Google’dan, AMP'yi engelleyerek tüm gözlerin üzerine toplayan Brave ve DuckDuckGo’ya cevap geldi

Google’dan, DuckDuckGo ve Brave’in gizliliği tehlikeye attığını iddia ettikleri ve engellemeye başladıkları AMP hizmetine yönelik açıklama geldi.

Google’dan, AMP'yi engelleyen Brave ve DuckDuckGo’ya cevap geldi

Google, açık kaynak kodlu AMP projesini 2015 yılında ilk kez ortaya çıkardığında, iyi niyetliydi. Mobil web'e geçişi hızlandırmak için bu Hızlandırılmış Mobil Sayfaları (AMP) kullanmak istemiş ve sitelerin hızlı ve mobil için optimize edilmiş sayfalar oluşturmasını kolaylaştırmıştı. AMP ilk duyurulduğunda Google, sistemin video ve animasyon gibi zengin web içeriğinin hızlı şekilde yüklenmesini ve tüm platformlarda tutarlı bir şekilde davranmasını sağlamaya yardımcı olacağına ve böylece web deneyimini iyileştireceğine inandığını söylemişti. Ancak ne yazık ki bununla yetinmedi.

Google neredeyse tüm yayınları sitelerinin bir AMP sürümünü oluşturmaya bir şekilde zorladı. Daha fazla tık almak ve Google’da öne çıkmak isteyenler herkes de AMP yoluna gitmek durumunda kalınca, işler sarpa sarmaya başlamıştı. Ta ki gizlilik odaklı web tarayıcısı Brave ve özel arama motoru DuckDuckGo devreye girene dek. Brave ve DuckDuckGo, AMP’yi geçtiğimiz günlerde engellemeye karar verdiler.

Uygulamalarımız ve uzantılarımız artık Google AMP izlemesine karşı koruma sağlıyor.” diyen DuckDuckGo, “AMP teknolojisi gizlilik için kötüdür çünkü Google'ın kullanıcıları daha fazla izlemesini sağlar,” diyerek sözlerine devam ederken, Brave’de paylaştığı uzun bir blog gönderisinde, AMP’nin gizliliği tehlikeye atan bir uygulama olduğundan bahsediyor.

Google’dan da konuyla ilgili karşı -tek cümlelik de olsa- bir açıklama geldi. Bir Google sözcüsü, “iddiaların yanıltıcı olduğunu, bir dizi farklı web projesini ve standardını birleştirdiğini,” söylerken, şimdilik bundan fazla bir açıklamada bulunmadı. Bakalım, bu konu nereye varacak, ancak AMP hakkındaki tartışmanın yakın zamanda çözülmesi pek olası gibi görünmüyor.