kullandığını keşfettiklerinde skandal patlak vermişti. Volkswagen, sahipleri, bayileri ve hükumetin iddialarını içeren 25 milyar dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak, 500.000 etkilenen aracı geri almayı kabul etti. Şimdiye kadar, 13.000 araç onarıldı ve yeniden satıldı. 28.000 araç ise imha edildi. Peki gerisinin akıbeti ne oldu?

Görüntüler, on binlerce insan tarafından 37 tesiste barındırılan 294.000 aracın bazılarını gösteriyor. Bunlar arasında bir Detroit futbol arenası, Minnesota'da kepenkli bir kağıt fabrikası ve Victorville, Kaliforniya'da bir çöl araç mezarlığı bulunuyor.

Fotoğraflar VW Dieselgate'in Boyutunu Gösteriyor

Uzaktan, sadece siyah, beyaz kırmızı ve gri görünüyorlar. Ancak yakınlaştırma yaptığınızda (yukarıdaki resim), bunların ABD'de ve yurt dışında binlerce çalışanın terinden ve yeteneklerinden oluşan 80.000 dolarlık bir maliyete sahip olan gerçek araçlar olduğunu görüyorsunuz.

Bazı tahminlere göre, VW'nin kurumsal kötüye kullanımı, solunum hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarından yılda 20.000'e kadar ölüme neden oldu. Aynı zamanda çok iyi otomobillerin depolanması veya imha edilmesi, bunları yapmak için harcanan zaman ve enerji miktarı ve aksi takdirde kullanılabilecekleri kullanım da göz önüne alındığında çok ciddi bir israf olarak görünüyor.

Okuyucu Yorumları