Google DeepMind Sağlık Alanında Hizmet Verecek

Google, DeepMind ile bundan sonra sağlık alanında da hizmet verecek!

"Google Health" geliyor

Google, Londra merkezli yapay zeka firması DeepMind'ı 2014 yılında satın alarak operasyonlarının merkezine yerleştirmiş ve birçok yeni teknolojisinde yapay zekaya yer vermeye başlamıştı.

DeepMind, geliştirdiği AlphaGo AI yapay zeka programının dünya Go şampiyonunu yenmesi dünyanın gündemine oturmuş bir firma. Bunun yanında DeepMind ismi aynı zamanda 2016 yılında bir tıbbi araştırmayı da kapsamına alan veri gizliliği ihlali olaylarına da bulaşmıştı. Firmanın sağlık alanında hizmet veren DeepMind Health adlı bir alt birimi de bulunuyordu.

Geçtiğimiz gün Google yaptığı duyuruda DeepMind'ın Health alt birimi ve sağlık çalışanlarına yönelik olarak sunulan ve doktorlara daha hızlı hastalık tanısı koyma avantajı sağlayan "Streams" isimli uygulaması ile birlikte DeepMind Health biriminin Google tarafından yeni oluşturulan Google Health birimine taşınacağını duyurdu. Yeni birimin başına ise Google'ın yakın zamanda işe aldığı eski Geisinger Health CEO'su David Feinberg geçecek.

DeepMind ise yaptığı açıklamada şirketin amacının "Streams uygulamasının dünya genelinde tüm doktorlara ve sağlık çalışanlarına yapay zeka gücü ile yardım edecek bir asistana dönüşmesi" olduğunu belirtti. Streams uygulamasının ekibi Londra'daki merkezde çalışmaya NHS cerrahı ve araştırmacı Dr. Dominic King'in yönetimi altında devam edecek. DeepMind Health ismi ise artık kullanılmayacak. Fakat DeepMind'ın diğer alt birimleri bu değişimden etkilenmeyecek.

Yeni bir marka olan Google Health'in nasıl işlere imza atacağı ve Google'ın da bir alt şirket olarak içinde bulunduğu Alphabet Inc. grubuna ait Verily gibi diğer sağlık araştırma gruplarının yanında nasıl bir pozisyonda bulunacağını zaman gösterecek. Firmanın sağlık çalışmalarının yanında tüketicilere yönelik Google Fit gibi servislerin üzerinde çalışıp çalışmayacağı ise bilinmiyor.

Bu gelişme, Apple ve Amazon'un dev yatırımlar yaptığı sağlık alanında Google'ın da söz sahibi olmak istemesi bakımından şaşırtıcı değil. Dev firmaların sağlık alanındaki yarışının nereye gideceği ve bu sürecin bizi nasıl teknolojilerle tanıştıracağını da ayrı bir merak konusu olacak.

Okuyucu Yorumları