"Gülmekten ölmek" gerçekten mümkün mü? En azından bir kişi için cevap "evet"

Gerçek anlamda "gülmekten ölmek" mümkün mü? Tarih boyunca en azından bir kişi için bu sözün gerçeğe dönüştüğünü söyleyebiliriz...

"Gülmekten ölmek" gerçekten mümkün mü?

Gülmekten ölmek sözünü duymuş olabilir ve hatta size çok komik gelen bir olay veya hikayeyi tanımlamak için kullanmış olabilirsiniz. Ama tarih boyunca en azından bir kişi, bu sözü gerçeğe dönüştürmüş: Yunan filozof Solili Hrisippos (Chrysippus of Soli).

Ölümüne sebep olan "katil şaka" ise ilk bakışta çok garip görünüyor. Ama muhtemelen yaşandığı sırada orada olmanız gereken şakalardandı. Bir eşeğin bütün incirlerini yediğini gördükten sonra, şakacı Hrisippos, yakındaki birine ona içmesi için biraz şarap vermesini söyledi. Daha sonra da hayatını kaybedene kadar gülmeye devam etti.

Bu ölümcül şaka, orijinal olarak Diogenes Laertius tarafından yazılan ve daha sonra R. D. Hicks tarafından tercüme edilen Lives of Eminent Philosophers, Cilt I'de ayrıntılı olarak anlatılıyor: "Bazı insanlar onun aşırı gülme krizinden öldüğünü söylüyor. Eşeğini incir yerken görünce ona biraz şarap verilmesini istediğini söyledi ve sonra öyle şiddetli güldü ki öldü."

Ancak, Mikhail Bakhtin'in yazılarına inanılacak olursa, o gün şakadan ölen tek kişi Hrisippos değildi. Differences dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesinde belirtilene göre “Hrisipppos ve Üstat Janotus birlikte kahkahaya boğuldu ve birlikte öldü.

Bir Yunan filozofu ve arkadaşını incirleri bitiren bir eşeğin şarap içmesine ölümüne güldüğünü hayal etmek ne kadar garip olursa olsun, ölümleri iki bin yıldan fazla bir süredir anlatılıyor ve yorumlanıyor. Bu nedenle, ölüm nedeninin ne olduğunu kesin olarak bilmek zor ve Yunanlıların bugün kullandığımız ölüm sonrası soruşturma türlerine erişimleri olsaydı, muhtemelen farklı bir sonuca varabilirlerdi.

Bakhtin'in yaptığı son anların bir anlatısı, kesinlikle neşeli bir görüntü çizmiyor: "Bu gözyaşı nemlerini bastıran ve onları optik sinirlerden dışarı çıkaran beyin maddesinin şiddetli sarsıntısıyla gözleri sulandı."

Science Focus'tan Dr. Claire Asher'ın söylediğine göre, gülmekten ölmek gerçekten mümkün. Ancak bu vakalar nadir ve kalp krizi veya boğulmayı tetikleyen bir kahkaha nöbeti etrafında toplandığı düşünülüyor.

Örneğin Bill Oddie'nin 70'lerin komedi şovu The Goodies, İngiltere'de yaşayan Alex Mitchell'in 30 dakikalık bir kahkahanın ardından ölümcül bir kalp krizi geçirmesiyle böyle bir ölümü tetikledi. Doktorlar daha sonra Mitchell'in kızına, babasının da ölümüne neden olabileceğine inandıkları Uzun QT Sendromu teşhisi koydu.