"Google, Edge'i Sabote Etti"

Eski bir Microsoft stajyeri, Microsoft'un Edge için Chromium'u tercih etmesinin şaşırtan perde arkasını anlattı!

"Google, Edge'i Sabote Etti"

Microsoft, web tarayıcısı Edge'i Chromium motoruna taşıyacağını, EdgeHTML işleme motorunu bırakacağını yaklaşık iki hafta önce duyurmuştu. Firmaya göre bu hamle, web'i standart hale getirmeye yardımcı olacaktı.

Ancak bir süre önce Edge takımında çalışan bir stajyer mühendis, tam aksini söyledi. Hacker News'taki bir gönderiye göre eski çalışan Joshua Bakita, bu geçişin Google'ın yaptığı değişiklikler sonucunda Google'ın bazı web uygulamalarının diğer web tarayıcılarında çalışmaması nedeniyle olduğu söyledi.

Bakita, Google'ın yaptığı değişikliklerin Google hizmetlerinin diğer tarayıcılarda çalışmasını engellediğini ve Edge takımının bunun peşinden koşmaya gücünün yetmediğini söylüyor. Bakita, verdiği örnekte Google'ın YouTube videolarına gizli bir HTML "div" öğesi eklediğini, bunun Edge'deki donanımsal hızlandırmayı kapattığını söyledi. Bakita'ya göre bu değişiklikten önce Edge, video çalarken Chrome'dan daha az pil tüketiyordu. Ancak Google, neredeyse hemen harekete geçerek YouTube'da bir şeyleri "bozdu".

Bakita, YouTube'taki değişikliklerin Edge'i yavaşlatmak üzere yapıldığından tam olarak emin olmadığını ancak iş arkadaşlarının bu konuda ikna olduklarını söylüyor. Dahası Bakita, Google'dan söz konusu gizli "div" öğesini kaldırmalarını istediklerinde Google'ın bu isteği geri çevirdiğini ve konuyla ilgili konuşmadığını söylüyor.

Bakita'nın iddiasına benzer bir iddia, bir süre önce Mozilla'dan gelmişti. Mozilla, Google'ın bazı siteleri Firefox'ta kasıtlı olarak hızlandırmadığını ileri sürmüştü.

Bu iddialar eğer doğruysa, internetin kontrolünü önemli ölçüde elinde tutan bir firmanın bu tür davranışlarda bulunması üzücü olduğu kadar endişe verici. Bu noktada benzer suçlamaların geçmişte Microsoft'ta yapıldığını da hatırlatmamız gerekiyor.

Okuyucu Yorumları