Alternatif tarayıcı Brave, yeni DE-AMP özelliği ile Google'a ve AMP sistemine savaş açtı

Brave, kullanıma sunduğu yeni DE-AMP özelliği ile Google'ın AMP web sayfalarına savaş açtı.

Alternatif tarayıcı Brave, yeni DE-AMP özelliği ile Google'a savaş açtı

Brave, geçtiğimiz gün tarayıcısına yeni bir özellik eklediğini duyurdu: Google'ın hızlandırılmış mobil sayfalar çerçevesinde (AMP) oluşturulan herhangi bir sayfayı otomatik olarak atlayan ve bunun yerine kullanıcıları doğrudan orijinal web sitesine götüren DE-AMP...

Blog yazısında, "Mümkün olduğunda, DE-AMP, AMP sayfalarını ziyaret etmelerini önlemek için Linkleri ve URL'leri yeniden yazacak. Ve mümkün olmadığı durumlarda, Brave, sayfaların alınması halinde, sayfaların oluşturulmasından önce, AMP / Google kodunun yüklenmesini ve yürütülmesini önleyecek" deniliyor.

Brave, De-AMP’ı bir gizlilik özelliği olarak tanımladı ve Google'ın web sürümüne karşı duruşu olduğuna dair düşüncelerini sakınmadı: "AMP, temel olarak kullanıcılara ve web'in geneline zararlıdır."

Brave Blog gönderisi, AMP'nin Google'a kullanıcıların gezinme alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi verdiğini, kullanıcıların kafasını karıştırdığını ve genellikle normal web sayfalarından daha yavaş olduğunu belirtirken, bir sonraki AMP sürümünün daha da kötü olacağı konusunda uyardı.

Brave AMP’ye karşı güçlü bir tutuma sahipken, son birkaç yıl içerisinde AMP'ye karşı tepkiler de artıyor. Google, AMP çerçevesini başlangıçta mobil web sitelerini basitleştirmek ve hızlandırmak için oluşturmuştu ancak artık bir grup açık kaynaklı destekleyici tarafından yönetiliyor. Google'ın interneti daha fazla kontrol etmesine imkan tanıyabileceği için en başından beri bu çerçeve tartışmalıydı. Zamanla daha fazla şirket ve kullanıcı, bu kontrolden endişe duydu ve Google'ın arama sonuçlarında AMP sayfalarına öncelik vereceği fikri öne çıktı. Ayrıca, internetin geri kalanı daha iyi mobil internet sitelerinin nasıl kurulacağını öğrendikçe sistemin avantajları azaldı.

Şu anda pek çok popüler uygulama ve tarayıcı uzantısı AMP sayfalarını atlamayı kolaylaştırıyor. Yine de, hiç kimse AMP’a Brave kadar karşı çıkmadı.