Google, Çinli Arama Motorunu Askıya Aldı

Google'ın Çin'e yönelik arama motoru geliştirme projesi, firmanın kendi ilkelerine takıldı!

Google, Dragon'u durdurdu!

Google'ın gizlilik takımının sızlayan vicdanı, firmanın Çinli arama motoru geliştirme konusunda geri adım atmasına yol açtı.

Google, Project Dragonfly olarak bilinen Çin pazarına yönelik arama motorunu geliştirirken, bir veri analizi sisteminden faydalanıyordu. Gizlilik takımıyla Çince arama motoru geliştiren takım arasında bu sistem yüzünden çıkan anlaşmazlık, şu an itibariyle Project Dragonfly'ın sonunu getirmiş gibi görünüyor.

Anlaşmazlık, The Intercept'in Project Dragonfly üzerinde çalışan Google çalışanlarının veri toplamak için Pekin'deki bir web sitesini kullandığını söylemesiyle başladı. Siteye göre Google, Çince arama ürünü için bu sitesini kullanarak "kara listeler" oluşturuyordu. Bu kara listeler, Çin'de sansürlenen bilgileri topluyordu ve aynı bilgileri Google'da sansürlemek için kullanılacaktı.

Bahsettiğimiz web sitesi, Google tarafından 2008'de satın alınan 265.com ve "Çin'in en çok kullanılan giriş sayfası" olduğunu iddia ediyor. Google'ın Çinli girişimci Cai Wensheng'ten satın aldığı site, ülkede sık kullanılan arama terimlerini keşfetme amacı taşıyordu. 265.com'un bir arama motoru olduğunu söyleyemeyiz çünkü burada yapılan tüm aramalar, Çin'in en popüler arama motoru Baidu'ya yönlendiriliyor.

Google bu web sitesini kullanarak veri topluyor ve Çinli kullanıcıların aramalarını Baidu'dan önce depolama şansı buluyordu. Gizlilik takımıyla tartışmanın başlangıcı ise takımın bu sitenin amacını öğrenmesiyle yaşandı. Google'ın gizlilik takımı, 265.com'un amacını The Intercept'teki makaleyi okuyarak öğrendi.

Google'dan bir kaynağa göre Project Dragonfly'ın başarısı, 265.com tarafından depolanan veriye bağlıydı. Bu veriye olan bağlantının kapatılmasıyla Dragonfly'ın gelişimi de durmuş oldu.

Google'ın Dragonfly'ı devam ettirmek için yeni bir yol arayıp aramadığı henüz bilinmiyor.

Okuyucu Yorumları