Galaxy S4 Mini: ÖN İNCELEME

Samsung'un minik canavarı Galaxy S4 Mini'yi elimize aldık, denedik... Bakalım S4 Mini ne kadar iyi?

Galaxy S4 Mini: ÖN İNCELEME

Mayıs ayı sonunda tanıtılan Galaxy S4 Mini, dün Samsung'un düzenlediği tanıtım etkinliğinde tüm heybetiyle karşımıza çıktı. Bize de, bu minik canavarı incelemek düştü. İşte Galaxy S4 Mini ve hakkındaki ilk izlenimlerimiz...

Hatırlanacağı gibi Samsung, geçtiğimiz yıl Galaxy S3 Mini'yi, Galaxy S3'ten aylar sonra tanıtmış ve piyasaya sürmüştü. Ama bu kez o kadar beklemeyen Koreli dev, Galaxy S4'ün hemen ardından, Galaxy S4 Mini'yi de tanıttı. Telefonun ne zaman raflarda olacağı halen kesin değil ama bizim tahminimiz, Avrupa ve Amerika için Temmuz ayının ortaları.

Galaxy S4 Mini'yi elimize aldığımız ilk an, onu Galaxy S3 Mini'den ayıran en önemli farkı da hemen hissettik: Üretim kalitesi. Galaxy S3 ne kadar "ucuz" bir telefon gibi görünüyorsa, Galaxy S4 Mini bir o kadar kaliteli bir telefon hissi veriyor. Samsung'un çok eleştirilen "plastik" sevdası tabii ki Galaxy S4 Mini'de de devam ediyor ama telefon yine de "basit ve ucuz" bir model gibi görünmüyor.

Kamera ve ekran

Kamera ve ekran

Telefonun sol yanında ses düğmesi, sağ yanında ise açma-kapama / kilit düğmesi yer alıyor. Üst kenarda kulaklık girişi ve alt kenarda ise micro SD girişine yer verilmiş. Ekranın hemen altında, artık klasik hale gelen Galaxy düğmeleri var: Ortada fiziksel "home" tuşu, sağda ve solda dokunmatik "geri" ve "menü" tuşları...

Arka kısımda ise, tek bir LED flaşla desteklenen, 8 megapiksellik kamera bulunuyor. Bulunduğumuz ortamdaki yapay ışık altında çektiğimiz karelerde az da olsa kumlanma gördüğümüzü söylemeliyiz. Ama kamera, gün ışığı altında kusursuza yakın çekimler yapabilecek potansiyele sahip. Kameranın hızı da tatmin ediciseviyede. Eğer oto-fokusun çekimden önce tamamlanmasını beklerseniz, iki çekim arasında 1 saniyeden bile daha az bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Kameranın HDR ve panorama gibi çekim modlarına sahip olduğunu, Full HD video çekebildiğini de ekleyelim. Ön kamera ise, 1.9 megapiksel çözünürlük sunuyor.

Samsung, telefonda 4.3 inç'lik, 960 x 540 piksel çözünürlükte bir Super AMOLED ekrana yer vermiş. Ekranın sunduğu görüntü kalitesinden fazla bahsetmeye gerek yok; diğer tüm Super AMOLED modellerde olduğu gibi, Galaxy S4 Mini'de de her şey çok net, renkler son derece canlı. Ekranın dokunuşla verdiği tepki konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Donanım, performans ve sonuç

Donanım, performans ve sonuç

Telefonda 1.7 GHz hızında çalışan çift çekirdekli işlemci bulunuyor ve bu işlemci 1.5 GB RAM ile destekleniyor. Bu donanımdan anlayabileceğiniz gibi, performans açısından Galaxy S4'ün gerisinde kalan bir model Galaxy S4 Mini. Ancak bu farkın boyutunu anlamak için, telefonu test merkezimizde ayrıntılı bir testten geçirmemiz şart. Çıplak gözle bakıldığında, telefonun çalışması sırasında çok rahatsız edici takılmalar gördüğümüzü söyleyemeyiz.

Galaxy S4 Mini, kullanıcılara 8 GB dahili depolama alanı sunuyor ve bu alanın sadece 5 GB'lık kısmı kullanılabilir olarak geliyor. Tabii ki, micro SD kart girişi sayesinde depolama alanını artırmak mümkün. Ancak telefonun can sıkan ilk sorunu da bu noktada ortaya çıkıyor: micro SD kart girişi, SIM kart girişi ile birlikte bataryanın altına yerleştirilmiş. Çok büyük bir sorun olmasa da, sık sık bellek kartı değiştirenler için can sıkıcı bir durum olduğu kesin.

1.900 mAh kapasiteli bir batarya ile gelen Galaxy S4 Mini, genele bakacak olursak kaliteli ve orta sınıfın biraz üzerinde bir model. Tabii ki bir Galaxy S4 değil ama hitap ettiği kullanıcı grubu için ilk sıradaki alternatiflerden biri olmaya aday. Ancak ne kadar başarılı olacağı, biraz da Samsung'un belirleyeceği fiyat politikasına bağlı. Eğer Samsung fiyat konusunda aşırıya kaçmazsa, Galaxy S4 Mini'nin piyasada başarısız olması için hiçbir neden yok.

Okuyucu Yorumları