ABD hükümet ajanları, aradıkları askeri üs çalışanını Steam sayesinde yakaladı

ABD'de Pentagon'a ait gizli belgelerin sızdırılması dünya gündeminde. Tutuklanan kişi, ABD Hava Kuvvetlerinde ulusal muhafız olarak görev yapıyordu. ABD hükümet ajanları, gizli bilgileri Discord'da sızdıran askeri Steam hesabı sayesinde yakaladı.

ABD ajanları aradıkları askeri üs çalışanını Steam sayesinde yakaladı

21 yaşındaki Jack Teixeira ABD hükümet ajanları tarafından, geçtiğimiz günlerde bir Discord sunucusu aracılığıyla yüzlerce gizli Pentagon belgesini oyun arkadaşlarına sızdırdığı iddiası ile tutuklandı.

Washington Post söz konusu belgeleri sızdıran kişinin grupta "OG" mahlasını kullandığını, geçen yıl askeri jargonlu paylaşımlarda bulunmaya başladığını ve devam eden aylarda ABD'ye ait gizli belgelerden elde edilmiş gibi görünen paylaşımlar yaptığını duyurmuştu.

Gazete, belgeleri sızdıran kişinin "yalnız, genç ve silah meraklısı bir adam" olduğunu ve bu kişinin internet oyunlarıyla bilinen bir internet sitesinin silah ve askeri ekipman meraklısı sohbet grubunun üyesi olduğunu iddi etmişti.

New York Times'ın bildirdiğine göre Teixeira, Massachusetts Ulusal Hava Muhafızlarının bir üyesiydi ve “Siber Taşıma Sistemleri Uzmanı” olarak eğitildi. Bu gizli belgeleri ele geçirmeyi başardı ve Ekim 2022'den itibaren bir Discord kanalında arkadaşlarıyla paylaşmaya başladı. Sızan bilgilere nasıl ulaştığı tam olarak bilinmiyor.

UKRAYNA SAVAŞ HARİTALARI

NYT muhabiri Christiaan Triebert’in Twitter'da bildirdiğine göre, Teixeira'nın yakalanmasında Steam profilinin önemli bir rolü oldu: Profilinde Instagram hesabına bir bağlantı bulunan bir Steam hesabı vardı ve bu hesapta çocukluk evinin resimleri bulunuyordu. Sızan belgelerin fotoğraflandığı aynı tezgahın resimleriyle eşleşen bir tezgahı olan mutfağının fotoğraflarını da paylaştı. İddiaya göre bu belgeler, Ukrayna savaş haritaları ve Rusya ordusunun değerlendirmeleri hakkında bilgi içeriyordu.

Teixeira şimdi Casusluk Yasası'nı ihlal etmekle suçlanıyor ve bunun tek nedeni, Discord sohbet grubundaki arkadaşlarını etkilemek istemesi gibi gözüküyor. Bütün bu olay, muhtemelen bu kişinin çok gizli verilere nasıl eriştiğine dair bazı büyük sorularla yüzleşmek zorunda kalacak olan ABD askeri istihbarat topluluğu için tartışmalı bir utanç kaynağı olarak da dikkat çekiyor.