Fukushima Faciasına Yeni Robot Çözümü!

Japon araştırmacılar, Fukushima faciasının araştırılması için çok özel bir robot geliştiriyor!

Japonlardan "yılan" robot

Son zamanlarda bahçıvanlık yapan robotlardan yaptıkları teslimatlar ile hayat kurtaran dronelara kadar pek çok haber duyduk, ancak Japonya'da üniversitelerden ve hatta Toshiba'dan farklı ekipler farklı bir işin peşindeler: Fukushima'daki nükleer tesis civarındaki radyoaktif facia alanını incelemek için çeşitli robot türleri üretmek.

Çeşitli çabalar ve başarısız olan robotlar nükleer santralin erimiş çekirdeğine ulaşarak durumu incelemeye ve gelecekteki bir temizlik çalışmasını planlamaya çalıştılar ancak bu robotların büyük bir kısmı ya bir yerlere sıkıştı ya da bir şekilde önlerine çıkan engellere takıldılar.

Yeni geliştirilen robot tasarımı ise Tohoku Üniversitesi'nden geldi. Sekiz metre uzunluğunda bir yılanı andıran bu robot, vücudundaki titreşen fırçaları kullanarak saniyede 10 santimetre hızı ile hareket ediyor. Ayrıca bir hava patlaması kullanarak kafasını da havaya kaldırabiliyor. Bunun da biraz korkutucu olduğu söylenebilir.

Fukushima Faciasına Yeni Robot Çözümü!

Bu yılan robotun ön kısmında bir kamera var ve robot uzaktan kontrol edilebiliyor. Ekibin ümidi ise üç yıl içerisinde bu robotun tamamlanması ile reaktöre ulaşabileceği ve erimiş nükleer yakıtların konumunu belirlenmesi. Daha sonra da Japon otoriteler bu durumla nasıl başa çıkacaklarını hesaplayabilecek.

Okuyucu Yorumları