Genişbant Bağlantıda Türkiye Çok Geride

Avrupa Alternatif Telekominikasyon Operatörleri Derneği geçtiğimiz günlerde bir rapor yayımladı.

Türkiye Gene Sonuncu

Yılda iki kez yayımlanan ve Avrupa'da genişbant kullanımı ile rekabeti inceleyen raporda bazı önemli tespitlere yer veriliyor.

Öncelikle, raporda Avrupa'da 5 kişiden birinin genişbant internet abonesi olmasına karşın, yeni abone olanlardaki artış oranının yavaşladığı belirtildi. Abone olanların artış oranını yetersiz gören ECTA'nın yayımladığı rapora göre Avrupa'da yeteri kadar rekabet ortamı yok ve bu da yeni abonelerin genişbant internet bağlantısını tercih etmesini önleyen önemli bir etken.

Raporun bir de Türkiye ayağı var tabii. Rapora göre Türkiye'de genişbant internet bağlantısı kullananların oranı ülke çapında sadece %5. Yani Türkiye'de her 100 kişiden sadece 5'i genişbant internet bağlantısına geçmiş.

Diğer bir deyişle Türkiye'de, genişbant internet bağlantısı kullananların oranı Avrupa'nın çok ama çok gerisinde ve daha katedilecek çok yol var. Hem eklemek gerekir ki Türkiye'de rekabet ortamı da yok ve maalesef bu konuda bir çalışma da yürütülmüyor.

Rapora dönecek olursak, Hollanda, İsveç ve İngiltere gibi ülkeler, en yüksek genişbant kullanımına sahip olmaları bir yana, kablo şebekelerini de etkin bir şekilde kullanan sözkonusu ülkeler rekabette de rakiplerine göre oldukça önde yer alıyor.

Elbette raporda Avrupa'nın tabiri caizse 'yüz karaları' da var. Bu ülkelerden yerleşik operatörlerin, pazarın %64'üne hakim olduğu İtalya başı çekiyor. Türkiye'de ise bu oran Avrupa'nın en kötüsü olan İtalya'dan çok ama çok daha kötü durumda: %97. Yani aslında rakamlarda gösteriyor ki Türkiye'de bu pazarda tam bir tekel yapısı var ve özelleştirmeyle ilgili somut bir adım da henüz atılmış değil.

Avrupa genişbant erişimi tablosu (Eylül'07)

Avrupa genişbant erişimi tablosu (Eylül'07)
Ülke Yaygınlık Artış Hızı
Danimarka %34.5 %9 (9 aylık)
Hollanda %33.9 %3
Finlandiya %29.9 %6
İsveç %29.5 %8
İngiltere %24.9 %8
Belçika %24.7 %19
Lüksemburg %24 (Temmuz'07) -
Fransa %23.4 %9
Almanya %19.5 %1
Avusturya %19.1 %4
İspanya %17.3 %8
İrlanda %16.8 %17
İtalya %16.5 %3
Portekiz %15.6 %7
Yunanistan %8.1 %45
Türkiye %5.1 %24
Okuyucu Yorumları