Google bu kez uydularla internet dağıtımında!

Balonlar yetmedi; Google şimdi de internet dağıtmak için gözüne Uzay'ı kestirdi!

Google "donanma" kuruyor!

Hayatını internet ile birleştirmiş kişiler için düşünmesi zor olsa da, dünyanın bazı bölgelerinde halen internet kullanımı mümkün değil veya en basit işlemleri yapamayacak kadar yavaş bir bağlantı söz konusu. Ancak Google bunu değiştirmeye kararlı. En azından bir milyar dolar yatırım yapacağı proje ile, 180 uyduluk bir "donanma" tasarlanarak uzaya gönderilecek. Bu uydular sayesinde de dünyanın internetsiz uzak köşeleri, yüksek hızlı internete kavuşmuş olacak.

Projenin başında O3b Networks adlı bir uydu şirketinin eski çalışanları olan iki mühendis bulunuyor. BBC Future'ın söylediğine göre, bu mühendisler ve eski firmaları, bu amaç doğrultusunda daha önce de çalışmalar yapmışlar.

O3B Networks, yakın zaman içerisinde 4 uyduyu Uzay'a fırlatmış durumda. Bu uydular, normal geosynchronus uydularına göre Dünya'ya dört kat daha yakın bir yörüngede geziyorlar ve her bir uydu 643 km'lik bir çember çevresinde dolaşıyor. Bu durumda geleneksel uydu bağlantılarına göre yaklaşık dört kat daha yüksek bir hız sunuyor. Pasifik'te yer alan Cook Adaları, ilk deneme müşterisi olmak için başvurmuş durumda ve Somali ile Peru'nun iç kısımlarının altı ay içerisinde bu projeye katılmaları bekleniyor. Firma ayrıca, şu anda geleneksel uydu bağlantısı kullanan gezi gemileri ve deniz platformlarına internet ulaştırmayı da planlıyor. Google'ın yeni uyduları ise O3b'ninkilere göre daha küçük ve daha hafif olacaklar.

Tabii ki bu, dünya üzerindeki genel internet kullanımını arttırmak amacı ile Google'ın ilk çalışması değil. Google, Loon projesi ile de balonları kullanarak internet ulaşım ağını genişletmeyi amaçlıyor. Ayrıca, güneş enerjili "drone"lar ile internet sağlamayı planlayan Titan Aerospace de yakın zamanda Google tarafından satın alınmış durumda.

Okuyucu Yorumları