Get Contact Nedir? Neden BTK Harekete Geçti?

"Başkaları sizi rehberine nasıl kaydetmiş" modası ve GetContact nedir? Gizlilik endişelerini ve BTK'nın neden harekete geçtiğini açıkladık...

GetContact gerçekleri

Telefon numarasından isim sorgulamaya izin veren uygulamalar, bilinmeyen numaraları bulma konusunda merakımızı giderse de, bazı gizlilik endişeleriyle geliyorlar. GetContact gibi rehber uygulamalarına yönelik çok sayıda şikayetin ulaştığı BTK'nın bu konuyu gündemine alabileceği ortaya çıktı.

GetContact ve benzeri rehber uygulamaları, yüklü oldukları telefonlardaki telefon rehberlerini kendi sunucularında depoluyor. Böylece sizin için bilinmeyen bir numara, bir başkasının telefonundaki bilgi sayesinde sunucuya kaydedilmiş oluyor ve numaranın sahibini öğrenebiliyorsunuz. Burada ilginç bir durum ortaya çıkıyor çünkü uygulama, doğal olarak başkalarının rehberinde hangi isimle kayıtlı olduğunuzu gösteriyor.

Uygulamaların başvurduğu bu yol yeni değil, ancak ülkemizdeki gizlilik endişeleri yeni. İnternette yapılan ekran görüntülerini paylaşımlarının ardından güçlenen endişelerin ardından BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, hızla yayılan ve güvenlik açığı içeren 3. parti uygulamalarla kaynağı belli olmayan, kullanıcıdan izin talep eden GetContact ve benzeri uygulamaların kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabileceği konusunda uyardı.

Bu uygulamaların telefon numaralarını ve isimleri bir havuzda topladığını söyleyen Aktepe, sözlerine şöyle devam etti: "Uygulama bu noktada, özel hayatın gizliliği bakımından sıkıntılar doğuruyor. Buradan numaranızı ve bilgilerinizi silebilmek için sisteme eklenen unlist (listeden çıkarma) özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun için de öncelikle uygulamadan hesabınızı silmeniz gerekiyor. GetContact uygulamasını indirerek telefonunuza erişim hakkı vermiş oluyorsunuz. Tüm verileriniz alınıyor. Cep telefonunuza giriş hakkı verdiğiniz için tüm kişisel bilgileriniz de ele geçiriliyor."

Aktepe verilerinizi rızasız olarak toplayan ve casusluk yapmayı amaçlayan bu tür uygulamaları "kötücül yazılım olarak tanımlıyoruz" dedi.

Google'a Göre Pek Kötücül Değil

Bu tür uygulamalar uzun süredir Play Store'da bulunuyor ve belli ki Google, "casusluk ve kötücül uygulama" konusunda aynı fikirde değil. Zira bu uygulamaları kullanırken çoğu zaman belirli şartları kabul ediyorsunuz. Ancak verilerinizin üçüncü partilerin eline geçtiği doğru ve bu nedenle mümkünse GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor gibi uygulamaların veri paylaşımı ayarlarını kapatmanızda fayda var. Elbette en iyisi, rehberinizi paylaştığınız uygulamaları hiç kullanmamak ve telefonunuzun kendi rehberiyle yetinmek olacaktır.

BTK'nın bu tür uygulamalara karşı nasıl bir önlem alacağı şimdilik bilinmiyor.

Okuyucu Yorumları